2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Gutenberg-galaxis

2 perc olvasás
johannes gutenberg
johannes gutenberg (1401-1468)

A galaxis összefüggő csillagrendszert jelent, ilyen milliárd számra létezik a Világegyetemben. A mi galaxisunk, a Tejútrendszer. A Naprendszer, benne a Föld ebben helyezkedik el ugyancsak sok milliárd csillaggal együtt.

A Gutenberg-galaxis könyvcím, amelyet egy kanadai irodalmár-filozófus Herbert Marshall McLuhan adott ki 1962-ben. A 330-oldalas mű nehezen foglalható össze néhány mondatban. Tulajdonképpen egy időszakot elemez, amely a könyvnyomtatás óta eltelt hat évszázadot vizsgálja a könyv és az olvasás oldaláról.

A szerző tudományos alapossággal megírt művében arra a következtetésre jut, hogy a társadalmak a Kr. e. IV. évezred irányba haladnak vissza, amikor Mezopotámiában még nem találták fel az írást. Más szóval a rádió, televízió, számítástechnika, az internet elterjedése fokozatosan ki fogja szorítani az írást-olvasást. Amely lehetővé teszi minden ember számára, hogy hozzájusson a tudáshoz, a tudomány, a művészet alkotásaihoz és eredményeihez, a hírekhez, egyáltalán mindenhez, ami szavakba. szövegekbe foglalható. A „nyomtatott szóra” előbb-utóbb nem lesz szükség.

Keményebben fogalmazva a szerző a könyv halálhírét keltette. McLuhan nem biztos abban, hogy az írni-olvasni tudó ember minden tekintetben felülmúlja azt, aki analfabéta, de tudását a verbalitás, a tapasztalás, a megfigyelés, az alkotás, a rítusok és mítoszok révén gyűjtötte össze.

A könyv természetesen óriási felháborodást és tiltakozást váltott ki. Az ellentábor, ahova magamat is sorolom, érvei közt kiemelném a következőket. Az internet és a digitális média nem helyettesítheti a papíralapú könyvtárakat, mert nem található meg benne minden, különösen a 30 év előtti ismeretanyag. Ebben a csonka információ-tömegben nincs kontroll. Az pedig nem várható el az internet használóktól, hogy minden címszónál forráskritikával éljenek. Vagyis az egyetemekből, kutatóintézetekből, hivatalokból soha nem fognak eltűnni a könyvtárak.

Kérem az Olvasót, gondolja végig. Az internet hosszas használata gyakran fejfájást okoz, megerőlteti a szemet. Nem szeretünk néhány oldallal hosszabb szöveget képernyőről olvasni, a szükséges hosszabb dokumentumokat inkább kinyomtatjuk.

Egy szó, mint száz, a Gutenberg-galaxis elméletnek szkeptikusai közé tartozom.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.