2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsinagóga újra-avatás Óbudán

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/43108"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(14)5.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>Budapest egyik legrégebbi, a Lajos utcában lévő óbudai zsinagógáját 2010. szeptember 5-én vasárnap történelmi újjáavatással adták vissza a vallásos zsidóságnak, felszentelési szertatással, és az új Tóratekercs avatójával. </p><p> 

  a%20(14)5.thumbnail

Budapest egyik legrégebbi, a Lajos utcában lévő óbudai zsinagógáját 2010. szeptember 5-én vasárnap történelmi újjáavatással adták vissza a vallásos zsidóságnak, felszentelési szertatással, és az új Tóratekercs avatójával.

 

  a%20(14)5.thumbnail

Budapest egyik legrégebbi, a Lajos utcában lévő óbudai zsinagógáját 2010. szeptember 5-én vasárnap történelmi újjáavatással adták vissza a vallásos zsidóságnak, felszentelési szertatással, és az új Tóratekercs avatójával.

 

Az előzetes tájékoztatón Dr. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ismertette a zsinagóga történetét, a felújítás körülményeit és a további terveket Oberlander Báruch rabbi, a lubavicsi mozgalom vezetője társaságában. A hitközség, a közösség és magánadakozók segítségével ez év tavaszán kezdte meg az épület felújítását. Július 20-án volt 190 éve, hogy átadták a Lajos utcai zsinagóga épületét, és július 18-án tartottak hosszú évtizedek után először imádkozást a zsinagógában, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának irányításával. „Az ima szavait úgy szívták magukba a falak, mintha vágyakoztak volna ezekre az ismerős hangokra." -olvashatjuk egy jelenévő vallásos blogjában, majd megemlíti, hogy „A társaság fiatalabb és lelkesebb tagjai, a rabbival egyetemben, az ima után munkaruhába öltöztek és a vasárnap is dolgozó munkásbrigádnak pár órán keresztül, igen csak jó hangulatban besegítettek a munkálatokba."

A hivatalos avatás előtt egy órával már nagyon sokan voltunk és percről percre egyre többen érkeztek. Zsúfolásig megtelt a zsinagóga. A megfelelő szervezésnek köszönhetően azok is részesei lehettek az eseménynek, akik már nem tudtak bejönni, ugyanis a kertben széksorokkal berendezett kivetítő előtt kísérhették figyelemmel a szertartást. A megnyitót több neves hazai, valamint nemzetközi, vallási és világi vendég megtisztelte jelenlétével.

A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Martonyi János külügyminiszter képviselte, valamint a díszvendégek sorában foglalt helyet Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter, Fónagy János közlekedési államtitkár, és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Simon Peresz, Izrael államfője levélben üdvözölte, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a magyar zsidóság újjászületéseként értékelte a zsinagóga megnyitását, Jákov Margi, Izrael vallásügyi minisztere pedig üzenetében üdvözölte a magyarországi zsidóság megújulását. A sófárok megszólalásával kezdetét vette a történelmi esemény.

„Ki kell nyitnunk a kapukat olyanok előtt is, akik nem zsidó emberek – mondta Köves Slomó – ezek a falak látták a közösség pezsgő virágzását, de a fizikai, szellemi pusztulást is. A falak soha nem adták fel a reményt, hogy egyszer a hívek visszatérnek."

Semjén Zsolt szerint, aki nem ismeri a Szentírást és annak történeteit, az nem lehet szellemi értelemben európai. „Amikor ezek között a falak között újra felhangzik az Isten szava, akkor ez a legrégibb civilizációs és kulturális örökség továbbadását is jelenti."

Oberlander Báruch beszédében hangsúlyozta, hogy ez az ünnepség a bizonyítéka, hogy Isten keze biztosítja ezt a zsinagógát és a holokauszt és a múlt rendszer hallgatása után a Tóra és az ima hangja újra hallatszik olyan fiatalok szájából is, akik a szüleiktől nem kaptak vallásos nevelést.

A zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezette. Beszédében megemlítette, hogy „ez az épület azért épült itt, mert az őseiknek nem engedték meg, hogy közelebb menjenek a városhoz" zsidó voltuk miatt. Reméli, hogy a magyar kormány támogatja a zsinagóga további felújítását és a zsinagóga imádkozó zsidó hívő emberekkel fog megtelni. „Bebizonyítjuk, hogy Izrael népe él" a nácizmus pusztításai ellenére – mondta Jona Metzger – "Áldás számunkra, hogy megértük ezt az időpontot".

 

a%20(13)5.thumbnail a%20(14)5 0.thumbnail a%20(15)5.thumbnail
a%20(10)14.thumbnail a%20(11)11.thumbnail a%20(12)6.thumbnail
a%20(7)18.thumbnail a%20(8)17.thumbnail a%20(9)16.thumbnail
a%20(4)24.thumbnail a%20(5)23.thumbnail a%20(6)20.thumbnail
a%20(1)40.thumbnail a%20(2)34.thumbnail a%20(3)29.thumbnail
a68.thumbnail semjén zsolt jona metzgerrelSemjén Zsolt Jona Metzgerrel szekeres imreSzekeres Imre
szőcs gézaSzőcs Géza oberlander baruchOberlander Baruch semjén zsoltSemjén Zsolt
semjén zsolt jona metzgerrelSemjén Zsolt Jona Metzgerrel feldmayer péter és zoltai gusztáv a tórakoronávalFeldmayer Péter és Zoltai Gusztáv a Tórakoronával jona metzger és oberlander baruchJona Metzger és Oberlander Baruch
köves slomoKöves Slomo erdő péterErdő Péter a tóratekercsA Tóratekercs
..és megszólal a sófár..és megszólal a sófár a tóratekercs "felöltöztetve"A Tóratekercs "felöltöztetve" a tóratekercsA Tóratekercs

Jona Metzger és Oberlander Báruch, a Chabad Lubavics mozgalom vezetője ünnepélyesen, közösen átvágott egy szalagot, majd elhelyezték a tóraszekrényben az Izraelből érkezett – a közösség egyik támogatójának ajándékát – az új Tóratekercset. A zsinagóga felújításában érdemeket szerzők és adományozok díszes keretben megkapták a zsinagóga jelképes aranyozott kulcsát Az ünnepséget a vészkorszak áldozatainak emlékére gyertyagyújtás zárta, majd közös énekléssel szinte betöltve a zsinagógát felhangzott a „Szól a kakas már", a Szentföldi vágyakozás szimbolikus dala.

Lantai József

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.