2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU szerepe a szociális siker szempontjából kulcsfontosságú

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/117"><img class="image preview" src="/files/images/eu_0.jpg" border="0" width="137" height="90" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>„Az EU jelentős szerepet játszik a szociális siker elősegítésében" - ez a fő üzenet, amelyet Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos kiemel azon a kétnapos, ma kezdődő brüsszeli konferencián, amely az új szociális kihívásokra adható válaszokról szól. </p><p> 

eu 0„Az EU jelentős szerepet játszik a szociális siker elősegítésében" – ez a fő üzenet, amelyet Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos kiemel azon a kétnapos, ma kezdődő brüsszeli konferencián, amely az új szociális kihívásokra adható válaszokról szól.

 

eu 0„Az EU jelentős szerepet játszik a szociális siker elősegítésében" – ez a fő üzenet, amelyet Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos kiemel azon a kétnapos, ma kezdődő brüsszeli konferencián, amely az új szociális kihívásokra adható válaszokról szól.

 

Az esemény, amelyen uniós és nemzeti szereplők találkoznak egymással, alapozásul szolgál a 2008 júniusára tervezett, a lehetőségekre, hozzáférésre és szolidaritásra irányuló európai uniós menetendről szóló új közlemény számára.

„Rohamosan globalizálódó világunkban az Európai Uniónak továbbra is meghatározó szerepet kell vállalnia és sikeresen helyt kell állnia. A szociális sikerek, a versenyképesség és az erős gazdaság érdekében meg kell tartanunk a jól képzett, tehetséges munkavállalókat és vonzóvá kell tennünk számukra az EU-t. Elsősorban azt kell biztosítanunk, hogy az EU a letelepedés és a munkavállalás szempontjából is vonzó hely legyen, amely lendületes és befogadó társadalommal rendelkezik" – nyilatkozta Špidla biztos.

A konferencia egyik kiindulópontja a 2005-ben elfogadott szociálpolitikai menetrend[1] („Szociális Európa a világgazdaságban: munkalehetőségek és új esélyek mindenkinek"), amely ütemtervet jelölt ki az európai szociális modell korszerűsítésére. A szociálpolitikai menetrend a lisszaboni stratégia néven ismert, a növekedést és munkahelyteremtést célzó integrált európai megközelítés része.

A lisszaboni stratégia meggyorsította a reformfolyamatokat és hozzájárult az Unió teljesítményének növekedéséhez: 2000 óta 17 millió új munkahely jött létre. Az európai polgárok milliói ragadták meg az egységes piac kínálta lehetőséget, hogy egy másik tagállamban éljenek, tanuljanak, dolgozzanak vagy vonuljanak nyugdíjba. Az EU szilárd keretet hozott létre a munkahelyi jogok számára. Nincs azonban okunk elégedettségre.

Az európaiak 16%-át – köztük 19 millió gyermeket – továbbra is szegénység fenyegeti. A nők fizetése továbbra is mintegy 15%-kal marad el a férfiakétól. Emellett pedig új kihívások jelentek meg. A gyors technológiai változások hatására a képzett és képzetlen munkaerő közötti szakadék egyre szélesebbé válik. A gazdasági-társadalmi tényezők jelentős egészségügyi egyenlőtlenségeket okoznak. A szociális védelem és az egészségügy rendszereinek alkalmazkodniuk kell a demográfiai változásokhoz és az EU elöregedő népességének szükségleteihez. A fiatalokat érő kihívások – beleértve a munkahelyhez és megfizethető lakhatáshoz jutást – alapján attól lehet tartani, hogy a mai generációk nem élvezhetik ugyanazt az életszínvonalat, amely szüleiknek jutott.

Ez a háttere annak az Európa egészére kiterjedő kezdeményezésnek, amelyet a Bizottság 2007-ben indított a szociális kihívások felmérésére[2]. A konzultáció az európai társadalmakban végbemenő változásokat kívánta áttekinteni. A konzultáció során a jelenlegi szociális tendenciák és a társadalmi kapcsolatokban bekövetkezett változások következményei vonatkozásában számos különböző vélemény fogalmazódott meg. A konzultáció első eredményei alapján a Bizottság 2007 novemberében „Lehetőség, hozzáférés, közösségvállalás" címmel közleményt[3] fogadott el, amely meghatározta az Európai Uniót érő kihívásokra adható lehetséges válaszok első körét.

Az új szociális kihívásokra adható válaszokról szóló mai konferencia lehetővé teszi a tagállamok, az európai intézmények, a szociális partnerek, a civil társadalom és a szakértők számára, hogy megvitassák a jelenlegi szociális tendenciákat és hozzájáruljanak a „lehetőség, hozzáférés és szolidaritás" eszméjén alapuló, megújult európai menetrend kialakításához, melyet a tervek szerint a Bizottság 2008 júniusában fogad majd el.

A konferenciát Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos nyitja meg és Barroso elnök zárja.

A konferencián részt vevő több mint 350 küldöttnek az alábbiakra nyílik lehetősége:

  • megismerhetik azokat a lehetőségeket és kihívásokat, amelyek a változó világban az európai polgárok mindennapjait jellemzik, és találkozhatnak az új szociális kockázatok mérséklésére irányuló, innovatív megoldásokkal;
  • kapcsolatot alakíthatnak ki az Európai Unió és harmadik országok vezető hatóságaival;
  • megismerkedhetnek a szociális téren tevékenykedő érdekelt felekkel és más résztvevőkkel;
  • eszmecserét és vitát kezdeményezhetnek az európai polgárokat érintő kérdésekkel kapcsolatban.

A konferenciát három munkacsoport köré szervezik:

  • A változó kihívásokra adható új szakpolitikai válaszok;
  • A szerepek és feladatkörök változásai;
  • Az EU szerepe a lehetőségek megteremtésében, a hozzáférés megkönnyítésében és a szolidaritás erősítésében.

További információk:

A két plenáris ülés, melyre május 5-én reggel, illetve május 6-án délután kerül sor, az alábbi linken keresztül kísérhető figyelemmel:

http://scic.ec.europa.eu/streaming/char

A konferenciára vonatkozó további információk – a háttér- és kiegészítő dokumentumokat is beleértve – a következő internetcímen érhetők el:

http://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/social_agenda/ec_conference_en.html


[1] http://ec.europa.eu/employment_social/social_policy_agenda/social_pol_ag_fr.html

[2] http://ec.europa.eu/citizens_agenda/social_reality_stocktaking/docs/background_document_en.pdf

[3] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2007/com2007_0726en01.pdf

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.