2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A VIDEOTON nemcsak feléledt álmából, hanem terjeszkedik is

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12055"><img class="image thumbnail" src="/files/images/videoton.thumbnail.jpg" border="0" width="135" height="39" /></a></span>A VIDEOTON  felébredt, ismét hallani róla. Most már nemcsak úgy, mint a székesfehérvári ipari park egyxik tagja és üzemeétetője, hanem úgy is, mint egy önálló termeléssel rendelkező, termelő vállalkozás.  A VIDEOTON stratégiáját igazolja, hogy az ünnepélyes keretek között felavatott 5000 négyzetméteres új gyártócsarnokának kapacitását hosszú távra kötötte le a BRAUN, a világ egyik vezető háztartási gépgyártója. <p> 

 videoton.thumbnailA VIDEOTON  felébredt, ismét hallani róla. Most már nemcsak úgy, mint a székesfehérvári ipari park egyxik tagja és üzemeétetője, hanem úgy is, mint egy önálló termeléssel rendelkező, termelő vállalkozás.  A VIDEOTON stratégiáját igazolja, hogy az ünnepélyes keretek között felavatott 5000 négyzetméteres új gyártócsarnokának kapacitását hosszú távra kötötte le a BRAUN, a világ egyik vezető háztartási gépgyártója.

 

 videoton.thumbnailA VIDEOTON  felébredt, ismét hallani róla. Most már nemcsak úgy, mint a székesfehérvári ipari park egyxik tagja és üzemeétetője, hanem úgy is, mint egy önálló termeléssel rendelkező, termelő vállalkozás.  A VIDEOTON stratégiáját igazolja, hogy az ünnepélyes keretek között felavatott 5000 négyzetméteres új gyártócsarnokának kapacitását hosszú távra kötötte le a BRAUN, a világ egyik vezető háztartási gépgyártója.

 

A VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. már eddig is Somogy megye legjelentősebb munkáltatója volt, az új gyártócsarnok és a BRAUN-együttműködés révén további 300 fő stabil foglalkoztatása vált lehetővé. A VIDEOTON a kaposvári új gyártócsarnokával átlépte a 600.000 négyzetméteres határt, tíz magyarországi és a bulgáriai üzemében ekkora területen szolgálják ki a nemzetközi megrendelői kör legmagasabb igényeit. Az egyetlen magyar kézben levő, nemzetközi mércével is jelentős ipari termelő vállalatcsoport hatékonysága és magas minőségű szintje teszi lehetővé, hogy a termelés folyamatosan nő, feladatköre egyre bővül. Magyarország nemzetközi összehasonlításban még mindig versenyképes, ám elsősorban külföldi működő tőke használja ki a magyar munkaerőben rejlő lehetőségeket. A VIDEOTON jelenti az üdítő kivételt, hiszen 1992-es privatizációja óta tudatosan valósítja meg stratégiáját, amelynek révén a régióban egyenrangú partnerévé vált a világ vezető ipari termelő vállalakozásainak.

A VIDEOTON megrendeléseinek túlnyomó része azoktól a multinacionális stratégiai partnereitől származik, akik hosszú távú szerződésekkel kötelezik el magukat a „made in Hungary" minőség mellett. A BRAUN-nal, a világ egyik vezető háztartási elektronikai gyártójával 2005 óta sikeres az együttműködés, amelynek eredményeképpen újabb termékek gyártását hozta Somogyországa a német központú cég. „A VIDEOTON korszerű, európai szinten is számottevő gyártó- és szerelőkapacitást hozott létre világszínvonalú, a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő háztartási berendezések gyártására. E tény, valamint az elmúlt közel három esztendő kedvező tapasztalatai miatt döntöttünk a VIDEOTON mellett" – mondta Orest Bach, a BRAUN külső gyártásáért felelős igazgatója.

Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb beruházása volt a VIDEOTON-nál a kaposvári 5000 négyzetméteres gyártócsarnok illetve a hozzátartozó raktárak építése és berendezése. A VIDEOTON stratégiája szempontjából fontos, hogy nem csupán összeszerelést végez partnerei számára, hanem innovatív megoldásokat alkalmaz, know-how-t halmoz fel, egy-egy terület specialistájává válik. E törekvés jegyében a kaposvári fejlesztés nem csupán a kapacitás növeléséről szól, hanem célja, hogy a műanyaggyártás terén Európa egyik legmodernebb üzemévé válhasson a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. „Cégünk folyamatos megújulási képességét, az üzleti élet kihívásaihoz történő rugalmas alkalmazkodóképességét bizonyítja az úgynevezett kétkomponensű (2K) műanyag fröccsöntési technológia bevezetése" – mondta el az új üzem átadóján Gerber András, a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. igazgatója.

„A VIDEOTON a CEM (Contract Electronics Manufacturer) típusú cégek között egyedülálló strtatégiát választott, amikor az elmúlt évtized trendjeinek ellenállva kapacitásait a kelet-közép-európai régióra koncentrálta. Magyarországi és bulgáriai telephelyeinken annak ellenére tartósan versenyképesek vagyunk, hogy egyes költségelemeink lényegesen magasabbak a távol-keleti szintnél. Az eredmények minket igazolnak: ma már büszkén lehet elmondanunk, hogy például minden Európában gyártott gépkocsiban átlagosan 3 alkatrész valamelyik VIDEOTON-gyártósorról származik" – fogalmazta meg a cég stratégiáját Lakatos Péter vezérigazgató.

A VIDEOTON sikere túlmutat az üzemek falán, az ország egyik legjelentősebb és egyes régiók legnagyobb foglalkoztatójaként számos magyar család megélhetését biztosítja. „A számok magukért beszélnek, évi 15% árbevétel növekedés mellett a csoport stabilan 8.000 főt foglalkoztat Magyarországon, ami az új kaposvári beruházás révén további 300 fő munkatárssal bővült. Dolgozóink hosszú távra tudnak tervezni a VIDEOTON-nál, saját szakképzési programunk révén valódi piacképes ismeretekkel rendelkeznek, technológiai bázisunk méretében és színvonalában is folyamatosan bővül, és egyre több az a Videotonos mérnöki munka, ami beépül a termékekbe." – világította meg a fejlesztés egy másik aspektusát Sinkó Ottó vezérigazgató.

A Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonú ipari vállalatcsoport, amely elsősorban a gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. Egyrészről a Videoton a legnagyobb független Szerződéses Elektronikai Gyártó cég (Contract Electronics Manufacturer – CEM) a Közép-Kelet Európai régióban, mint ilyen a világon a 21. helyen, míg Európában a 3. helyen található az amerikai MMI (http://www.mfgmkt.com/) legutolsó rangsora szerint. Másrészről a Videoton saját technológiáinak és kompetenciáinak bázisán multi technológiájú beszállító számos világcég számára a háztartási gépiparban, szórakoztató elektronikában, ipari elektronikában, irodai alkalmazásokban, telekommunikációs alkalmazások terén, valamint az autóiparban, mely jelenleg a legnagyobb piaca. A Videoton teljes körű megoldást kínál ügyfeleinek a gyártási, mérnöki és logisztikai szolgáltatások területén. Magyarországi és bulgáriai telephelyéről partnerei részére európai közelségből képesek világszínvonalú gyártást biztosítani.

A VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. 1996 óta a VIDEOTON csoport tagjaként a térség foglalkoztatásában, a helyi költségvetésben és a termelés felvirágoztatásában játszott szerepe révén a somogyi megyeszékhely legdinamikusabban fejlődő ipari foglalkoztatójaként jelenleg mintegy 1150 főnek teremt stabil munkahelyet.  A vállalat gyártócsarnokaiban világszínvonalú műanyagfröccsöntő technológiával készült háztartási és ipari termékek komplex gyártása folyik.

Sikeres üzleti stratégiájának köszönhetően innovációs képessége folyamatosan nő, minek köszönhetően feladatköre folyamatosan bővül.

Beruházásainak értéke az elmúlt két évet tekintve mintegy háromszorosára emelkedett. Tavaly közel 1,5 milliárd forintértékű beruházást hajtott végre a városban, melynek eredményeként 300 új munkahelyet hozott létre, több milliárdos árbevétel növekedést elérve, mely a vállalat változásmenedzsmentjének eredményességén túlmenően annak a jelét is mutatja, hogy a tulajdonosok és a vevők bizalma is nőtt a gyár és az általa végzett munka iránt.

Megrendeléseinek nagy része multinacionális stratégiai partnereitől származik, akik hosszú távú szerződések alapján állandó vevői. Ezért fontos számára a velük való kapcsolat ápolása és továbbfejlesztése az egyedi vevői igények figyelembevételével.  2008-ban ismét új, talán még nagyobb kihívásoknak kell megfelelnie, a 2007-es beruházások megtérülése az idei évi feladat. Létkérdéssé válik az innováció, a partnerrel közös termékfejlesztés. Korszerű technológiai és logisztikai háttere, a gyors és rugalmas beszerzés valamint a gyártás minden területét átfogó, folyamatosan fejlődő minőségmenedzsmentjének köszönhetően hetente 60-65 tonna granulátum feldolgozását követően körülbelül 1,5-2 millió műanyagalkatrészből előállított 120-140 ezer darab késztermékkel 45-50 kamion hagyja el a céget.

Olyan munkahelyi kultúra jellemzi, mely a dolgozók egészségét ugyanolyan fontosnak tartja, mint a gazdasági célokat. Tevékenységeit olyan módszerekkel irányítja, melyek felbecsülik és megelőzik azon körülmények bekövetkezését, melyek munkahelyi balesettel vagy egészségkárosodással járhatnak. A környezethasználatot a környezetkárosítás kizárásával végzi. Ennek értelmében e hónapban MEBIR tanusíttatást és KIR felülvizsgálatot kezdeményezett.

Munkahelyteremtő hatásával hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez, valamint szakmai kultúrájának emelkedéséhez. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.