Az Utazás Kiállítást övező külhoni figyelem egyik legjobb bizonyítéka, hogy a rendezvényt minden alkalommal több nagykövet is meglátogatja. Mivel igen sokan választják tőlünk nyaralásuk színhelyének a napfényes Itáliát, ezúttal az olasz nagykövet kíséretéhez szegődtünk.

 Az Utazás Kiállítást övező külhoni figyelem egyik legjobb bizonyítéka, hogy a rendezvényt minden alkalommal több nagykövet is meglátogatja. Mivel igen sokan választják tőlünk nyaralásuk színhelyének a napfényes Itáliát, ezúttal az olasz nagykövet kíséretéhez szegődtünk.

 Dr. Giovan Battista Campagnola, Olaszország budapesti nagykövete is azt emelte ki, hogy a két ország közötti turistaforgalom másfél millió embert jelent évente és ez nagyon fontos egymás jobb megismerése szempontjából. Többszörösen is közös, kulturális és történelmi múlt köt össze bennünket egymással. Tavaly – 2007-hez képest – tíz százalékkal több turista kereste fel Olaszországot és várhatóan ez a szám az idén sem lesz alacsonyabb. Ezért döntöttek úgy, hogy nemcsak az ENIT, az Olasz Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal lesz jelen ezen a kiállításon, hanem Friuli Vezezia Tartomány is önállóan képviselteti magát.

 Az ENIT egyik magyarországi képviselője, Ligetvári Réka azt is elmondta: a Hivatal az idén ünnepli fennállásának kilencvenedik évfordulóját. Amikor létrehozták, évente száznyolcvanezer ember látogatott Itáliába. Ma negyvenkétmillió turista érkezik! Ennek ellenére Olaszországnak még hatalmas tartalékai vannak, amivel megörvendeztetheti barátait.

Mivel Magyarországon 2009. a Kulturális Turizmus Éve, ennek tükrében nézzük át röviden, milyen hasonló eseményekkel találkozhatnak a magyarok olaszföldön! A futurizmus alapításának századik évfordulója kapcsán Rómában, Bresciában, Milánóban, Velencében lesznek kiállítások. Darwin születésének 200. évfordulójáról Rómában és Milánóban is kiállítással emlékeznek meg. A fesztiválok sorának se vége, se hossza: Velencei Művészeti Biennálé, Veneto Jazz Fesztivál, Operafesztivál Caracalla termáiban Rómában, Kortárs táncművészeti fesztivál Torinóban – hogy csak néhányat említsünk. Rómában márciusban Giotto, szeptemberben Caravaggio kiállítás nyílik. A sport sem maradhat ki: a Giro d'Italia kerékpáros verseny századik évfordulóját ünnepli az idén. Rómában lesz a Baseball világbajnokság meg a XIII. Úszó- és vízilabda világbajnokság is. Ha még a különféle történelmi rendezvényeket is sorra vennénk, kiderülne: az év minden napjára jut valami látnivaló, annyi, de annyi, hogy strandolásra „nyaralásra" már nem is marad időnk! (http://www.enit.hu/)

Pedig azért a nyár nem múlhat el egy kis kiruccanás nélkül egzotikus tájakra. A Kartago Tours bőséges kínálatából például választhatjuk mondjuk Florida, Mexikó vagy Kuba egyik kellemes tengerpartját. Floridában, a fürdőzést egy napra megszakítva, érdemes meglátogatni Disneylandet vagy a Kennedy Űrközpontot. Kubában a kirándulás egy üvegfenekű hajóval jelenthet újabb különleges élményt, Mexikóban pedig a maya romváros, Chichén Itza piramisa lehet az elsőszámú célpont. De ugyanígy számításba jöhet még Tunézia, Egyiptom, Mallorca, Görögország vagy akár az Arab Emirátusok felkeresése a Kartago segítségével. Mindez persze jelentős kedvezmények igénybevételével is járhat. Aki április 15-ig lefoglalja utazását és az árnak legalább a felét kifizeti, a vidéki Utazás kiállítások helyszínén 12 százalék, egyébként akár 10 % kedvezményre is jogosult lehet. Választhatja azt a megoldást, hogy ha két felnőtt kíséretében gyermek is utazik, akkor ő csak a repülőjegyért fizet. Bizonyos szállodáknál ez a – legfeljebb hatéves – második gyerek esetében is így történhet. Aki a foglalási és fizetési feltételnek eleget tesz, a szállodákban még ajándékot is kap! (http://www.kartagotours.hu/)

 Az „ezerszínű országba", Izraelbe kínál utakat az MSE Tours. Nevükben a betűszó a művészet, sport egészség rövidítéséből ered. A magyar utazók figyelmébe kétféle programot ajánlanak: egyrészt a vallási és kulturális érdeklődésűek, másrészt pedig gyógyüdülést keresők számára. A zarándokutakra a lakóhely szerinti püspökségeken keresztül lehet jelentkezni, a részletes tájékoztatás megtalálható a http://www.msetours.hu/ oldalon. Az ősi kultúra iránt érdeklődőknek Galilea, Jeruzsálem és a Holt-tenger vidékének felkeresését javasolják, míg a gyógyüdülések lehetőségeiről – a betegségek eltérő jellege okán – mindig külön adnak felvilágosítást.

 Tunézia vezető tour-operátora, a Taurus pavilonja előtt mindig hosszú sor kígyózott. Nem véletlenül. Az ország legjobb mixere, személyesen Lajsz András állt a pult mögött és kínálta jobbnál jobb koktéljaival a vendégeket. Néhány lépéssel beljebb kerülve, az iroda vezetőjétől, Kálmán Krisztinától azt is megtudhattuk: ha valaki bárhol az országban, a hatszáz értékesítő partner bármelyikénél március 15-ig lefoglalja az utat 16 % árengedményre számíthat! A Taurus Reisen-nél nem fordulhat elő, hogy gond van a szállodával, ugyanis az iroda tulajdonosa a 16 El Mouradi szálloda-láncból álló SocieteTouristique El Mouradi S.A. Kft. Az „all inclusive" ellátású szállodákat kifejezetten a gyermekes családoknak ajánlják és található a listájukon pár UAL (Ultra all inc.) jelzésű hotel is. Ezek bizonyára az apukák kedvencei lesznek, mert itt az import szeszesitalok is az ellátás részét képezik. Az anyukák viszont szépítő, pihentető, karcsúsító programokat is választhatnak, ugyanis a tengervíz és a tenger elemeinek terápiás célra történő használata, tehát a thalassoterápia már szintén több szállodában elérhető. (http://www.taurusreisen.hu/)

A második rész

http://www.euroastra.info/node/23835

Az első rész:

http://www.euroastra.info/node/23764

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük