2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Önkéntes tevékenység: a Bizottság a fiatalok mobilitásának fokozására tesz javaslatot

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14882"><img class="image thumbnail" src="/files/images/onketes.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="37" /></a></span>A fiatalok Európa-szerte megvalósuló önkéntes tevékenységéhez kíván több lehetőséget teremteni az Európai Bizottság ma javasolt kezdeményezésével. Azoknak az európai fiataloknak, akik egy másik tagállamban szeretnének önkéntes tevékenységet végezni, jelenleg nincs elég lehetőségük erre.

 onketes.thumbnailA fiatalok Európa-szerte megvalósuló önkéntes tevékenységéhez kíván több lehetőséget teremteni az Európai Bizottság ma javasolt kezdeményezésével. Azoknak az európai fiataloknak, akik egy másik tagállamban szeretnének önkéntes tevékenységet végezni, jelenleg nincs elég lehetőségük erre.

 onketes.thumbnailA fiatalok Európa-szerte megvalósuló önkéntes tevékenységéhez kíván több lehetőséget teremteni az Európai Bizottság ma javasolt kezdeményezésével. Azoknak az európai fiataloknak, akik egy másik tagállamban szeretnének önkéntes tevékenységet végezni, jelenleg nincs elég lehetőségük erre. Javaslatában a Bizottság olyan megoldást kínál, amely tiszteletben tartja az önkéntes tevékenységnek keretet adó európai rendszerek sokféleségét, miközben átjárhatóbbá teszi azokat, és megnyitja más uniós országok önkéntesei számára.

Ján Figel oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős európai biztos így fogalmazott a bizottsági javaslat elfogadásának alkalmából: „Ez a bizottsági javaslat az ifjúságpolitika terén a legelső. A Bizottság e javaslattal arra biztatja a tagállamokat, hogy változtassák meg a fiatalok önkéntes tevékenységének helyzetképét azzal, hogy több lehetőséget biztosítanak a fiataloknak a határokon átnyúló önkéntes munkára".

Fiatal önkéntesek

A kezdeményezés az Európai Unióban élő 30 év alatti, külföldön önkéntes tevékenységet végezni kívánó fiatalokat érinti. Az önkéntes tevékenység nem ugyanaz, mint a bejelentett foglalkoztatás, hiszen nem jár érte fizetés (csak valamennyi zsebpénz és a költségek fedezését szolgáló összeg), továbbá korlátozott időre, jellemzően néhány hónapra szól. Az önkéntesek a polgári védelemtől a társadalmi integráción keresztül a kulturális örökség megőrzéséig és a környezetvédelemig számos területen tevékenykedhetnek.

A határokon átnyúló önkéntes tevékenység olyan különleges tapasztalatszerzési lehetőség a fiatalok számára, amely erős pozitív hatást gyakorol személyes fejlődésükre. Az ilyen – iskolapadon kívüli – nem formális oktatás javíthatja a fiatalok foglalkoztathatóságát és pályalehetőségeit, miközben erősíti szolidaritásérzésüket és aktív polgári szerepvállalásukat a társadalomban, amelyben élnek.

A jelenlegi helyzet

A fiatalok önkéntes tevékenysége Európa-szerte más és más, sok különböző rendszerrel. Ezek egyik országban az állami hatóságok által szervezett polgári szolgálaton alapulnak, míg a másikban civil szervezetek működtetik.

Európai szinten a Fiatalok lendületben uniós program nyújt önkéntes munkalehetőségeket, ide tartozik az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS). Ez lehetővé teszi, hogy a fiatalok legfeljebb egy évig teljes idős önkéntes munkát vállaljanak a programban részt vevő egyik külföldi országban. A határokon átnyúló önkéntes tevékenység iránti igény az európai fiatalok körében azonban messze meghaladja az EVS kapacitását. 

A javaslat

A Bizottság arra biztatja a tagállamokat, hogy javítsák a fiatalok önkéntes tevékenységének keretet adó nemzeti rendszereik közötti átjárhatóságot annak érdekében, hogy megkönnyítsék az önkéntesek számára egy másik ország önkéntes rendszerében való részvételt.

A tagállamoknak javasolt fellépések közé tartoznak az alábbiak:

  • a területükön működő rendszerekre vonatkozó információk összegyűjtése;
  • tájékoztatás a rendelkezésre álló lehetőségekről;
  • a különböző nemzeti rendszerek keretében megvalósuló, határokon átnyúló önkéntes lehetőségek bővítése;
  • ésszerű szintű minőségbiztosítás az önkéntes tevékenységek számára;
  • az önkéntes tevékenység során elért tanulási eredmények megfelelő elismerése;
  • célzott támogatás nyújtása az ifjúságra ("ifjúsági munkások") és a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokra szakosodott szociálpedagógusoknak.

Ezeket az erőfeszítéseket támogatni fogja az Europass és a Youthpass használata, valamint a fiatalok transzeurópai önkéntes tevékenysége értékének elismertetése a munkáltatókkal, hatóságokkal, intézményekkel stb. A Bizottság támogatja ezen eszközök alkalmazását és a meglévő Európai Ifjúsági Portál részeként továbbfejleszti az európai fiatal önkéntesek portálját.

A javaslatnak nem célja radikális változást előidézni, inkább a tagállamokban meglévő mechanizmusok fejlesztésére irányul. A fiatalok önkéntes tevékenységéről és mobilitásáról szóló meglévő ajánlások alapján a cél az, hogy hatékony ajánlásokat javasoljanak a fiatal önkéntesek európai mobilitásának fokozása érdekében.

A javaslat az uniós „Felülvizsgált szociális menetrend – Lehetőségek, hozzáférés és közösségvállalás a XXI. századi Európában" elnevezésű kezdeményezés részét képezi. Az új, határokon átnyúló mobilitási, nem formális tanulási és szolidaritási lehetőségek megnyitásával járul hozzá a menetrend célkitűzéseihez.

Európai Bizottság Fiatal önkéntesek:

http://ec.europa.eu/youth/youth-policies/doc30_en.htm

Európai Ifjúsági Portál: Önkéntes tevékenység:

http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_eu_en.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.