econetAz ügyletek eredményeképpen az econet.hu Nyrt. tulajdonában álló Est Média Group újabb piacokra lépett be, a szórakozást keresõ olvasóközönségen túl már a rádióhallgatókat és az egészséges életmód híveit is eléri.

  econetAz ügyletek eredményeképpen az econet.hu Nyrt. tulajdonában álló Est Média Group újabb piacokra lépett be, a szórakozást keresõ olvasóközönségen túl már a rádióhallgatókat és az egészséges életmód híveit is eléri.

Az econet.hu Nyrt. 2007 március óta 70%-os tulajdonában álló EMG Médiacsoport Kft. maradék 30%-os részesedésének 1 milliárd forintos tranzakció keretében történt megszerzésével lezárult a Pesti Estet, az országos Est Lapokat, az akvizíció kezdete óta már integrált beltéri reklámtevékenységet (O-Zone Kft. és Boomerang Reklám Kft.) is magában foglaló, az econet.hu Nyrt. Média Üzletágának gerincét képezõ, a jövõben Est Média Group néven mûködõ cégcsoport felvásárlása.

A lépés célja az volt, hogy az Est Média Group 100%-os tulajdonosaként az econet.hu Nyrt. a 2007. július 23-i közgyûlésen elfogadott új stratégiát (Média és Telekommunikáció) a Média Üzletág (Est Média Group) területén – különös figyelemmel a mai egyéb akvizíciók során megszerzett cégek integrációjára is – a lehetõ leghatékonyabban valósíthassa meg.

Az évtizedes múltra visszatekintõ SanOrg Kft. tevékenysége a gyógyszertárakban, fitnesstermekben és az aktív életvitelhez kapcsolódó rendezvényeken terjesztett ingyenes idõszaki kiadványok (pl. Fit-tár magazin) kiadására, az évente megrendezésre kerülõ Fitt.Info Fesztivál szervezésére, a kedvezményekre jogosító FittKártya rendszer és a több, mint 200 fitness/wellness és szépségápolással kapcsolatos helyszínen jelenlévõ beltéri reklámtábla-hálózat üzemeltetésére terjed ki. A tulajdonosai egyéb üzleti tevékenységeitõl nemrég megvált, mára profiltisztított cég 100%-ának 150 millió forintos tranzakció keretében történt megszerzésével nem csak az Est Média Group egyes ágazatai (beltéri reklám, lapkiadás, rendezvényszervezés) erõsödnek meg, hanem a SANORG Kft. sok év alatt kialakított kapcsolatrendszerének felhasználásával a médiaportfolióban eddig kevésbé aktív, éves szinten több tízmilliárdos piacot jelentõ fittness/wellness, gyógyhatású készítmények, OTC gyógyszerek, egészségmegõrzés és test-, szépségápolás hirdetõi szegmens is hatékonyabb megjelenéshez juthat. A SANORG Kft. önállóságát nem õrzi meg, az egyes tevékenységei és menedzsmentje várhatóan az idei év végéig teljesen az Est Média Group megfelelõ ágazataiba integrálódnak majd.

A radiocafé 98.6 (az EstFM jogutódjaként) az FM 98.6 MHz frekvencián, budapesti regionális rádióként mûködik 2003. január 1. óta. A rádió napi 24 órában szolgáltatja mûsorát Budapesten és 60-80 km-es vonzáskörzetében a közép-magyarországi régióban.

A kereskedelmi rádiócsatorna programjának 50%-át az igényes, modern és különleges zenei kínálat adja, további 10%-ot tesznek ki a hírek és ehhez kapcsolódó információk, a fennmaradó 40%-ban érdekes és értékes témák kerülnek feldolgozásra egy szigorúan szerkesztett adásmenetben, magazinmûsorok formájában.

Az ötödik éve mûködõ radiocafé 98.6 lefedettségi területén jelentõs hallgatótáborral rendelkezik a fiatal felnõttek körében, különösen népszerû a magasabb jövedelmû, kulturálisan nyitott, aktív véleményvezérek célcsoportjában. A radiocafé hallgatóinak száma meghaladja a heti 100 000 fõt, hallgatói összetétele (affinitási index) alapján a 15-39 éves célcsoportban piacvezetõ.*

Az évek alatt folyamatosan és dinamikusan bõvülõ hirdetõi kör, valamint a speciális mûsorszerkezethez alakított egyedi kommunikációs megoldások sikeres értékesítése révén a radiocafé Kft. hirdetési árbevétele stabilan növekszik. A Sziget csoporttal kialakított stratégiai együttmûködés eredményeképpen a radiocafé 98.6 élõben sugároz minden jelentõsebb hazai zenei fesztiválról (Volt, BalatonSound, Sziget). Az on-air reklámfelületek mellett a csatorna saját website-ot is üzemeltet, évek óta sikerrel jelenteti meg válogatás lemezeit is ?instant" márkanév alatt, valamint SMS szolgáltatást is mûködtet hallgatói számára az éppen adásban hallható zeneszámok lekérdezéséhez.

A 250 millió forintos radiocafé Kft. akvizíció értékét – a fenti objektív elemek mellett – a radiocafé 98.6 különlegessége, hangvételének egyedisége is növeli, ami teljesen elkülöníti az adót a kereskedelmi rádiós piactól. A zenei kínálat sokszínûsége, valamint a szöveges tartalom következetesen értékalapú szerkesztési elve olyan unikális hangvételt eredményez, amely markánsan megkülönbözteti a radiocafé 98.6-ot versenytársaitól. Az eddigi üzleti eredmények eléréséhez nagyban hozzájárult ezen minõségi szemlélet következetes érvényesítése, és ennek a hallgatói oldalon jelentkezõ piaci értékeinek hatékony képviselete a hirdetõi szegmensben.

A radiocafé Kft. 100%-os üzletrészét megszerzõ econet.hu Nyrt. a rádió mûködésén, tartalmán, menedzsmentjén változtatni nem kíván, ugyanakkor lehetõséget biztosít az Est Média Group tagvállalataival történõ szoros együttmûködésre.

Az akvizíciót követõen a rádió az econet.hu Nyrt. Média Üzletágának (Est Média Group) részévé válik, együtt a Pesti Est és Est Lapok kiadójával, az egyik legnagyobb indoor médiaeszköz tulajdonossal, több jelentõs online tartalomszolgáltatóval (sziget.hu, eco.hu, est.hu) valamint internetes zeneáruházzal (songo.hu).

Az Est Média Group elsõdleges feladata a médiaportfolióból adódó szinergiák kihasználása lesz. Ezen szinergiák több csoportba tagolhatók:

–         A portfolióban rejlõ kölcsönös marketing lehetõségek kiaknázása

–         Zenei tartalmak hatékony értékesítése és áramoltatása

–         Online fejlesztések, tartalmak és megoldások szinergikus mûködtetése

–         Egységes kereskedelmi portfolió-stratégia kialakítása és piaci bevezetése

Az econet.hu Nyrt. Média Üzletágán (Est Média Group) belüli mûködés nem csak a radiocafé Kft. számára jelent komoly fejlõdési lehetõséget, de a rádió cégcsoportba történõ belépése is pozitív hatással bír a már meglévõ portfolió tagokra. Ezen lehetõségek leghatékonyabb kihasználása érdekében az Est Média Group tanácsadó testületet hív életre, melynek tagjai dr. Balázs Csaba, Gerendai Károly, Takács Gábor és Kádár Tamás (a radiocafé Kft. korábbi meghatározó tulajdonosa) lesznek.

A testület olyan széleskörû tapasztalatokat, piaci ismereteket, kapcsolati tõkét testesít meg, amely garancia az Est Média Group portfoliójának hatékony és sikeres mûködtetésére, az econet.hu Nyrt-ben a részvényesi érték növelésére.

Az econet.hu Média, Telekommunikációs és Vagyonkezelõ Nyilvánosan Mûködõ Részvénytársaság 2000 óta a Budapest Értéktõzsdén jegyzett cég, idén április óta BUX-index tag. A társaság Est Média Group név alatt mûködõ Média Üzletága a 15 éves Pesti Est kiadója, mától pedig ide tartozik az 5 éves radiocafé 98.6 is. A társaság Telekommunikációs Üzletágának központja az ország egyik legdinamikusabban fejlõdõ Internet-szolgáltatója, az önálló tõzsdei megjelenésre készülõ Externet Zrt.


* Forrás: Szonda Ipsos – GfK MédiaNavigátor szoftver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük