2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Netperverzek akcióban

3 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/13599"><img class="image thumbnail" src="/files/images/artatlan_angyalok_borito(5).thumbnail_0.jpg" border="0" width="68" height="100" /></a></span> <p>Az internet terjedése magával hozta azokat az átkokat is, ami szinte bármely kommunikációs csatornán megjelenik előbb utóbb. Ahogy a könyvesboltban is előfordul mindenféle ember, vagy akár az utcán találkozhatunk bárkivel, a neten szintén bárkivel összehozhatnak a bitfolyamok. Baráttal, ha szerencsénk van és a net szatírjaival is, ha balszerencsénk van.</p><p>

 

Az internet terjedése magával hozta azokat az átkokat is, ami szinte bármely kommunikációs csatornán megjelenik előbb utóbb. Ahogy a könyvesboltban is előfordul mindenféle ember, vagy akár az utcán találkozhatunk bárkivel, a neten szintén bárkivel összehozhatnak a bitfolyamok. Baráttal, ha szerencsénk van és a net szatírjaival is, ha balszerencsénk van.

 

Az internet terjedése magával hozta azokat az átkokat is, ami szinte bármely kommunikációs csatornán megjelenik előbb utóbb. Ahogy a könyvesboltban is előfordul mindenféle ember, vagy akár az utcán találkozhatunk bárkivel, a neten szintén bárkivel összehozhatnak a bitfolyamok. Baráttal, ha szerencsénk van és a net szatírjaival is, ha balszerencsénk van.

Az utóbbiak egy különösen sajátos csoportjával foglalkozik, a könyv címlapján olvashatóan nyomozati anyagokat is felhasználva Malota László és Vári András könyve. A könyv címe "Ártatlan angyalok" és a Pándus kiadásában látott napvilágot. A megjelenéskor az euroAstra-n is olvashattak a könyvről (http://www.euroastra.hu/node/13298 ), melynek címlapján egy további érdekesség a 18-as karika. Ez bőven érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a netpornó pedofil szekciójának szereplői köszönnek vissza a lapokról. A könyv nem túl vastag, és kellően edzett gyomorral akár egy szuszra kiolvasható. Igaz, így kicsit sok, és sokkoló. Mivel egy kötetben olvashatunk a neten csapdába csalt kisfiú naplójából részletet éppen úgy, mint a pedofil blogjának hagyatékát. Az utóbbi zárásakor egyébként az is olvasható, hogy miként jutottak el a fizikai személyhez, ami intő lehet minden hasonló próbálkozónak.

A net anonimitása ugyanis csak látszólagos. Aki a neten csetel utolérhető. Pusztán erőforrásbefektetés kérdése, és a magukat oly leleményesnek tartók nagyon gyorsan rájöhetnek, hogy bűncselekmény esetén van annyi erőforrás, amivel nyakon csíphetőek. Márpedig a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális cselekmények nem tartoznak a bocsánatosak közé. Különösen akkor nem, ha előre megfontoltan, célzatos megtévesztés árán érik el. Márpedig az internetes cset, ahol a 60 éves is kiadhatja magát 16-nak, és a fiú is lánynak, szinte felajánlkozik a megtévesztésre azok számára, akik ezzel vissza akarnak élni.

S a könyv ebből alighanem csak a jéghegy csúcsát mutatja be. Ennek ellenére képet kaphatunk arról, hogy mi várhat gyermekeinkre, ha nem készítjük fel őket a netezés megengedésekor annak veszélyeire is. Ahogy a sulibamenőt óvjuk a cukros-bácsiktól, a piros lámpán való átkeléstől, úgy kellene minden szülőnek felkészítenie a gyermekét az interneten előforduló pszichoroncsokkal szembeni védekezésre. Így a jelen könyv a szülőknek erősen ajánlható olvasmány, de a tanároknak, különösen a netes iskolák napközistanárainak ugyancsak nem válna hátrányára. Már csak azért is, hogy ne akkor ébredjen rá valaki, hogy nagy baj van, amikor már tényleg nagy a baj. Ahogy az a könyv történeteiből is kiolvasható. Hitelességét pedig csak növeli a szerzők egyikének személyes érintettsége az áldozatok oldalán.

Andrew_s

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük