2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új trendek a jelzáloghitel-piacon – A kockázatnak megfelelő árazás a kulcs

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12743"><img class="image thumbnail" src="/files/images/haziko.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>A jó fizetőképességű, kevésbé kockázatos ügyfeleket célozta meg a BG Hitel és Lízing, a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálva számukra. A megcélzott szegmens mellett a társaság termékpalettája a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi, mára mintegy 80 hitel- és lízingkonstrukcióval. „2008 második félévében lehet számítani az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése itthon csak 2009-ben várható" - összegezte Hegedűs Éva vezérigazgató.</p><p>

 haziko.thumbnail

A jó fizetőképességű, kevésbé kockázatos ügyfeleket célozta meg a BG Hitel és Lízing, a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálva számukra. A megcélzott szegmens mellett a társaság termékpalettája a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi, mára mintegy 80 hitel- és lízingkonstrukcióval. „2008 második félévében lehet számítani az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése itthon csak 2009-ben várható" – összegezte Hegedűs Éva vezérigazgató.

 haziko.thumbnail

A jó fizetőképességű, kevésbé kockázatos ügyfeleket célozta meg a BG Hitel és Lízing, a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálva számukra. A megcélzott szegmens mellett a társaság termékpalettája a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi, mára mintegy 80 hitel- és lízingkonstrukcióval. „2008 második félévében lehet számítani az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése itthon csak 2009-ben várható" – összegezte Hegedűs Éva vezérigazgató.

Új trendek – csak a hazai piac számára jelentenek újdonságot?

„A jelzáloghitel-piaci körülmények egyfelől indokolttá teszik a finanszírozók óvatosabb magatartását, másfelől a tavalyi évben jelentős növekménnyel záró hazai jelzáloghitel állomány bővülésére számítunk ebben az évben is" összegezte várakozásait Hegedűs Éva a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója. A háztartások eladósodásának trendje a korábbi EU15 kevésbé fejlett országainak példáját követheti. Spanyolországban, Portugáliában 1995-től, Görögországban 2000-től a hitelkamatok csökkenése, a futamidő növekedése és a jövedelem emelkedése a háztartások hitelkeresletének élénkülését eredményezte, a törlesztési teher mérsékelt növekedése mellett. „Véleményem szerint hasonló tendencia várható Magyarországon is, s 2008. második félévben már számítani lehet az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de ennek ellenére a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése az idén még nem várható."

A hazai jelzáloghitel piac jelentős változáson ment keresztül, meghatározóvá vált a hitelközvetítők szerepe. „Nem érezzük a fiókhálózat hiányának hátrányát, hiszen míg a piac meghatározó szereplői több száz bankfiókkal is 50-60 százalékos közvetítői arány mellett finanszíroznak, nem kiugró, hogy ez az arány nálunk 70 százalékra tehető" – jelentette ki Hegedűs Éva. A saját értékesítési hálózattal nem rendelkező, e tekintetben speciális finanszírozónak mondható BG Hitel és Lízing 2007-ben 8,4 milliárd forintot helyezett ki, és az idei első négy hónapban folyósított hitelek összege is meghaladta a 4 milliárd forintot.

A trendszerű átalakulás oka a megváltozott vásárlói magatartás. Ma már az ügyfelek jelentős hányada nem csak egy bankkal áll kapcsolatban, s a hitelkihelyezés több mint fele a közvetítőkön keresztül történik, ahol a konstrukciók versenyképessége a döntő tényező. A BG Hitel és Lízing jövedelem alapú hiteleinek árazása számottevően alacsonyabb, mint a tisztán fedezet alapú hiteleké, s a hazai piacon e tekintetben jelenleg több százalékos tényleges különbség is megfigyelhető. A BG H&L árazása egy-egy szegmenst nagyon erősen megcélozott az ügyfél várható kockázata alapján, amellett, hogy a termékpaletta – mely közel nyolcvan féle konstrukciót tartalmaz- a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi. A társaság elsősorban a kevésbé kockázatos, jó fizetőképességű hitelfelvevőket célozza, arra törekedve, hogy számukra a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálja. Így azok a hiteligénylők, akik magas rendszeres havi jövedelmet tudnak igazolni, svájci frank alapon például már 4,81 százalékos THM mellett juthatnak hitelhez, ami a piacon jelenleg az egyik legkedvezőbb ajánlat. E stratégia hatékonyságát jelzi az átlagos hitelnagyság értéke, mely a piaci átlagot meghaladva 8 millió forintos nagyságú. A társaság kitettségét az is kedvezően befolyásolja, hogy a finanszírozási összeget az ügyfelek többsége ingatlanvásárlásra fordítja.

 

Innováció – Mit hoz a holnap az ingatlanfedezetű hiteleknél

A BG H&L számos innovatív kezdeményezéssel lépett piacra, melyet az ügyfelek kedvezően fogadtak; ilyen a törlesztőrészletet jelentősen csökkentő 40 éves futamidő, vagy a kezdeti díjak megfinanszírozása. Az induló díjak meghitelezésére – melynek révén az azonnali költségeket a törlesztőrészletekbe építve fizetheti ki a hitelfelvevő – folyamatos igény mutatkozik, s a tranzakciók közel 80 százalékában élnek az ügyfelek ezzel a lehetőséggel. Ily módon egy átlagos hitel törlesztőrészlete mindössze kilencszáz forinttal emelkedik, amely még így is jelentősen alatta marad számos – akciós kamattal kínált – finanszírozás részleteinek, ahol az összes induló költséget elengedik, illetve átvállalják.

További újdonság, hogy a BG Hitel & Lízing – a versenytársak többségétől eltérően – jövedelem alapon ugyanolyan kamatkondíciókat kínál a lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén.

A BG Hitel és Lízing 2007-ben 8,5 milliárd forintot helyezett ki, 2008. első négy hónapban a folyósított hitelek összege elérte az előző év összes kihelyezésének a felét, 4 milliárd forintot. Az állomány folyamatos növekedést mutatott az elmúlt év során, s a portfolió túlnyomó többségét az ingatlanvásárlási célú hitelek tették ki. A folyósított állomány többsége jövedelem alapon került kihelyezésre, közel 80%-a magánszemélyek részére. A folyósított állomány 90 százaléka hitel, 10 százaléka lízingfinanszírozás formájában került kihelyezésre.

A Biggeorge's Holding tagjaként 2005. végén megalakult BG Hitel és Lízing 2006. februárjától kínálja szolgáltatásait, a tulajdonosi kör több mint tíz éves ingatlanpiaci tapasztalataira alapozva. A BG Hitel és Lízing által kínált lízing- és hitelkonstrukciók mind fedezet, mind jövedelem alapon elérhetőek, a finanszírozást igénylő egy helyen választhat lízing- és hitelkonstrukció közül egy adott ingatlan tekintetében. A finanszírozási konstrukciókat magánszemélyek, valamint gazdasági társaságok vehetik igénybe, új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt, svájci frank, euro, illetve forint alapon, az ügyfél választásának megfelelően.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.