A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, az idén 60. születésnapját ünneplő Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) eddigi életpályáját bemutató monstre kiállítás nyílik 2013. március 9-én a Kepes Intézetben, Egerben.

 

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, az idén 60. születésnapját ünneplő Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) eddigi életpályáját bemutató monstre kiállítás nyílik 2013. március 9-én a Kepes Intézetben, Egerben.

 

A 2013. június 10-éig nyitvatartó tárlat az elmúlt 20 év munkáiból ad átfogó válogatást.

A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja egy Havadtői által átfestett Yoko Ono alkotás.

A március 9-én nyíló, az eddigi életművet bemutató kiállításon a közönség többek között megtekintheti a 80-as évekből származó korai szita-nyomatokat, a hányattatott sorsú orosz festő, Alekszej von Jawlensky ihlette pointillista alkotásokat, a csipkébe „öltöztetett" – s újraértelmezett – Walt Disney figura-szobrokat, a "nem lát, nem hall, nem beszél" Lenin-sorozatot és természetesen számos új alkotást.

 

A költőien finom, színes tónusokkal kezelt csipkébe „öltöztetett" Walt Disney figurák az ideális gyerekkorba visznek vissza bennünket, s a boldogság ikonjaivá alakulnak át.

 

„Mikor néhány éve új házba költöztem, a múltam megannyi emléke idéződött fel bennem, leginkább veszteségekről. Ráébredtem, hogy mennyi pontot hagytam a lelkemben. El akartam engedni azokat a kis pontokat, arra vágytam, hogy a hiányt mindegyik egy szép élet emlékévé formálja át." – mesélte a művész a három évvel ezelőtti budapesti kiállításán. „A nyilvánvaló mester, akihez fordulnom kellett, a hányattatott sorsú orosz festő, Alekszej von Jawlensky volt. Életútja és elkötelezettsége az emberben lakozó transzcendens elem kutatása iránt, ami számára az egyén arcában sűrűsödött össze, és állandó témájává is vált, inspirációt jelentett számomra amióta csak felfedeztem munkáit." – mondta Havadtői. (Csipke-alapú képei és szobrai pointillista technikával készültek.)

 

A világ legismertebb galériáiban kiállító neves művész, több mint egy évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, variálható formaviláguk, s az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténetei. A képei alapjául szolgáló csipkeréteg alá gyakran ír gondolatokat, történeteket, melyeket aztán elfed festékkel. Havadtői a most nyíló kiállításon első alkalommal állít ki olyan alkotásokat, melyeken a szöveg részlegesen felsejlik, láthatóvá válik.

 

„Havadtői írásai a pszichoterápia iránti igény szülöttei. Történetei az automatikus írás és az álomfejtés eredményének sajátos elegyei. Mély depresszióval küzdve átesett egy rövid pszichoanalitikus perióduson; az orvosa azt javasolta, írja le boldogtalansága okait, és így szabaduljon meg a problémáitól. Elkezdett írni egy önéletrajzi szöveget, amit aztán még tömörebb fogalmakban foglalt össze. Ugyanakkor nem szánta közlésre ezeket az irodalmi gyakorlatokat. Ekkor jött az ötlet, hogy az aktuális festményeibe dolgozza bele a szövegeit, majd borítsa festékkel azokat." – írja a kiállítás kurátora, Arturo Schwarz, nemzetközileg elismert művészettörténész.

 

A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja az a Yoko Ono festmény, melyet Havadtői átfestett. A két napon át tartó alkotói folyamatot rögzítették, s így az arról készült film szintén megtekinthető a kiállításon. Az idén 60. születésnapját ünneplő Havadtői ezzel a művészi aktussal Robert Raushenberg híres – épp 60 évvel ezelőtt készített – alkotására emlékezik, mikor is az ismert pop-art alkotó „kiradírozott" egy De Kooning rajzot.

 

„Most pont került egy mondat végére. Meglehet, egy értékes képet jelentősen olcsóbbá tettem, de ez a gesztus a Yokóval töltött húsz évem után egyfajta feltámadás a számomra." – jegyzi meg a művész.

 

A Londonban született, később Magyarországon, New Yorkban, Genfben, majd ismét Budapesten, jelenleg pedig Olaszországban élő művész pályája során intellektuális, művészi és baráti kapcsolatba került többek között Andy Warhollal, Keith Haringgel, George Condoval és Donald Baechlerrel, s a mai napig szoros kapcsolatot tart a kortárs New York-i művészeti élettel. 20 évig élt együtt Yoko Onóval.

 

A Kepes Intézet 2012 márciusában nyitotta meg kapuit, profiljához szorosan kötődik a modern és a kortárs képzőművészet értékeinek bemutatása. Az intézet állandó kiállítása Kepes György Heves megyei származású, nemzetközileg elismert művész hagyatékára épül.  Az intézmény évente 6-10 időszaki kiállítást rendez a művészet, a technika és a tudomány illetve periférikus területek összekapcsolásával.

Az idelátogatók számos fényművészeti, computer-, video művészeti, 3 D illúziókeltő művekkel ismerkedhetnek meg.

A kiállítás 2013. március 9-étől június 10-éig tekinthető meg.

 

Havadtői Sámuel – MMXIII.

Áttekintő kiállítás.

Kepes Intézet

3300 Eger, Széchenyi u. 16.

 

http://www.kepeskozpont.hu/

http://www.facebook.com/KepesKozpont

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük