2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

4 perc olvasás

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

                                                                            

                                                 

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 60, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, hallássérült, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

 

Az első, lovasterápiás és művészeti tábor (július 2-6.) mottója így hangzott: „Az alkotás gyógyító ereje”.

A művészeti és alkotótáborban a gyerekek művészetterápia segítségével dolgozták fel lovas élményeiket. A lovakkal megélt különböző szituációkat más-más technikával jelenítették meg, fejezték ki. A lovaglás során szerzett élményekről rajzot, festményt, montázst, fotókat stb. készítettek a gyerekek.

 

A második, módszerspecifikus és önismereti tábort (július 9-13.) autizmussal élő gyermekeknek szervezték, melynek mottója ez volt: „Ez vagyok ÉN”.

A szervezők egy olyan komplex programot valósítottak meg a táborban, melyet kimondottan autizmussal élő gyermekek számára dolgoztak ki. A program tíz témakört ölelt fel, melyek célja az volt, hogy megtanítsák a társas együttéléshez szükséges elemi viselkedési formákat, fejlesszék az énkép és az éntudat kialakulását és megszilárdulását. Hagyományainkhoz híven ebbe a táborba is meghívtunk külsős terapeutákat, valamint mozgásfejlesztő foglalkozások is segítették a testkép, a testtudat kialakítását.

 

A harmadik, farmgazdálkodás tábort július 16-20. között szervezték, mottója: „Terápia négy falon túl” volt.

A program során a gyerekeket bevontuk a lovak körüli feladatok, teendők elvégzésébe. Természetesen nem maradhatott el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. Megismertettük a gyerekeket a Lovasterápiás Központ területén élő egyéb állatokkal és azok gondozásával (szamarak, malacok, baromfi, nyulak, kutyák, macskák). A programba meghívtunk kutyás terapeutát is. Kiegészítő programként a gyerekek részt vettek a növények ápolásában, gondozásában, a farmon folyó élethez kapcsolódó háztartási munkák elvégzésében is. Igyekeztünk a gyerekeket megismertetni olyan munkafolyamatokkal, amelyek már szinte teljesen kivesztek a hétköznapjainkból: kukoricamorzsolás, kukoricadarálás, kukoricaliszt készítése, szitálás, puliszkafőzés.

 

Az utolsó tábort július 23-27. között rendeztük, mottója ez volt: „Főszerepben a LÓ”.

A ’Lovas tanösvény elméletben és gyakorlatban” alcímű tábor célja a lovakkal, a lovak testfelépítésével, életmódjával, takarmányozásával, napirendjével, gondozásával, viselkedésével, szaporodásával kapcsolatos már meglévő ismeretek elmélyítése, kiszélesítése és átültetése volt a mindennapi gyakorlatba. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, megtapasztalják, hogy a ló nemcsak egy élőlény, aki a gondoskodásunkra szorul, hanem cselekvő társunk, segítőnk a mindennapi munkában és életben.

A tábor során a gyermekek megismerhették a lovak származását, eredetét, szerepét az emberiség történelmében, megismerhetik a történelem híres négylábúit.

 

A Kincsem Park és a Kincsem Nemzeti Kft. jóvoltából a táborozó gyerekek egy része július elején az alagi zsokéiskolába is ellátogathattak.

 

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget.

 

A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika és a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése volt.

 

Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években. 

www.lovasterapia.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.