A berlini sajtótájékoztatóA berlini sajtótájékoztatóMint minden évben, idén is a legtöbb kiállító – függetlenül az országtól vagy a magyar városoktól, megyéktől -2013.  február 28-án, a szakmai napon egyszerre, nagyjából ugyanabban az időben tartott sajtótájékoztatót, legfeljebb félórás eltolódással. Tehát a minimum egy órás sajtótájékoztató után képtelenség a másikra odaérni. Ilyenkor a meghívó elsőbbsége vagy a fontosabbik partner mellett döntünk. 2013-ra már csak egy pavilonra szűkült az egész vásár, holott néhány évvel ezelőtt még legalább 3-4 pavilon között kellett szaladgálni.

A berlini sajtótájékoztatóA berlini sajtótájékoztatóMint minden évben, idén is a legtöbb kiállító – függetlenül az országtól vagy a magyar városoktól, megyéktől -2013.  február 28-án, a szakmai napon egyszerre, nagyjából ugyanabban az időben tartott sajtótájékoztatót, legfeljebb félórás eltolódással. Tehát a minimum egy órás sajtótájékoztató után képtelenség a másikra odaérni. Ilyenkor a meghívó elsőbbsége vagy a fontosabbik partner mellett döntünk. 2013-ra már csak egy pavilonra szűkült az egész vásár, holott néhány évvel ezelőtt még legalább 3-4 pavilon között kellett szaladgálni.

A Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) magyarországi képviseletének vezetője, Novák Viktória, valamint Berlin részéről Catharina Erceg, a VisitBerlin cég eladási igazgatója és Christian Tänzler, a VisitBerlin PR menedzsere közös sajtótájékoztatóján a német főváros, Berlin turisztikai eredményeiről, rendkívüli vonzerejéről számolt be. Berlin a 2013-as év fő hangsúlyát a 14-24 éves fiataloknak szóló kampányára fekteti. A németek gondos alapossággal tervezik a jövőt is, ezért már tudjuk, hogy a 2014-es évet az UNESCO világörökségek helyszíneinek szentelik, a 2015-öt a német egység évének, a 2016-ot a természet szépségeinek, a 2017-et pedig a vallási utazásoknak, tekintettel a Luther Márton évfordulóra.

   Évfordulókban bővelkedik a 2013-as év: ünneplik a 200 éves Richard Wagnert, a Grimm testvéreket (Jakab és Wilhelm), a 150 éves Henry van der Velde építészt és dizájnert. Decemberben 100 éve lesz annak, hogy Berlin legszebb asszonyát, Nofretetét kiásták. Ennek kapcsán ó-egyiptomi kiállítás nyílik az Amarna korról, valamint érkezik Tutankhamon sírlelete. Szintén kiállítás lesz az ötezer éves Uruk városának ásatásairól.

 Az időpontokat és a helyszíneket megtudhatjuk a 20 nyelvű (köztük magyar) www.germany.travel honlapon.

   Berlin népszerűségét mutatja a városban eltöltött 25 millió vendégéjszaka, amiből a magyarok is kivették a részüket, a számuk 10%-kal emelkedett. Berlin trendi a külföldiek körében a klasszikus- és könnyűzenei koncertek, az éjszakai élet, a bárok, a romantika, a fesztiválok és a mozgalmas események miatt, ráadásul jó ár-érték-arányt mutat Európa városai között. Itt az átlagos szállodai ár 79 euró, amíg Londonban 135 euró, Budapesten 67 euró. Ehhez Európa legmodernebb szállodahálózatát építették ki az utóbbi években. Csak tavaly három új hotelt avattak: Waldorf Astoria, A Stue, 80º Hotel. Sokan érkeznek a kulturális légkör, a divat, a szórakozás vagy a bevásárlás miatt. A legnagyobb turisztikai attrakciók: a Trabi szafari, kerékpártúra, a Fal bemutatása (jövőre lesz 25 éve, hogy leomlott), sétahajózás.

   A statisztikai adatok mindennél többet mondanak el: Berlin kilencszer nagyobb Párizsnál, 45 km átmérőjű. A legtöbb lakosa 1942-ben volt: 4,5 millió – ma 3,5 millió. Soha nem alvó város 6500 étteremmel, 546 kávéházzal, 2800 büfével, 225 bárral, kocsmával, diszkóval. Két állatkertjében 25300 állatfaj él, itt van a világ legnagyobb akváriuma. 180 km hajózható vízzel, 960 híddal rendelkezik (többel, mint Velence), 5400 km hosszú az úthálózata. Berlinben van Európában a legnagyobb főpályaudvar, a legmagasabb tévétorony, a legnagyobb zsidó temető 115 ezer sírral. Legrégebbi vendéglője 400 éves, a legelső közlekedési lámpát 1924-ben állították fel. Csak a német fővárosban három UNESCO világörökségi helyszín található: a Múzeum-sziget 1999 óta, a poroszt kastélyok és kertek 2008 óta és 2006 óta a modern City of Design. 3 híres operaháza összesen 4411 ülőhellyel rendelkezik. Továbbá 150 színház és színpad, 180 múzeum (évi 15 millió látogatóval), 440 galéria működik. Új fényben ragyog Berlin büszkesége, a Múzeum-szigeten az öt műemlék épületet másfél milliárd euróért újították fel. A város 44%-a zöld felület, ezzel a legzöldebb város a kontinensen. Európa legnagyobb áruháza a 60 ezer négyzetmétert elfoglaló KaDeWe (Kaufhaus des Westens) 8 emelettel, 26 lifttel és 64 mozgólépcsővel. A most épült Bikini Berlin az újabb hatalmas, modern bevásárlóközpont; a Leipziger Platzon 300 üzlet van. 9 hatalmas kastélya közül a legnagyobb a charlottenburgi és a köpenicki. Kedvezően lehet bevásárolni a heti kétnapos piacokon, a város több pontján. 780 szállodájában 126 ezer ággyal 2012-ben összesen 10 millió vendéget fogadtak.

   Berlin jelképe, a Quadriga a Brandenburgi Kapu tetején 1814-ben épült a Napóleon elleni győztes háborúk emlékére. A berlini dialektus a 17. században született a hugenották tömeges bevándorlása után. Berlin 16 Michelin-csillagos vendéglővel büszkélkedhet, köztük az egyik étterem kóser. A tipikus ételek között szerepel a híres currywurst, a csülök káposztával és borsópürével valamint a lekváros palacsinta. Berlini specialitás a búzából készült, palackban erjesztett fehér sör.

   2013-ban 1500 rendezvényt tartanak. Ilyenek: a szokásos évi kétszeri Fashion Week, a Grüne Woche, a világ legnagyobb gasztronómiai, mezőgazdasági és kertkultúra vására, ősszel a Berlin Food Week, aztán az Egészség Hét. Március 16-án és augusztus 31-én ismét lesz Múzeumok Hosszú Éjszakája, június 8-án Tudományok Éjszakája, filmfesztiválok a 63. Berlinaléval, fényfesztivál, Berlin Music Days (BerMuDa), karácsonyi vásárok a város több pontján és Szilveszter parti a Brandenburgi Kapunál. Városszerte látható utcai kiállítás az „Elpusztított sokszínűség 1933-1938" címmel, amely a nácizmus hatalomra jutásának emlékeit tárja fel.

    A turisták kedvelik a BerlinCardot, amellyel menetjegyet, éttermeket, családi programokat és a Múzeum-sziget belépőjegyeit lehet kiváltani, továbbá jár hozzá várostérkép és útikalauz. 48 órára 18,50 eurótól, 72 órára 24,50 eurótól. A Museumpass kiváltása (19 euróért) ingyenes belépőt biztosít 55 múzeumba és kiállítóhelyre három egymást követő napon. Utánanézhetünk a traveltrade.visitBerlin.de honlapon, csoportok pedig a gruppen@visitBerlin.de oldalakon.

   Néhány szám egész Németországból: 4000 múzeum kereshető fel a www.germany.travel/top100 weboldalon, ugyanitt a közvélemény kutatások által jelölt top 100 célpont is. A divatszakma legnagyobb alakjairól (Karl Lagerfeld, Jil Sander, Wolfgang Joop) és a fiatal feltörekvő nemzedék egyedi munkáit bemutató oldal a www.creative-germany.travel. Németország legjobb szakácsairól szól a www.germany.travel/culinary-art weblap, mert a világ 50 legjobb étterme közül kettő található Németországban. A Facebookon másfélmillió látogató követi a híreket (facebook.com/Berlin), emellett jelentős a Twitteren jelentkezőké (twitter.com/visitBerlin), használják a youtube.com/Berlin oldalakat is.

 

 Lengyelország az elmúlt évben turisztikai szempontból jó évet zárt – mondta Bakonyi Erika, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetője. 9%-kal több külföldi érkezett az országba (66,4 millióan), ebből 14,8 millió turista (11%-os növekedés). A kereskedelmi szálláshelyeket 11,8%-kal több külföldi kereste fel. A külföldiek általában 412 dollárt költöttek ott tartózkodásuk alatt, mintegy napi 79 dollárt. A legtöbbet költő vendég az európaiak közül az osztrákok. A tengeren túliak költése átlagban 873 dollár. A hivatalos statisztikák szerint a magyarok 139 dollárt adtak ki lengyelországi tartózkodásuk alatt, és számuk nem növekedett tavaly, de a képviselet és az utazási irodák adatai ettől eltérnek! A kiállításon minden évben más régióra irányítják rá a figyelmet, idén az Opolskie régió került sorra. A vidék a gyönyörű várairól, kastélyairól és gyógyüdülőiről híres (Kamień Slaski). A  vízi sportokat kedvelők Turawaban, valamint a Nyskie és az Otmuchowskie tavaknál lelnek felüdülést. A zarándokok a Szt. Anna-hegyre látogatnak a 18. századi ferences kolostorért és a kálváriáért, az egyetlen sziklába vájt amfiteátrumért vagy a Leśnica-hegy titokzatos, 15. századi, hársfába faragott szobrához. Krasiejówban található a világ legnagyobb paleontológiai lelőhelye a 230 millió éves silezaurusszal. A régió fővárosa, Opole műemlékekben gazdag. Az Opawski-hegy legmagasabb pontja a 890 m magas Biskupia Kopa, s ennek lábánál fekszik a nyári üdülőfalu, Jarnołtowek. Az Arany-pataknál ma is találni aranyszemeket.

   A lengyel standon szerepelt Zakopane, a síelés fővárosa, a Tátra legkedveltebb gyöngyszeme. Podhole góral vendégszeretettel Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű kisvárosa. A sziléziai Beszkidek magas hegyei között, a Bielsko-Biała-folyó mellett műemlék házakban folyik az élet, s a látogatót kabinos felvonók viszik a magasba. A leglátogatottabb város persze Krakkó, a magyar emlékekkel is bíró, 1364-ben alapított egyetemváros, a tudományok fellegvára. Csinos kávéházak és vendéglátóhelyek vonzzák a turistákat. Krakkó városközpontja 1978 óta az UNESCO világörökség része.

 A szlovák standA szlovák stand

A 2013-as Utazás kiállítás külföldi díszvendége Szlovákia.

Ezúttal nem Kassát, 2013-ban Európa Kulturális Fővárosát tette a középpontba, hanem Pozsony és környékét. Szlovákia legkisebb kiterjedésű megyéje Pozsony (Bratislava) környéke. Ez a vidék 2013-ban több évfordulót ünnepel: 20 éve lett Pozsony az önálló ország fővárosa; 100 éve szentelték fel Árpádházi Szent Erzsébet emlékére a szecessziós templomot; 450 éve koronáztak először magyar királyt a Szent Márton székesegyházban. Szlovákia fővárosának esemény-naptára igen gazdag, tartalmas kulturális szórakozást kínál az év minden szakaszában (www.visitbratislava.eu).

Koronás fő a standonKoronás fő a standon

   Évente felidézik az éppen évfordulós koronázási ünnepségeket pompás kosztümökben, történelmleg hű rendezvényekkel és kulináris bemutatókkal. A kulturális nyár és várjátékok keretében most I. Lipót császár 1655-ös koronázását játsszák el, majd Bécs ostromának (1683) 330. évfordulóját elevenítik fel élő sakkfigurákkal. A koronázási útvonalat korona alakú sárgaréz lapok jelölik. A százéves Kék Templomot Lechner Ödön építette a Szent Erzsébetet jelképező rózsamotívumokkal. Érdemes szomszédolni az április 19-21-ig tartó rendezvényre, amikor a „nyitott kapuk napján" Szent György tiszteletére ingyen látogathatók a város múzeumai, botanikus kertje, színháza és sportlétesítményei sok gyerekprogrammal, kézműves bemutatóval és vásárral. Minden hónap első vasárnapján belépőjegy nélkül látogatható a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Galéria több intézménye. Az év más napjain a Bratislava City Card megvásárlásával ingyen lehet utazni a városban, valamint sok múzeum és emlékhely megtekinthető. A szállodákban, repülőtéren és turistairodákban a három napos turistakártya érvényesen használható, valamint részt vehetünk csoportos tematikus városnézésen.

   Pozsony megye turisztikai adatairól 2011-es statisztikák számolnak be: 879 ezer vendég töltött 1 743 ezer vendégéjszakát a hotelekben. Az átlagos tartózkodási idő 2 nap volt. A magyarok 20716 vendégéjszakát töltöttek a megyében. 2012 első kilenc hónapjában 9270 magyar vendég érkezett átlagban 2 napos tartózkodási idővel, 18893 vendégéjszakával.

   Az ízek ünnepei: május 24-26-ig a pozsonyi vár parkjában a Szlovák ételfesztivál (Slovak Food Fest) keretében a legjobb éttermek mutatkoznak be, de lesznek sajtok, bioételek, bor- és sörkóstolók, versenyek is. Júniusban a Gurman Festen Szlovákia legjobb szakácsai, borászai mutatkoznak be egzotikus ízeikkel. A 20. Nemzetközi Borászverseny, a Concours Mondial de Bruxelles" rendezési jogát Pozsony nyerte el Kelet-Európában, amikor a világ 8400 borásza értékeli a legjobb borokat május 10. és 12. között.

   A Kis-Kárpátok vidéke (Malokarpatsky región) minőségi borával, egyedi kerámiáival és középkori lovagi tornáival vonzza a látogatókat. Fő látványossága Vöröskő vára. Királyi borok – királyi városokban nyílik a Kis-Kárpátok Borút a bécsi koronás fők kedvelt borainak bemutatásával. Modoron (Modra) jellegzetes díszítésű termékeket bocsát ki a 100 éves kerámiaüzem. Itt látható a tavaly megnyílt Szlovák Kerámia Múzeuma a határon átnyúló együttműködés keretében állítja ki a burgenlandi és a pozsonyi régió legszebb darabjait.

   Középkori fesztivált rendeznek május 18-19-én és július 15-én a Pálffy-kastélyban a királylányok báljával. A Morva-folyó mentén vízen és kerékpáron szelhető át az országhatárt és a tanösvényt. A túra Dévény várától indul a Dunán és a Morván, majd megy Moravsky Sväty Ján településig. Új kerékpárhidat avattak a szlovák Dévényújfalu és az osztrák Schlosshof között. A híd 525 m hosszú, 4  m széles, neve a Szabadság hídja, összeköti a szlovák és az osztrák régiókat, a határmenti településeket. Általa a Dévényi vár természetvédelmi terület és az osztrák Sandberg kövületek lelőhelye közelebb került egymáshoz. A dévényújfalui turisztikai információs központ kerékpárkölcsönzőt is üzemeltet.

    Szenc (Senec) vidám karneválvárossá alakul június 15-től. A közeli Királyfa érdekes turistalátványossággal szolgál, a Méhészeti Skanzennel. Dunacsúny (Čunovo) a magyar határnál mindössze 20 km-re van Pozsonytól. Ide kerékpárral, hajóval lehet eljutni a Modern Művészetek Múzeumába – a Duna közepén. Az Eurovelo 6-os bicikliút uniós segítséggel épült a két ország között.

 

Montenegro nincs messze tőlük, mégis keveset tudunk róla, bár egyre divatosabb úti cél lett. Európa legdélebbi fjordját foglalja el a világon a legszebbnek tartott Kotori-öbölben. Multikulturális városa Herceg Novi az azúrkék Adria partján. Az ország neve „fekete hegyet" jelent, ami a Dinári-hegységre jellemző. Ennek ellenére Herceg Novi örökzöld város 250 féle egzotikus növénnyel, amelyeket a tengerészek hoztak magukkal több kontinensről. Fő kereseti forrása a halászat és a turizmus. Herceg Novi mai képét többféle kultúra találkozása alakította ki. A tengerparton álló, látogatható erődök és őrtornyok a török időkben épültek (1539), az óratornyot a velencei uralom alatt emelték. 1538-ban egy évig a spanyolok is uralták a várost. A közeli Lastavica-szigeten lévő erődöt a 19. századi osztrák-magyar hagyta itt. A mediterrán növényzettel körülvett Mária Mennybemenetele kolostor 1030-ból és Szent Száva templom 1648-ból sok bizánci és görög-román vallási relikviát rejt, köztük Nagy Péter orosz cár portréját. Montenegróban 89 templom van, ebből 75 ortodox és 14 katolikus. A legnagyobb régészeti és néprajzi gyűjtemény a Mirko Komnenović Múzeumban található.

 További információk a www.hercegnovi.travel oldalakon.

 

Szlovénia standjaSzlovénia standja

Szlovénia 20 ezer négyzetkilométeren 2 millió lakossal bár kicsi ország, de fantasztikusan széles turisztikai választékot kínál. Európa egyik legkisebb és legelbűvölőbb fővárosa Ljubljana, ahová menettérti jeggyel már 39 euróért eljuthatunk. A hotelekről a www.visitljubljana.si oldalakról tájékozódhatunk vagy szállást is foglalhatunk. A LjubljanaCard kiváltásával 10%-os kedvezménnyel látogathatunk múzeumokat, intézményeket, vendéglőket a városban. A fővárosról érdemes tudni, hogy ötezer évre tekinthet vissza. A Római Birodalomban Emona volt a neve. Megőrizte középkori, barokk és szecessziós emlékeit is. A modern arca szintén igen érdekes. Nagy izgalommal készül a sportvilág a 2013-as EuroBasket (kosárlabda eb) eseményeire szeptember 4. és 22. között. A résztvevő városok: Celje, Jesenice, Koper és Ljubljana. A főváros tavasztól-őszig hangos a fesztiváloktól: művészeti, jazz, tánc, judo világbajnokság, nemzetközi utcaszínház stb. Köztük sok ingyenes program és városnéző túra várja a látogatókat. Európa harmadik legjobb városkártyájának tartják. Akár 80 eurós megtakarítás érhető el vele. Ingyenesen biztosít múzeumbelépőket, városnéző túrákat, autóbuszos és hajós utazást, WiFi-t. Az ára 24 órára 23 euró, 48 órára 30 euró, 72 órára 35 euró. Ha online vesszük meg (www.visitljubljana.com), 10%-kal olcsóbban jutunk hozzá.

 

Európán kívüli kiállítók

 

Tunéziai korongozóTunéziai korongozó

Tunézia évek óta magyar nyelvű katalógusokkal és idén kuszkusz-partival várta a látogatókat. Úgy hirdeti magát, hogy az ország „sokkal több, mint homok és tenger". Valóban, ha nemcsak a gyönyörű tengerparti szállodákban süttetjük magunkat a Korallparton Bizertétől Tabarkáig, akkor kiváló élményekben lesz részünk az ország belső régióiban is. Láthatunk eredeti római kori vízvezetékeket kilométereken át, igazi tunéziai falvakat, hal-, gyümölcs- és birka piacokat, hagyományos falusi vendéglátást, szaharai oázisokat, régészeti múzeumokat, arab építészeti csodákat, kolostorokat, erődöket, kézműves termékeket (bőr, arany, ezüst, textil, kerámia, réz, zománcmunkák, szőnyeg) és autentikus helyi vendéglőket. Feltétlenül kóstoljuk meg Tunézia arab ízeit! Édességekben, köretekben és hal- és bárányhúsokban verhetetlenek. A helyiek nem fogyasztanak alkoholt, de a vendégeket jó sörök, fügepálinkák, datolyalikőrök és borok kényeztetik. A tunéziai utazások legjobb szakértője a Taurus Reisen, megfizethető és jó utakat szervez, kívánságra beveti az oda telepített idegenvezetőket is. (www.tuneziainfo.hu

Kínai Országos Turisztikai HivatalKínai Országos Turisztikai Hivatal

Kínát egyetlen utazási iroda, a Gasu International Tavel Agency képviselte. Svéd Zsuzsanna értékesítési menedzser turistautakról szóló, sokszorosított lapokat adott át a szervezett útjaikról. Ilyen a 10 napos kirándulás Peking-Shanghai- Hagnzhou útvonalon 356 ezer forintért, mely ár nem tartalmazza a borravalókat, a nemzetközi repülőjegyet, a vízumdíjat és a magyar nyelvű idegenvezetést. A Peking-Hainan 9 napos túra szintén nem tartalmazza az előzőket 275 ezer forintért. A Peking-Shanghai-Xian 10 napos városnézés sem tartalmazza az előzőeket 398 ezer forintért, de tartalmazza az angol nyelvű vezetést, a fogyasztásokat és a vásárlást. A legolcsóbb a Peking-Shanghai 7 napos látogatás 195 ezer forintért, amiben nincs benne a borravaló, a repülőjegy, a vízum díja és a magyar nyelvű idegenvezetés. Elég érdekes megoldás egy nemzetközi utazási irodától! Innen teljes a  bizonytalanság, hogy mibe kerül az egész. A kiadványból kiderül, hogy a Gasu a Shang Hai Gaoshu Utazási Iroda együttműködő partnere. A standon erről semmit nem tudtunk meg, viszont elláttak Kínát bemutató DVD-vel.

JamaicaJamaica

Jamaica minden évben rendszeresen kiállít az Utazáson. Pici sziget, amely nemcsak a rumról híres, hanem az esőerdőiről, a mesés tengerparti üdülésekről, a kék hegyeiről, a Dunn-folyó vízeséseiről és a safarikról, amelyeken a természet titkait lehet felfedezni. Kingston, a főváros a reggae hazája, de alkalmas egzotikus bevásárlásokra is. Az esőerdőket felülről, drótkötélpályáról tekinthetjük meg. A sziget jellemzője a karibi konyha. A legcsodálatosabb üdülést kínálja a Montego-öbölben a Coyaba Beach Resort&Club. Akit nem riaszt vissza a drága utazás, a szigeten már elég olcsón megúszhatja a nyaralást.

   Jamaica képviseletét Európában a csehországi PhDr. Sylvia Santarová látja el.

Thaiföld sem először állít ki Utazáson. A Távol-Kelet kulturális gyöngyszeme. Minden városa tartogat meglepetést a turistáknak: Bangkok, Sukhotai, Chiang Mai, Samui, Krabi, Phuket, Pattaya, Koh Chang. Több rendezvényt tartanak a szigeten: a májusi rózsaünnepet, a víz alatti búvárok esküvői szertartásait, a „bül-bül szavú" galambok versenyét márciusban, amikor a ketreceket is külön díjazzák, ugyancsak márciusban lesz a háromnapos Pattaya zenei fesztivál 4 színpadon jazz, rock, pop és hipp-hopp művészekkel. Áprilisban van a Songkran Fesztivál a thai újév ünnepén. Júniustól augusztusig a bevásárlók érezhetik magukat a Paradicsomban a kézműves termékek vásárán. Júniustól szeptemberig tart a Hua Hin Jazz Fesztivál, a Laguna Phuket Nemzetközi Maratonon a szokásos 42 kilométert kell lefutni a versenyzőknek. Augusztus 12-én az angol királynő születésnapját óriási parádéval ünneplik. Szeptember 26-tól október 6-ig 2003 óta izgalmas események színhelye a Thailand Open, a nagy teniszverseny. Különleges fesztiválok: a Nakhon Phanom kivilágított csónakverseny, a sakoni viaszkastély építés, tűzfesztivál,  Phuketben a vegetáriánus fesztivál, homokba ugrás, novemberben a díszes koszorú-úsztatás, Laguna Phuket Triatlon, királyi kupa vitorlás regatta. Talán a legnagyobb ünnep az UNESCO világörökségi helyszínen, Phra Nakhon Si Ayutthaya városában, amely 417 éven át Thaiföld fővárosa volt, a decemberi Piros Kereszt Vásár sok mutatvánnyal és látványossággal. A keresztény újévet is megünneplik díszes tűzijátékkal. 

 Peru standjaPeru standja

Új kiállító volt idén Peru. Ez a távoli vidék a Csendes-ócán partján, Dél-Amerikában, az Andokban sok látnivalót tartogat, ha eljut a tengeren túlra a turista. Ez Perun nem múlik, hiszen angol nyelvű prospektusokkal bővel ellátta a standra kíváncsiakat. Az év minden hónapjára jut ősi vagy katolikus ünnep, fesztivál, tánc és zenei esemény. A főváros, Lima a koloniál és a modern építészet remekeinek keveréke. A népsége nagyon színes, a konyhája abszolút különleges, a vegetáció és az állatvilág csodálatos. A hatalmas Amazonas-folyó hajózható. Ősi történelme a hódítás előtti időkből lenyűgöző. Megtaláljuk a sivatagi Nasca-vonalakat, amelyekre nincs magyarázat, a Cusco melletti hegyen az elhagyott inka várost, Machu Picchut lehet megcsodálni. Puno falu a Titicaca-tó partján misztikus aymara és kecsua legendákat őriz. A prospektusok tartalmazzák, hogyan öltözködjünk (melegen), utazzunk, milyen honlapon tudakozódhatunk a helyi időjárásról és a vámszabályokról, a fizetőeszközről, a repülőjáratokról.  

BrazíliaBrazília

Szintén először szerepelt az Utazás Kiállításon Brazília. Lakossága 190 millió, területe 8,5 millió négyzetkilométer. A hivatalos nyelv a portugál. 1960 óta több UNESCO által jegyzett világörökségi helyszínnel rendelkezik. Óriási nemzeti parkok őrzik a Földünkön egyre fogyó biodiverzitást. Felejthetetlen az Amazonas vidéke, a Pantanal, az őserdők, a hatalmas vízesések, hegycsúcsok, kanyonok, varázslatos völgyek és az Atlanti-óceán partja. Az idegeneket melegen fogadják a forró országban. Eseményekben is igen gazdag. Nyolc nemzetközi repülőtérre érkezhetnek bármely kontinensről az utasok. Szálláshelyeket bőven találhatunk a hostelektől a családi panziókig, a luxusszállodáktól a kempingekig. A déli félteke egyik legnagyobb bortermelő vidéke, sőt más speciális italokat is kínálnak. Egymillió mérföldnyi autóút áll a buszos turisták rendelkezésére. Rio de Janeiro a világ leghíresebb ötnapos, éjjel-nappal tartó karneváljának helyszíne februárban, amikor felvonulnak a szamba-iskolák. A brazil ritmusok mindenkit táncra ingerelnek. Copacabana és Ipanema tengeri fürdőhelyein sok turista megfordul. Márciusban rendeznek afro-fesztiválokat is Salvadorban, São Paulóban és más városokban. Ajánlják a tengerjáró hajós kirándulásokat és a mélytengeri búvárkodást. Nálunk a Brazíliába irányuló turizmust a Havas Creative Tours szervezi.

UgandaUganda

Alig észrevehető, apró standdal volt jelen idén Uganda. Nem először, hanem harmadszor szerepel az Utazás Kiállításon. Afrika egyre népszerűbb úti cél azok számára, akik kedvelik a szafarit (elefántok, bivalyok, zebrák, gepárdok, zsiráfok, oroszlánok), kíváncsiak a természet különleges csodáira, a Föld harmadik legnagyobb tavára, a Viktória-tóra és az UNESCO világörökség részét képező Bwindi Nemzeti Parkra és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkjára. Az ország legnépszerűbb látványossága a csimpánz- és gorilla les. A gorilla a világ legveszélyeztetettebb állatfaja. Különlegesség még a bigodi mocsár, a Murchison-vízesés és a Kibale erdőség. A turista sok lehetőség közül választhat: rafting a sebes folyókon, madármegfigyelés, kulturális programok, halászat, hegymászás stb. A standon Marinka Sanc George, a kampalai utazási iroda igazgatója fogadott. Érdeklődni lehet a www.ugandaletsgotravel.com weboldalon. Magyar részről partnerük a Cezarion Travel. Az utazások általában egymillió forint körül elérhetők.

 

Néhány a magyar kiállítók közül

Nyíregyháza volt idén a magyar díszvendég. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Észak-Magyarországon nem a turizmusáról híres, pedig bájos város szép természeti környezetben, és alig ismert, hogy 1250 óta a legrégebbi településeink közé tartozik. Mára fontos kulturális és oktatási központ lett. Nevezetességei: a Sóstó, ahol csónakázni, strandolni lehet, a vize gyógyvíz; a Tuzson János botanikuskert egzotikus növényekkel, pálmaházzal; az uszoda és strandfürdő az egész város nyári kikapcsolódását szolgálja, fedett részében az Aquarius Élményfürdő működik. Nagy területen, erdős környezetben ritka szép az Állatkert 5000 lakójával és az Óeánáriummal. A Sóstói Múzeumfalut érdemes meglátogatni a Nyírség tipikus házaival és gazdasági épületeivel. Augusztus végén itt rendezik a Vidor Fesztivált, a nagy világzenei eseményt. A közeli Máriapócs régóta a zarándokok kegyhelye. A híres Zsindelyes pálinkafőzde is látogatható Érpatakon. Megéri felkeresni a www.nyiregyhaza.info.hu honlapot!

 Kézműves termékekKézműves termékek

Dél-Alföld nagy standdal jelentkezett, mint élményrégió. Gyula, Baja, Szeged, Makó – csupa érdekes, fejlődő város, és mindegyik rendelkezik gyógyvízzel és jól kiépített fürdőkkel, neves múzeumokkal. Gyulát a középkori vár, a gyönyörű Várfürdő, a Várszínház, az Erkel Emlékház, a Százéves Cukrászda, a kolbász és a békési szilvapálinka tette híressé a magyar városok között. Békéscsabára a csabai kolbászért, a Munkácsy Múzeumért, a veres szilváért, a kolbászfesztiválért, valamint az Árpád Gyógy- és Strandfürdőért érdemes meglátogatni. Dévaványán, a Réhelyi Látogatóközpontban, a Körös-Maros Nemzeti Parkban kutatóközpont, múzeum működik és túzoktelepítés zajlik a Túzokrezervátumban. Gyomaendrődnél a Tisza 16 holtágában lehet sportolni, fürdeni, nyaralni. Látogatható a Kner Nyomdaipari Múzeum és az Endrődi Tájház. Az Erzsébet-ligetben található a város fürdője. Szarvast az arborétuma tette ismertté, pedig van még szárazmalom, gyógyfürdő és kézműves ház is. Kondoroson vonzó a régi Betyárcsárda, a Magyar-Szlovák Alkotóház és a fafaragó mesterség. Szinte minden városnak és falunak van valamije, amiért a turista felkeresi, ilyen Orosháza, Mezőhegyes, Pusztaottlaka, Tótkomlós. Orosháza mellett találjuk Gyopárosfürdőt a természetes tóval és a gyógyvizes fürdőkomplexummal, a hozzá épült szállodákkal, sportközponttal.

    A Dél-Alföld legnagyobb városa Szeged (Csongrád megye). Erről regényeket lehetne írni, de itt most csak a legnagyobb turistacsalogató dolgokat említjük: Szegedi Ifjúsági Napok, Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, szegedi paprika, halászlé, Vadaspark, Hungarikum Fesztivál, Füvészkert, kalandpálya, Napfényfürdő Aquapolis és sok más.

   Mórahalom a gyönyörű Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdővel, bivalyrezervátummal, Ökoházzal dicsekedhet. A Csongrádi Borvidéken asztali borokat termelnek: kékfrankost, kadarkát, zweigeltet, cabernet-t, s a fehér borok közül rajnai rizlinget, olaszrizlinget, chardonnayt, kövidinkát és cserszegi fűszerest.

   Makó gyógyfürdője, a Hagymatikum a legújabb és legpompázatosabb a dél-alföldi fürdők között. A József Attila Múzeumban láthatjuk – többek között – Galamb József híres Ford-T modelljét és a Fordson traktort. A Maros-folyón is lehet strandolni, csónakázni.

   Szentes, Ópusztaszer és Csongrád falvai is sok érdekességet tartogatnak a látogatóknak. Hódmezővásárhelyen a fazekasság és a látogatható fazekasházak a helyi különlegesség.

   A gyönyörű Kecskemét városában a szecessziós épületek, a Hírös Hét Fesztivál, a barackpálinka, a Kodály Zoltán harangjáték, Animációs Filmfesztivál, Kecskeméti Fürdő vonzó turista célpont.

   Baja, Hajós, Kiskunsági Nemzeti Park, Szelidi-tó, Kiskunmajsa, Kiskunhalas és Kalocsa csupa híresség. Kalocsán megtekintendő a Paprika Múzeum és a Paprika Ház, nevezetes a kalocsai hímzés és a viselet, a falpingálás, az Érseki Kincstár és a Schöffer Miklós Múzeum.

 

Gemenc, SzekszárdGemenc, Szekszárd

A dél-alföldi régióhoz sorolják Gemencet, habár a Duna túloldalához és Szekszárdhoz közelebb van. Hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik a Sió torkolatától délre fekvő, természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett Gemenci erdő. Erdei vasúttal vagy hajóval is bejárhatjuk ezt a különleges ligeterdőkkel borított, tanösvényekkel, erdei iskolával és vadállatokkal teli területet. 2013. március 16-án a tavaszi nyitáskor a parkban működő pénztárat és az intézményeket már felkereshetjük, szállhatunk fel Pörbölytől a kisvasútra. Sok program várja azután a gyerekeket és a felnőtteket egész évben  A pörbölyi Ökoturisztikai Központ munkatársai útitársaink lesznek minden programon. Info: okocentrum@gemenczrt.hu.

 Az Autoclub Travel a Magyar Autóklub partnere. Az Autóklub tagság sok kedvezménnyel jár, ifjúsági tagozatának tagjai a tanszereiket olcsóbban vásárolhatják meg, a Klub műszaki és jogi szolgáltatásait ingyen vehetik igénybe stb.  Az Autoclub Travel sok budapesti és vidéki telephellyel rendelkezik, és mint hirdeti: „több, mint utazási iroda", mert nemcsak egyéni autós túrákat szervez, hanem buszos, vonatos, repülőgépes utazásokat is. Biztosít szállás, étkezést, magyar nyelvű idegenvezetést Európa sok országában. A szezon előtti előfoglalási kedvezmény 25%-kal olcsóbban érhető el. Szép, színes katalógusában igen kedvező árakat találunk.

 

Az Európai Unió magyar nyelven kiadott egy igen fontos ismertetőt Utazás Európában 2012-2013 címmel. A kiadvány minden lényeges tudnivalót tartalmaz az uniós állampolgárokra vonatkozó szabályokról, pénzváltásról, vásárlásról, úti okmányokról, a környezet tiszteletben tartásáról, a légi utasok jogairól, a közúti közlekedésről, a biztonságos vezetésről, a vízi közlekedésről, az egészségügyi ellátásról, biztosításról, védőoltásokról, gyógyszerekről, fontos telefonszámokról, időzónákról és háziállatokról. A térképmelléklet mutatja az országhatárokat, Európa határait és a fontos információforrásokat az összes országról. Nagyon hasznos kiadvány, legyen mindig kéznél!

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük