2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Robbanás előtt a mobil adatforgalom

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12716"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pda.thumbnail.jpg" border="0" width="65" height="100" /></a></span> <p>A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint nagy robbanás várható mobil adatforgalom tekintetében elsősorban a vállalati szektorban.</p><p>

 pda.thumbnail

A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint nagy robbanás várható mobil adatforgalom tekintetében elsősorban a vállalati szektorban.

 pda.thumbnail

A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint nagy robbanás várható mobil adatforgalom tekintetében elsősorban a vállalati szektorban.

„Mind a hazai, mind a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a mobil adatforgalom óriási fejlődés előtt áll, legyen szó akár a forgalom mértékéről, akár a használók számáról, akár az így elérhető szolgáltatásokról vagy új alkalmazásokról." – mondta el Bedő Erik, a SciamuS vezető tanácsadója.

A „mobilon átmozgatott" adat az utóbbi 1 évben kapott nagyobb figyelmet, melynek oka a HSPA technológia megjelenése, mely lehetővé tette a 7,2 Mbit/s letöltési és 1,44 Mbit/s feltöltési sebességet. A hazai árak folyamatos csökkenésével, pedig ez a típusú elérés megközelítette az ADSL kapcsolat árszínvonalát, így adva lehetőséget a mobil adatszolgáltatás még nagyobb, tömeges elterjedésének.

A mobil adatszolgáltatás hamarosan ugyanolyan munkaeszközzé válik, mint a számítógép, telefon vagy akár a céges autó, hiszen a telekommunikáció két olyan sikertörténetét egyesíti, mint a mobiltelefon és az internet.

A cégek nagy kihívás előtt állnak, ha kontroll alatt szeretnék tartani a cég mobilizációját, ha nem teszik ezt, akkor rendkívül nagy kockázatot vállalnak. A legkényesebb pont, a biztonsági kockázat mellett, a költségkockázat. Nem megfelelő managelés mellett egyetlen felhasználó is elérhet akár több millió forintos költséget, még belföldi viszonylatban is, hiszen erre már volt is példa a SciamuS ügyfelei körében.

A SciamuS szerint várhatóan 1 – 2 éven belül teljesen új készülékek jelennek meg, illetve váltják fel a jelenlegieket, melyek a mainál jobban integrálják a mobil készülék és az Internet lehetőségeit. Ezzel természetesen együtt jár a biztonság és a költségek problémái. Az okostelefonok IT biztonságát és kezelési stratégiáját a kezdetektől fogva érdemes különös gonddal kezelni, ez vonatkozik a beszerzésre is, de elsősorban az üzemeltetésre.

A laptopokkal való párhuzamra hívja fel a figyelmet a SciamuS. A laptopoknál is kétszer annyiba kerül egy Microsoft Office csomagot biztonságosan üzembe helyezni, mint megvásárolni a tényleges üzemletetésről nem is beszélve. Ez a mobiltelefonok esetében még nagyobb problémát jelent majd. Az IT support költségek jelentősen nőni fognak, azonban ez csökkenthető megfelelő eszköz- és üzemletetési stratégiával.

A SciamuS szerint mindenképpen érdemes ezen a területen szakértőket bevonni, annak érdekében, hogy az új lehetőségeket maximálisan kihasználhassa a szervezet és a direkt és indirekt költségek ne szökjenek az egekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.