2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A munkavédelem hatósági előírásai

4 perc olvasás
Írásunkból kiderül, mi a munkavédelem hatósági előírásainak alapja, illetve hogy mire kell figyelni munkáltatóként, vagy épp munkavállalóként is.
munkavedelem

Manapság már nem csak az számít, hogy az embernek munkája legye, hanem az is hangsúlyos szerepet kap, hogy azt a munkát megfelelő körülmények között végezhessük. Erre vonatkozóan a munkavédelem hatósági előírásai az irányadók, de az alábbiakban nagy vonalakban erre vonatkozóan összegyűjtöttük amit tudni érdemes.

Mi is az a munkavédelem?

Lényegében a munkavédelem előírásoknak és intézkedések rendszere, amely kivétel nélkül arra irányul, hogy az előérhető legmagasabb szinten biztosítva legyen a biztonságos munkavégzés feltételei, a munkavállaló egészségének és munkaképességének megóvása a munkavégzés során.

A munkavédelmi ismeretek elsajátítására azért van elengedhetetlenül szükség, hogy a munkát végző személy a munkába állás előtt ismerje meg a:

 • munkakörhöz tartozó elvárásokat,
 • munkakörére vonatkozó munkavédelmi, biztonságvédelmi, biztonságtechnikai,
 • tűz- és környezetvédelmi előírásokat,
 • vonatkozó szabályokat, utasításokat, követelményeket.

Mi tartalmazza a munkavédelmi előírásokat?

A munkavédelemben érvényes szabályokat természetesen több szinten is rögzítik, illetve részletezik, az Alaptörvénytől kezdve, törvényi szinten, kormányrendeletek szintjén és a munkáltatók szabályzataiban is. Alapjában véve tehát az alábbi szinten kerül szabályozásra a munkavédelem kérdésköre:

 • Magyarország Alaptörvénye XVII. cikk (3) bekezdése
 • Törvény a munkavédelemről (1993. évi XCIII. törvény)
 • Kormányrendeletek, miniszteri rendeletek
 • Munkaadó: Munkabiztonsági szabályzat, Vállalati munkavédelmi szabályzat (MBSZ, VMSZ)

Munkavédelemben mik a munkáltató kötelességei?

A munkavédelemben a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is megvannak a maguk kötelességei, hogy a biztonságos munkavégzés feltételei adottak legyenek. Munkáltatói oldalról az alábbiakat fogalmazhatjuk meg röviden.

Minden munkáltató köteles a biztonságos munkavégzés feltételeinek kialakítására, meglétének folyamatos ellenőrzésére, illetve ebből eredően az egészségvédő rendelkezések betartására, betartatására.

Ezen felül a munkáltató köteles biztosítani a védőberendezéseket, egyéni védőeszközöket, kezelési utasítások biztosítására, a munkakör biztonságos munkavégzése érdekében. Ennek szerves része tehát a munkavédelmi ruha és felszerelés biztosítása. Ezen a téren a lábbelik, kesztyűk, nadrágok, kabátok, fejvédők, szem- és hallásvédőkig terjedhet a skála. Szerencsére ezek beszerzése ma már nem okozhat ordító problémát, hiszen a munkavédelmi ruházat webshopokon keresztül is könnyen beszerezhető bármely munkáltató számára.

A munkáltatónak azonban nem elég csupán biztosítani ezeket a dolgokat, hanem rendszeresen meg is kell győződnie arról, hogy a munkakövetelményeknek megfelelő munkakörülmények állnak-e rendelkezésre, az alkalmazottak ismerik-e a rájuk vonatkozó szabályokat és betartják-e azokat.

Mindezeken felül a munkaadónak kötelessége még az is, hogy a munkavállalókat munkavédelmi oktatásban részesítse:

 • munkába álláskor,
 • munkahely vagy munkakör megváltozása esetén,
 • új munkaeszköz üzembe helyezésekor,
 • munkaeszköz átalakításakor,
 • illetve éves jelleggel.

Munkavédelemben mik a munkavállaló kötelességei?

Természetesen a munkavállalót is terhelik kötelességek a munkavédelem szempontjából. Ennek egyik alappillére, hogy a munkavállaló csak biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát.

Emellett fontos még kiemelni, hogy a munkavállaló köteles munkatársaival folyamatosan együttműködni, illetve munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. A munkavédelmi és munka felszereléseket pedig minden esetben rendeltetésszerűen kell használatba vennie.

Összegezve

A munkavédelemnek tehát vannak alapvető szabályai, de azok minden egyes munkahely és feladatkör esetében specifikusak lehetnek, ezért munkába állás előtt ezekről mindenképpen érdemes érdeklődni az előírt munkavédelmi oktatás keretében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.