Itália a történelmi és kulturális értékek végtelen tárházát kínálja, ám sokan mégsem ezért keresik fel. Számukra a tengerpart és a napfény jelent egyedülálló élményt. (A sorozat harmadik része: http://www.euroastra.info/node/14801 )

 

 Itália a történelmi és kulturális értékek végtelen tárházát kínálja, ám sokan mégsem ezért keresik fel. Számukra a tengerpart és a napfény jelent egyedülálló élményt. (A sorozat harmadik része: http://www.euroastra.info/node/14801 )

 Friuli Venezia Giulia tartomány százharminc kilométer hosszú tengerpartján mindenki megtalálhatja azt a helyet, amiről majd később legelőször is az jut eszébe, hogy az könnyen elérhető, de nehezen felejthető! A lehetséges helyszínek sokaságából válasszunk ki kettőt, mely néhány dologban azért eltér egymástól. Lignano Sabbiadoro már alakjánál fogva is rászolgál a névre, amit Ernest Hemingway adott: „Itália kis Floridája". Magyarországról – Ausztriá át – kocsival nyolc óra alatt ide lehet érni. A nyolckilométernyi partszakaszon szállodák, bérelhető villák, kempingek sokasága áll, közöttük diszkók, nappali és éjszakai szórakozóhelyek. A tengerpart homokos, lassan mélyül, a szolgáltatások színvonala kiváló, a vendégeket évről – évre meglepik valami újjal. Most például a parton nem csak a máshol is megszokott napernyőket, napozóágyakat találjuk. Az egyik részen négyszögletes sátrakat állítottak fel, ami alatt a család kényelmesen eltöltheti az egész napját és itt vezeték nélküli Internet kapcsolat is van! Egy félreértést viszont el kell oszlatni. Hiába tengerparti fürdőhely, bizony akad néhány szúnyog is errefelé.

 Nincs abban semmi meglepő, hogy Grado is kapott külön nevet: Arany-szigetnek, Napos-szigetnek is hívják. Eredetileg ugyanis valóban sziget volt, egészen 1932-ig. Akkor építettek a városkához utat a szárazföldről. Bővelkedik történelmi emlékekben; amikor Aquileiát a hunok elpusztították a pátriárka ide menekült, mert itt komoly erőd is állt. Később szoros kapcsolatok fűzték Velencéhez. Ma elsősorban azoknak ajánlható, akik nyugodtabb, csendesebb pihenésre vágynak – mindenek előtt pedig a kisgyermekes családok számára jelenthet kitűnő választást.

 Ennek a szigetnek is van egy hosszabb, földnyelvszerű része, itt teljesen városias környezetet találunk. Ám az egész csak olyan széles, hogy sétálva is keresztülvághatunk rajta egy negyedóra alatt az egyik oldalától a másikig. Számos kis üzlet, étterem, fagylaltozó, kávézó bújik meg a keskeny utcácskákban, és persze van egy nagyobb, bevásárló-utca, esti sétálóutca jellegű területe is. Errefelé minden korosztály talál magának – korához és pénztárcájához illő – szórakozást. Igazából viszont mégsem ezért jönnek az emberek olyan sokan Gradoba.

 Mint Olaszországban oly sokfelé máshol, itt is a tengerpart a valódi vonzerő. A tenger a homokos parttól több száz méter távolságban is egészen sekély, felnőtt embernek is csak derékig ér. A víz meglepően tiszta, méternyi mélységben is teljesen átlátszó. Lignanoval összehasonlítva, itt sokkal kevesebb a hínár, néhány levélke sodródik csak, egyáltalán nem zavaró. Amit viszont mindkét partról hangsúlyozottan ki kell jelenteni: ezeken a helyeken semmiféle állat, medúza, tengeri sün nem veszélyezteti a zavartalan fürdőzést. Köszönhető ez talán annak is, hogy a víz – különösen Gradoban – kifejezetten meleg. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem hideg, hanem valóban meleg a víz. Az egészen kicsi gyerekeket sem kell félteni a megfázástól. A parton egy épületben melegített tengervizes, fedett úszómedence, pezsgőfürdő, élményfürdő is található, A Parco Acquatico csúszdák és más szórakozási lehetőségek egész sorát kínálja. Végül ne feledkezzünk meg egy érdekességről: számon tartják, hogy itt még a levegő is egészségesebb, ugyanis jodinban gazdag. Autóval a megközelítés Lignanohoz hasonlóan egyszerű, szóval: tessék választani!

 A körutazás Friuli Venezia Giulia tartományban az E.N.I.T. – az Olasz Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával jött létre.

http://www.turismo.fvg.it/

A sorozat első része: http://www.euroastra.info/node/14660

A második rész: http://www.euroastra.info/node/14765

A harmadik rész: http://www.euroastra.info/node/14801

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük