2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra lassítani kell majd az osztrák határon

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11258"><img class="image thumbnail" src="/files/images/schengennem.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="Schengen:Ideiglenesen felfüggesztve Ausztriában" title="Schengen:Ideiglenesen felfüggesztve Ausztriában" width="100" height="78" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Schengen:Ideiglenesen felfüggesztve Ausztriában</strong></span></span>Ausztria - a futball-huligánokra hivatkozva - a Labdarúgó Európa-bajnokság idejére (2008. június 2. és július 1. között) ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést az osztrák-magyar határszakaszon. </p><p>

schengen:ideiglenesen felfüggesztve ausztriábanSchengen:Ideiglenesen felfüggesztve AusztriábanAusztria – a futball-huligánokra hivatkozva – a Labdarúgó Európa-bajnokság idejére (2008. június 2. és július 1. között) ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést az osztrák-magyar határszakaszon.

schengen:ideiglenesen felfüggesztve ausztriábanSchengen:Ideiglenesen felfüggesztve AusztriábanAusztria – a futball-huligánokra hivatkozva – a Labdarúgó Európa-bajnokság idejére (2008. június 2. és július 1. között) ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést az osztrák-magyar határszakaszon.

A határellenőrzés célja az EURO 2008 biztonságos lebonyolítása, továbbá a rendezvényt veszélyeztető személyek, elsősorban a futball-huligánok kiszűrése. Az ellenőrzéseket a mérkőzések időpontjához és helyszínéhez, továbbá ahhoz igazítják, hogy az adott mérkőzés mely országok között kerül megrendezésre.

Az ellenőrzéseket várhatóan az adott mérkőzés előtt 26 órával kezdik meg, melyeket a mérkőzést követő 24. óráig tartanak. Az ellenőrzés az Európai Gazdasági Térség tagállamainak valamennyi állampolgárára is kiterjed, vagyis a magyar utasokra is vonatkozik.

Adott személlyel szemben az osztrák rendőrség beutazási tilalmat csak akkor rendelhet el, ha a belépésnél olyan körülményeket állapítanak meg, amelyek megalapozzák az idegenrendészeti intézkedést: például az utazónak nincsen anyagi fedezete a tartózkodáshoz, vagy megállapítható, hogy a mérkőzéseken való részvételével a köznyugalmat, közrendet veszélyezteti; számolni lehet azzal is, hogy megvizsgálhatják a gépkocsi műszaki állapotát.

A határellenőrzés visszaállítása nem példanélküli az Európai Unió történetében, korábban – általában hasonló európai vagy világszintű sporteseményekhez kapcsolódóan – más országok is éltek már ezzel a lehetőséggel. A négy évvel ezelőtti futball EB idején, de a 2006-os foci világbajnokság idején is korlátozták a szabad beutazást a rendező EU-tagállamok.

A korlátozások bevezetését a Schengeni Határellenőrzési Kódex 23. cikke teszi lehetővé. Eszerint a belső határokon az ellenőrzések visszaállítására csak kivételes esetben, a közrend és a közbiztonság veszélyeztetése esetén kerülhet sor legfeljebb 30 napra, amely legfeljebb egy ízben meghosszabbítható.

Az osztrák Szövetségi Belügyminisztérium a korlátozásokhoz kapcsolódóan a határátkelőket három kategóriába sorolta, eszerint a nagy forgalmú nemzetközi határátkelőhelyeknél (például Nickelsdorf/ Hegyeshalom) folyamatos ellenőrzést tartanak, és a korábban használt ellenőrző kapukat ideiglenesen újra üzembe helyezik. A kisebb forgalmú átkelőknél az ellenőrzést mobil egységek hajtják végre, míg a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelőknél szúrópróbaszerű lesz az ellenőrzés.

A Külügyminisztérium javasolja a magyar állampolgároknak, hogy az EURO 2008, illetve az ideiglenes osztrák határellenőrzés időszakában – a torlódások elkerülése érdekében – válasszák a kisebb forgalmú határátkelőket. Az Ausztriába történő beutazáshoz ugyanakkor változatlanul szükséges érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

EUvonal/Külügyminisztérium

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.