2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új társadalompolitikát sürget a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar%20szocialis%20forum.thumbnail.jpg" border="0" alt="Magyar Szociális Fórum" title="Magyar Szociális Fórum" width="100" height="53" /></a></span> <p>     Az elszegényedés folyamatát csak úgy lehet feltartóztatni, hogy ha a dolgozók és a nélkülözők javára módosítják az elosztási viszonyokat, munkához és megélhetéshez juttatják az embereket.  </p><p>

  magyar szociális fórum

     Az elszegényedés folyamatát csak úgy lehet feltartóztatni, hogy ha a dolgozók és a nélkülözők javára módosítják az elosztási viszonyokat, munkához és megélhetéshez juttatják az embereket.  

  magyar szociális fórum

     Az elszegényedés folyamatát csak úgy lehet feltartóztatni, hogy ha a dolgozók és a nélkülözők javára módosítják az elosztási viszonyokat, munkához és megélhetéshez juttatják az embereket.  

 

Ehhez új társadalompolitikára, rendszerkiigazításra van szükség, mert a jelenlegi politika  súlyosbítja a megélhetési gondokat, egyre több család és egyedülálló ember létét és egészségét veszélyezteti – áll a Magyar Szociális Fórum ­ Szociális Kerekasztal vasárnap kiadott közleményében.

     A civilek együttműködési fóruma bejelentette, hogy „Rendszerkorrekcióval és társadalmi összefogással a válság leküzdéséért" címmel országos tanácskozást kezdeményez a társadalom érdekében álló új politika megfogalmazásáért, társadalmi megalapozásáért és kikényszerítése érdekében. Az új társadalompolitika Középpontjában a dolgozók és a nélkülözők állnának, és arra irányulna, hogy kielégítsék legalapvetőbb táplálkozási, ruházkodási, egészségügyi szükségleteiket. Ennek érdekében munkához kell juttatni a munkanélkülieket, helyzetbe kell hozni a hazai ipart, hogy érdekeltté váljék a foglalkoztatás növelésében, a lehető legnagyobb kedvezményben és előnyben kell részesíteni a szövetkezéseket, és intézkedéseket kell hozni a profit külföldre áramlásának mérséklésért. A rendszerkorrekciós stratégia részeként javasolják újra tárgyalni a nemzetközi trösztökkel kötött szerződéseket is ­ áll a közleményben.

      A fórum szervezetei kitartanak az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezésére irányuló népszavazás mellett, mert sikere esetén három évig nem tűzhető napirendre az egészségbiztosítási rendszer piacosítása.

       Az új társadalompolitika széles demokratikus összefogással való kiérlelése azért vált elkerülhetetlenné, mert egyre többen vesztik egzisztenciájukat, már három-három és fél millióan  ének a létminimum alatt, 1,2 millióan pedig napi ötszáz-ezer forintból tengődnek. Össze kell fogni mindenkivel, aki szívügyének tartja a társadalmi felemelkedést és a nemzeti haladást ­ mondta Simó Endre, az MSZF szervezője.

       Skrabski Árpád szociológus professzor tudatta, hogy a szegény sorban élő középkorúak közül   négyszer annyian halnak meg, mint a tehetősebbek közül, és lassan eltűnik a hetvenes korosztály. Szívinfarktust például háromszor annyi szegény kap, mint ahány gazdagabb, és a depressziós megbetegedések aránya is kétszerese amazokénak.

        Szöőr Anna, az Október 23. Bizottság Alapítvány elnöke szerint a szegénységből sokan alkoholizmusba menekülnek, jóllehet nem minden szegény alkoholista, és nem minden alkoholista szegény. Helyzetüket nehezíti az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, továbbá az Országos Addiktológiai Intézet bezárása, ill. az ilyen profilú intézmények megszűntetésének terve.

       Jánosi Gábor orvos, az MSZF Egészségügyi Kerekasztalának szervezője a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kezeléséhez szükséges 10-20.000 Ft-os havi gyógyszerkiadást jelölte meg a szegény ember gyógyulásának akadályaként.

       A Fórum bemutatott három létminimum alatt élő személyt, aki saját élethelyzetéből kiindulva  adott számot jövedelméről és kiadásairól.

        Gajda Imre elmondta, hogy a rezsi és a BKV bérlet kifizetése után 7720 forintja marad élelemre, gyógyszerre, ruházkodásra és „kultúrára". Hozzátette, hogy az új szabályok szerint szociális segélyre sem jogosult.

       Ferenczi Zsuzsa kétgyermekes családanya elmondta, hogy 174 ezer forintból és 24 ezer forintos családi pótlékból élnek. Havi fix költségük 132 ezer forint, így négyüknek 66 ezer forintjuk marad ételre, ruházkodásra, tanszerekre és egyéb kiadásokra.

       Katona Zoltán és élettársa négy gyermeket nevel 198 ezer forintból. Ebből az összegből 120 ezret lakbérre és a rezsire fordítanak, tehát 78 ezer forintból kell biztosítaniuk az élelmet hatjuk  számára. (A 2006 óta érvényben lévő egy aktív korú felnőttre megállapított élelmezési norma  értéke 16.017 forint.) Szociális bérlakásért folyamodtak, de éppen aznap kaptak értesítést arról, hogy kérésüket elutasították.

        A Magyar Szociális Fórum ­ Szociális Kerekasztal azonnali követelést intézett a kormányhoz: állapítson meg reális létminimum összeget a 2006 óta érvényben lévő összegek helyett, és mindenki számára biztosítsa a létfenntartáshoz szükséges minimumot

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.