2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A világ gyöngyszeme lehetne

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12057"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Dion.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span><strong> </strong>Az állítás nem nagyon vitatható, annál is inkább nem, mivel hozzáértő kijelentése volt. Ifjabb Gál Tibor egri borász mondta ezt az Egri Borvidékről a Dionysos Borházban tartott bemutatón. <p>

dion.thumbnail Az állítás nem nagyon vitatható, annál is inkább nem, mivel hozzáértő kijelentése volt. Ifjabb Gál Tibor egri borász mondta ezt az Egri Borvidékről a Dionysos Borházban tartott bemutatón.

dion.thumbnail Az állítás nem nagyon vitatható, annál is inkább nem, mivel hozzáértő kijelentése volt. Ifjabb Gál Tibor egri borász mondta ezt az Egri Borvidékről a Dionysos Borházban tartott bemutatón.

ifj. gál tibor egri borászTufába vájt, négy-ötszáz éves, egy kilométer hosszú pincerendszerben helyezkedik el a Gál Pincészet. A 13 egymás mellett futó ág bármelyikében dolgozva valódi labirintusban érzi magát ifj Gál Tibor, aki azt is elárulta: ő a hagyományos borászkodás híve. A vörösborok erjesztéséhez nem használ élesztőket és az acéltartály helyett inkább a hordót részesíti előnyben. A szőlő telepítését gyakran erdőirtással kellett kezdeniük, mert a régi dűlőket gyorsan birtokba vette az akác. Ma már igen jó ültetvénnyel büszkélkedhetnek és kitűnő borokat állítanak elő. Egyik céljuk, hogy ne adjanak el minden bort egy év alatt. Nyugat-Európában már sok neves pincészet működik úgy, hogy a vevő megrendeli és kifizeti a bor most és majd megkapja a 2012-es évjáratot 2015-ben. Ide szeretnének eljutni.

gal 11.thumbnail A borvidéken Egri Leánykája szinte mindenkinek van. A 2007-es most még könnyű, friss, telt illatú. Jól mutatja az évjárat jellegzetességét. Izgalmas év volt. Július közepén megdőlt minden melegrekord. A munkát hajnalban kezdték és legkésőbb déli egy órakor be kellett fejezni. Korábban soha nem fordult elő, hogy a szemeket a tőkén megperzselte a nap. A meleg erős cukrosodást eredményezett és ennek következtében az alkohol is több a borban. Jobb évjárat volt a 2006-os. Az ekkor szüretelt Chardonnay-t két-három éves fahordóban érlelték – ez kissé érződik is rajta – de gyümölcsösségét megőrizte és még szép jövő előtt áll.

gal 2.thumbnail A Petit Pinot 2005 ezen a bemutatón került először közönség elé. Szívügyem – mondta róla ifj. Gál Tibor. A legizgalmasabb, a legtöbbre hivatott fajta. Nem „faltörő kos" jellegű, elegánsabb, bájos, de rakoncátlan. Szeszélyes, mint egy nő. A Pinot Noirnak idő kell. A palackozás után fél év múlva nyeri vissza azt az állapotot, amilyen a hordóban volt, de után még szebb lesz. Ezért a pincészet megpróbál egyre inkább erre a fajtára építeni. A dűlőválogatás nyomán a termést több csoportba osztották. Az egyik, amelyik kedves, gyümölcsös, „olyan kicsi", kapta a Petit nevet. Van benne tíz százalék Kadarka, ezáltal még érdekesebb íz keletkezett.

A „Titi" is Pinot Noir 2005. A név a fiatal borász gyermekkori becenevét őrzi. Kezdetben ez a bor is „zárt" volt, most már kinyílik, tetszetős. A tanninja nem durva. Eben a fajtában egyre több borász lát fantáziát, pedig könnyű elrontani. A szőlő apró bogyójú, vékony falú, hamar kell szüretelni. Szűrni is kell, pedig a szűretlen a jobb, de a piac ezt még nem fogadja el. A héjon erjesztés 28 – 30 napig tart. A tapasztalat azt mutatja, minél hosszabb ideig készül a bor, annál jobb lesz. Az igazán komoly vörösbort másfél – két éves kora után palackozzák, így évtizedekig kiváló minőségű marad.

A Bikavér 2005 negyven százaléka Kékfrankos, a többi Cabernet Franc, Sauvignon és Merlot. Szerencsére mind több az olyan borász, aki a legjobb borait teszi a bikavérbe. Ez a borvidék legsikeresebb bora, az egyetlen, amit külföldön nagy mennyiségben el lehet adni. Sajnos a névhasználat még mindig rendezetlen, a forgalomban lévő Egri Bikavérek többsége Eger közelében sem járt. Ennek kivédése érdekében vezették be Az Egri Bikavér Superior jelzést.

pajados.thumbnail A bor a pincészet legfontosabb, húsz hektáros dűlőjéről kapta a nevét. A 2005-ös Cuvée összeállítása: Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Franc és egy kevés Pinot Noir. Szinte felöleli a kínálatot, bár a borvidéken még nagyon sok a felfedezni, újra felfedezni való. A kékszőlő termelés szempontjából ez az egyik legészakabbra fekvő terület. Hűvössége annak kedvez, hogy a borok sokáig megtarthatják savaikat. Bár a vidék területe kicsi, az értékeit nem szabad elherdálni. A kiváló minőségű borok előállítása mellett, a hagyományok megőrzését, fenntartását tekint a pincészet az egyik legfontosabb feladatának.

http://www.galtibor.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.