2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Napisten Magyarhonban újjászuletett…

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/11370"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep32.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kepenyes Pál" title="Kepenyes Pál" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kepenyes Pál</strong></span></span>  <p>Tonatiuh!* Kiáltottak fel Párizsban, miközben meglátták Pal Kepenyest. A kondorosi születésű, 80 éves Kepenyes Pál azóta már Mexikóban él és alkot, de kiállítását műveiből most Magyarországon az OctogonArt Galériában tekinthetik meg. </p><p>

kepenyes pálKepenyes Pál 

Tonatiuh!* Kiáltottak fel Párizsban, miközben meglátták Pal Kepenyest. A kondorosi születésű, 80 éves Kepenyes Pál azóta már Mexikóban él és alkot, de kiállítását műveiből most Magyarországon az OctogonArt Galériában tekinthetik meg.

kepenyes pálKepenyes Pál 

Tonatiuh!* Kiáltottak fel Párizsban, miközben meglátták Pal Kepenyest. A kondorosi születésű, 80 éves Kepenyes Pál azóta már Mexikóban él és alkot, de kiállítását műveiből most Magyarországon az OctogonArt Galériában tekinthetik meg.

Kepenyes a Budapesti Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakán végzett. Növendéke volt Ferenczy Béninek is. 1956-ban emigrált, több város után végül Mexikóban telepedett le. Szobrokat, ékszereket készít nemesfémből, bronz-réz ötvözetből, ezüstből, aranyból, esetleg ezeket drágakövekkel díszítve. Szobraiban a magyar és helyi népművészet, az ősi, indián kultúra is fellelhető.

iványi bianca mûvészeti vezetõ és pal kepenyesIványi Bianca mûvészeti vezetõ és Pal KepenyesBojár Iván András tulajdonos a galéria megnyitásakor már tudta, hogy Pal Kepenyesnek kiállítást fog rendezni. A kiállítást Sárosdy Judit művészettörténész nyitotta meg. Elmondta, hogy talán vannak akik nem ismerik Kepenyes nevét, de egy nevet meg lehet tanulni. Első találkozásukkor már elbűvölte a szobrász. Úgy véli műteremlakása önmagában is műalkotás.

iványi bianca, bojár iván andrás tulajdonos, sárosdy judit mûvészettörténész, és kepenyes pálIványi Bianca, Bojár Iván András tulajdonos, Sárosdy Judit mûvészettörténész, és Kepenyes PálA börtönévek alatt Kepenyes kenyérből készített szobrokat, vagyis szó szerint a művészetéből táplálkozott. 1956-ban emigrált. Először Párizsba ment, majd több európai ország után végül Mexikóban telepedett le, ahol munkásságát a legjobbak között tartják. Sárosdy Judit elmondta, hogy a művész a sztereotípiáktól  el tud szakadni, kozmikus dimenziókban gondolkozik. A létezés nyelvét kutatja, vérbeli polihisztor.

sárosdy judit művészettörténészSárosdy Judit művészettörténészPal Kepenyes szobrait és ékszerét április 26.-ig tekinthetik meg az OctogonArt Galériában, mely az I. kerület Várfok utca 7-9.- szám alatt található.

 

1. az ékszerbemutató1. Az ékszerbemutató a mitológia vége2. A mitológia vége
3.egy az élőkből -terv-3.Egy az élőkből -terv- 3. női ékszerkollekció4. Női ékszerkollekció
5.5. 6.madárka - tojás -maszk - puli6.Madárka – Tojás -Maszk – Puli

Németh Krisztina

http://www.octogonart.hu/

http://www.artportal.hu/

*Tonatiuh: azték napisten

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.