Annak ellenére, hogy a második negyedév utolsó szakaszában a hozamok alacsonyabb szintekre estek vissza és a nemzetközi makrogazdasági környezet forró hangulata is inkább langyossá vált, a piacokon nem igazán tapasztalható semmilyen aggodalom sem a részvények, sem pedig a hitelszpredek területén.

 

Annak ellenére, hogy a második negyedév utolsó szakaszában a hozamok alacsonyabb szintekre estek vissza és a nemzetközi makrogazdasági környezet forró hangulata is inkább langyossá vált, a piacokon nem igazán tapasztalható semmilyen aggodalom sem a részvények, sem pedig a hitelszpredek területén.

 

Ha ebből a pozitív hangulatú környezetből kiindulva kalkuláljuk a harmadik negyedévi várható teljesítményeket, akkor hajlamosak lehetünk engedni a kísértésnek, és a kockázatosabb eszközosztályok (nemzetközi részvények, magas hozamú és feltörekvő piaci kötvények) területén fellendülésre számítani. Pozitív jelek egyébként vannak: Európa jobb helyzetben van, mint az elmúlt öt évben bármikor, a politikai és geopolitikai kockázatok jó része (beleértve az európai választásokat, Trump hatását a nemzetközi kereskedelemre, a kelet-nyugati válságot, a közel-keleti helyzetet, csak hogy néhányat említsünk) pedig vagy teljes egészében megszűnt, vagy pedig sokat veszített jelentőségéből. Ugyanakkor új kockázati tényezők merültek fel, amelyek egyre hangsúlyosabbá válhatnak.

 

Aggodalommal tekintünk a globális hitelimpulzus lassulására, valamint annak lehetőségére, hogy ez a lassulás a gazdasági aktivitás visszaesését eredményezheti. A pénzügyi válság óta a gazdasági növekedés mögött főként a hitelek álltak. Különösen aggódunk amiatt, hogy a hitelimpulzus gyakorlatilag megszűnt Kínában – a globális növekedés 35 százalékáért Kína a felelős. A hitelimpulzus hiánya szembetűnő az Egyesült Államokban is.

 

A harmadik negyedévben kellemetlen meglepetések érhetik a befektetőket makrogazdasági szempontból, ami hatással lehet a részvény- és kötvénypiacokra is. Ha ez bekövetkezik, akkor az alábbi három tényezőt érdemes alaposan megvizsgálni.

 

Hitelköltségek

 

A nemzetközi környezetben tapasztalt alacsonyabb intenzitású hitelimpulzus legszembetűnőbb közvetlen hatása a hitelköltségek megnövekedése lehet. Egy egységnyi hitel egyszerűen drágább lesz, a kötvénybefektetők pedig magasabb szpredet fognak megkövetelni, ami a hitelszpredeket is növelni fogja. Minden egyéb tényező változatlansága mellett ez azt fogja jelenteni, hogy a magasabb hozamú és kockázatosabb kötvényosztályokban a hozamok nőnek, az árak pedig esnek majd.

 

Nyersanyagpiaci hatások

 

A növekedési ütem lassulása Kínában természetesen érzékenyen érinti a piacokat, ugyanakkor a kötvények szempontjából jóval fontosabb a gazdasági lassulás következtében várható árupiaci áresés. Amennyiben a gazdasági növekedés üteme tényleg lelassul, úgy jelentős esés várható az energiaárakban és a fémek áraiban – mindez komoly problémákat jelenthet az árupiacnak kitett társaságok és országok számára.

 

Mára Oroszország vált Kína legnagyobb olajbeszállítójává. Oroszország ügyesen manőverezett a 2016 elején tapasztalt masszív olajáresés hatásainak elkerülése során – ennek eredményeképpen ugyanakkor a rubel rendkívüli mértékben meggyengült, az orosz eszközök terén pedig eladási hullám indult meg. Azóta viszont az orosz eszközök piacain folyamatos volt az emelkedés – különösen kiemelkedő volt az eurókötvények teljesítménye.

 

A kínai gazdaság esetleges lassulása, valamint az olaj iránti kereslet, és így az olajár gyengülése ismét nehéz helyzetbe hozhatja az energia exporttól nagymértékben függő orosz gazdaságot. Ennek hatására megszorításokat vezethetnek be a költségvetésben, ami kihatással lehet az ország növekedési kilátásaira is. Ezen felül az energiaszektorban tevékenykedő, vagy ahhoz szorosan kötődő vállalatok is fontos bevételektől eshetnek el, és romolhat ezen társaságok hitelminősítése.

 

Úgy véljük, hogy az orosz gazdaság elmúlt két évben felmutatott erőteljes teljesítménye bizonyítja azt, hogy az ország képes megbirkózni az ilyen jellegű külső krízisekkel – meg kell ugyanakkor jegyeznünk, hogy a jelenlegi, az energiaszektorban és az orosz eurókötvények terén tapasztalható rendkívül alacsony hitelszpredek kapcsán indokolt lehet a befektetők óvatossága a harmadik negyedévben.

 

Feltörekvő piacok

 

Ha a gazdasági lassulás tényleg bekövetkezik, akkor a kifejezetten alacsony hitelszpredek, az alacsonyabb gazdasági növekedés és az alacsonyabb nyersanyagárak szerencsétlen együttállása jöhet létre. Óvatosan kell kezelni a feltörekvő piaci kötvényekben kialakított kitettségeket, mivel a hitelfelvevők minőségével kapcsolatos fenntartások, a hitelimpulzus hiánya, illetve a feltörekvő országok külső sokkhatásokkal szembeni ellenálló képességével kapcsolatos bizonytalanságok akár egy gyors hitelválsághoz is vezethetnek. Ennek hatására a devizák és a különböző eszközök volatilitása megnövekedhet, és feltámadhatnak a piac likviditásával kapcsolatos aggodalmak, amelyek a befektetési alapok részéről eladási hullámot indíthatnak meg.

 

Fény az alagút végén

 

Mindezek ellenére mégsem teljesen borús a helyzet a kötvénypiacon. A globális gazdasági lassulás és a nyersanyagok területén várható áresés hatására a vezető referenciahozamok újra csökkenhetnek. Ne feledjük, hogy a kötvénypiacok egyik legnagyobb félelme az volt, hogy az amerikai hozamok túlzottan magasra szöknek. Ezzel szemben az alacsonyabb ütemű növekedés, a zuhanó nyersanyagárak, illetve az egyre alacsonyabb inflációs várakozások hatására a tízéves amerikai hozamok ismét 2 százalék alá csúszhatnak, és a nyersanyagfüggő vállalatok és országok kötvényein kívül az összes hosszabb futamidejű, befektetési minősítésű papír jelentős mértékben erősödhet.

 

Simon Fasdal Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük