A békéscsabai Jókai Színház Ukrajnában

A Monte Cristo grófja sikere Ukrajnában. Május végén rendezték meg az ukrajnai Herszonban a Melpomena Tavrija elnevezésű Nemzetközi Színházi Fesztivált, melyre a Békéscsabai Jókai Színházat is meghívták Alexandre Dumas – Szomor György – Pozsgai Zsolt: Monte Cristo grófja című musicaljével.

 

A Monte Cristo grófja sikere Ukrajnában. Május végén rendezték meg az ukrajnai Herszonban a Melpomena Tavrija elnevezésű Nemzetközi Színházi Fesztivált, melyre a Békéscsabai Jókai Színházat is meghívták Alexandre Dumas – Szomor György – Pozsgai Zsolt: Monte Cristo grófja című musicaljével.

 

Az előadást Alexander Knyiga a fesztivál igazgatója még Békéscsabán látta, és akkor Ezt a mi közönségünknek is látnia kell! – felkiáltással búcsúzott.

 

– Elvinni Magyarország jó hírét szerte a világba és tanulni más társulatok művészetéből – mondta induláskor Fekete Péter igazgató.

 

A békéscsabai színház nagy örömmel és izgalommal készült a 15 ország 32 produkcióját felvonultató rangos seregszemlére, amelyen 2010-ben egyszer már részt vett Gogol Háztűznéző című darabjával, melyet a nemzetközi szakmai zsűri a legjobb előadásnak minősített.

 

A díj megszépíti az emlékeket, de maga az utazás külön regénybe illett.

Földön, vízen, levegőben a Jókai Színház.

 

A színház 70 fős csapata a drágább repülőgépes utazás helyett Békéscsabáról busszal utazott Lembergig, majd 20 órát vonattal és komppal mentek tovább Herszonig, – Herszon ukrán kikötőváros a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál ahol azonnal a produkció a helyi műszaki lehetőségekhez történő adaptálásával „pihenték ki" a két napos utazást. Átalakítani való pedig akadt bőven, a színpad feletti zsinórpadlásban mozgó színfalhúzók átmérője például Európában jobbára 5 cm, Záhonytól keletre viszont 6 cm. A csabai színpad-technikusoknak tehát szinte az egész zsinórpadlást át kellett kissé alakítaniuk.

 

Közben lent a színpadon is akadt átalakítani való. A herszoni előadásban Vastag Tamás nem csak eredeti szerepét: Dumas szellemét, hanem beugróként ifjú Edmond Dantest is eljátszotta. A karaktert eredetileg megformáló, igazoltan hiányzó Gulyás Attila, ugyanis a budapesti Thália színházba készül egy főszerepre.

 

Aztán a május 29-ei előadás fogadtatása igazolta az utazás, az átalakítások, a beugrás fáradságait. A herszoni fesztivál közönsége álló tapssal ünnepelte a Monte Cristo grófját. A kitűnő zene, a mozgalmas táncok, az artistamutatványok, a videotechnika eleve áthidalták a nyelvi korlátokat, de a Jókai Színház emellett ukrán nyelvre fordítva a szöveget is feliratozta, így a történet fonalát sem veszítette el a közönség.

 

A fesztivál díjairól még nem tudunk, de Alekszej Bezgin, a Kijevi Színművészeti Egyetem rektora szerint a békéscsabai Jókai Színház méltóképpen képviselte a magyar színjátszást Kelet-Európa egyik legnagyobb színházi fesztiválján.

 

http://news.ournet.hu/topic/ukraine

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.