2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A feltörekvő piacok részvényei nem sínylik meg az amerikai válságot

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10553"><img class="image thumbnail" src="/files/images/erste.thumbnail.gif" border="0" alt="www.erstebank.hu" title="www.erstebank.hu" width="100" height="47" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.erstebank.hu/">www.erstebank.hu</a> </strong></span></span><p>Az Egyesült Államok problémáinak elemezgetése helyett inkább a hazai és feltörekvő piacok lehetőségeit kellene feltárni az Erste Bank legújabb elemzése szerint.</p><p> 

 www.erstebank.huwww.erstebank.hu

Az Egyesült Államok problémáinak elemezgetése helyett inkább a hazai és feltörekvő piacok lehetőségeit kellene feltárni az Erste Bank legújabb elemzése szerint.

 

 www.erstebank.huwww.erstebank.hu

Az Egyesült Államok problémáinak elemezgetése helyett inkább a hazai és feltörekvő piacok lehetőségeit kellene feltárni az Erste Bank legújabb elemzése szerint.

 

 A subprime válság miatt kerülendőek az amerikai pénzügyi részvények és a tőkeigényes szektorok (technológiai részvények, különösen a félvezetőgyártásban érdekelt társaságok) papírjai, befektetésre alkalmasnak találják viszont Európát, Latin-Amerikát és Ázsiát. Az Erste elemzői szerint ezek a régiók sokkal jobb helyzetben vannak, mint az Egyesült Államok.

Az elmúlt hónapokban a részvénypiacokon tapasztalható árzuhanás nyomán számos tőzsdei befektető keresi azt a módszert, amivel a legjobban tudja pozícionálni magát az elkövetkezendő hónapokra. Az Erste Bank elemzői szerint ajánlatos alulsúlyozni a részvényeket a portfoliókban. A regionális súlyokat tekintve mégis befektetésre alkalmasnak találják Európát, Latin-Amerikát és Ázsiát, ugyanis véleményük szerint ezek a régiók sokkal jobb helyzetben vannak, mint az Egyesült Államok.

 „A likviditási válság főként a súlyosan eladósodott Egyesült Államokat érinti, ahol az emelkedő infláció és a munkanélküliség erőteljesen visszafogja a lakossági fogyasztást. Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában viszont csökken a munkanélküliség mértéke, a vállalkozások pedig általában problémamentesen juthatnak forrásokhoz. A befektetők tehát jobban teszik, ha portfóliójukban jelentősen alulsúlyozzák az amerikai részvényeket és inkább az európai és feltörekvő piacokat preferálják (kiváltképp Latin-Amerikát, Kelet-Európát, valamint egyes ázsiai országokat, például Indiát és Thaiföldet) – jelentette ki Hans Engel, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

Az Erste Bank elemzői szerint a jelenlegi és az előrejelzett gazdasági növekedés erőteljesebb ezekben a régiókban, mint az Egyesült Államokban, és vonzó az árszínvonaluk úgy, hogy devizáik még stabilabbak is hosszú távon. „Általánosságban elmondható, hogy a befektetőknek nem a távoli országokban (például az Egyesült Államokban) fennálló problémák elemezgetésére kellene fecsérelniük az idejüket, hanem inkább a hazai piacukon és a feltörekvő országokban meglévő számos lehetőséget kellene feltérképezniük" – tette hozzá Hans Engel.

Az Erste Bank elemzői szerint az elkövetkezendő hónapok során a devizapiaci fejlemények nagyobb szerepet kapnak majd a részvények teljesítményében. Amíg a FED monetáris politikája elsődlegesen az amerikai gazdaság élénkítésére irányul, és szemmel láthatólag kisebb jelentőséget tulajdonít a monetáris stabilitásnak, addig az Erste elemzői szerint a dollár mélyrepülése borítékolható. Meglátásuk szerint most az európai részvények kedvezőbb választást jelentenek az amerikai papírokkal szemben -még akkor is, ha pillanatnyilag az európai részvénypiacok sem képesek teljességgel függetleníteni magukat az Egyesült Államokban zajló eseményektől.

Az emelkedő energiaárak miatti aggodalmakra válaszul az Erste Bank elemzői azt hangsúlyozzák: Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország, Olaszország és a legtöbb európai gazdaság sokkal kevésbé függ az egységnyi bruttó nemzeti termék előállításához szükséges energiaáraktól, mint az Egyesült Államok. Az EU25 átlagában mindössze 16 százaléknyi energiafelhasználás szükséges egy egység értékű GDP előállításához. Összehasonlításképpen: ugyanez a mutató az Egyesült Államokban 22 százalék. Még az olyan országok is, mint Mexikó, Brazília, India és Törökország is kedvezőbb mutatószámmal rendelkeznek, emellett az energiafelhasználási hatékonyságuk is közelít az EU átlagához, vagy alig marad el attól. A nagyfokú erőforrás-felhasználásáról híres Kína energiahatékonysági mutatója is csak kicsivel nagyobb, mint az Egyesült Államoké, 23 százalék.

A szektorstratégiára vonatkozóan az Erste Bank elemzői szerint a nagyobb fokú önfinanszírozási képességük miatt a nyereséges társaságok előnyt élveznek az általában nagyobb fokú adósságrátával rendelkező, alulértékelt részvényekkel szemben. Az Erste elemzői csapata a következő szektorokat ajánlja:

  • Nyersanyagok, amelyek gyengébb gazdasági időszakokban jó vételi lehetőséget jelentenek.
  • Aranybányászati részvények, ugyanis ezek árfolyama várhatóan továbbra is emelkedni fog.
  • Jó minőségű, alacsony adósságrátájú ipari társaságok részvényei, amelyek a gazdasági visszaesések idején jó vételi lehetőséget kínálnak.
  • Jó fundamentumokkal és magas osztalékkal rendelkező, biztonságos (a negatív ciklusokat szilárdan átvészelő) részvények.
  • Európai pénzügyi részvények, kiváltképp a jelzálogpiaci kitettségtől mentes és jó növekedési kilátásokkal kecsegtető papírok tűnhetnek ígéretesnek a hosszú távon gondolkodó befektetők számára.

Negatív értékítéletek:

  • A legtöbb amerikai pénzügyi részvény jelenleg is erősen negatív kockázat/megtérülés rátával rendelkezik, éppen ezért kerülendő középtávon.
  • Az emelkedő inflációs környezetben a tőkeigényes iparágak (például technológiai részvények, kiváltképp a félvezetőgyártásban érdekelt társaságok papírjai) hátrányos helyzetbe kerülnek a kevésbé tőkeigényes szektorokkal (például a gyógyszeriparral, a biotechnológiai iparral, a gépgyártással) szemben.

Nemzetközi tőkepiacok: EPS-növekedés és árazás

 
             
 

EPS-növekedés %

Árfolyam/Cashflow

             
 

2007 becs.

2008 becs.

2009 becs.

2007 becs.

2008 becs.

2009 becs.

USA

-1,7%

16,6%

13,5%

10,7

9,4

8,5

Euróövezet

5,0%

9,1%

9,7%

6,9

6,4

6,0

Németország

13,7%

8,5%

11,5%

6,7

6,2

5,6

Franciaország

1,4%

13,9%

9,8%

7,4

6,8

6,3

Hollandia

5,8%

-2,1%

5,5%

7,5

7,1

6,6

Svájc

-13,3%

26,7%

10,4%

10,9

11,2

10,2

Japán

5,0%

6,1%

8,0%

6,5

6,1

5,8

Magyarország

-9,7%

10,7%

9,3%

6,2

5,6

5,5

Lengyelország

19,0%

8,1%

15,5%

7,6

7,0

6,7

Csehország

37,3%

19,9%

14,4%

9,0

8,0

7,4

Oroszország

25,5%

9,6%

6,8%

8,2

8,3

7,4

Átlag

18,0%

12,1%

11,5%

7,7

7,2

6,8

Forrás: JCF

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.