A Ferdinánd Cseh Sörházban három nemzet idegenforgalmi hivatalainak vezetői mutatták be az újságíróknak 2011-es kínálatukat és újdonságaikat, majd közösen egy finom ebédre hívták meg a közönséget a három nemzet gasztronómiai specialitásaiból. Dicséretes, hogy a képviseletek mindegyike magyar nyelvű prospektusokkal és térképekkel érkezett.

 

 

A Ferdinánd Cseh Sörházban három nemzet idegenforgalmi hivatalainak vezetői mutatták be az újságíróknak 2011-es kínálatukat és újdonságaikat, majd közösen egy finom ebédre hívták meg a közönséget a három nemzet gasztronómiai specialitásaiból. Dicséretes, hogy a képviseletek mindegyike magyar nyelvű prospektusokkal és térképekkel érkezett.

   A Cseh Köztársaság idei legfontosabb turisztikai termékeit Léderer Betty ismertette. A fő attrakció ebben az évszakban a síelés. Az egyik prospektusukból kiderül, hogy mennyibe kerül egy négytagú családnak a téli sportokkal összekötött üdülés hét éjszakára. Amennyiben a Krkonoše-hegységben (Óriás-hegység), Pec pod Snezkou turistaközpontjában egy családi panzióban laknak, családi jegyet váltanak a sípályára, egész napos lanovkás kirándulást tesznek a Janské Láznéban lévő szánkópályákhoz, azután ellátogatnak a trutnovi múzeumba illetve az uszodába és a 42 km-re található Dvur Králové nad Laben-i állatkertbe, akkor programokkal és szállással együtt 13 ezer cseh koronába kerül (kb. 130 ezer forint). Ehhez természetesen hozzájön még az utazás költsége.  

   A téli Prága is tud nyújtani érdekességeket: bálokat, Operabált, Prágai Karnevált, kiváló ételeket, plzeni söröket. A Clam-Gallasov palotában a karnevál a barokk kort idézi vissza fehér parókákkal, korabeli ruhákban. Mozart Don Giovanniját pedig a Statovi Színházban lehet megnézni ott, ahol a szerző jelenlétében „az operák operáját" egykor bemutatták.

   A Rožmberk-év programsorozatában egy régi főnemesi család kastélyában, Česky Krumlovban ismerkedhetünk a reneszánsz korabeli kastéllyal, amelyet a család négy évszázadon keresztül birtokolt. Róluk emlékezik meg a Regionális Múzeum, a Vármúzeum és a Reneszánsz Éjszaka rendezvénye.

  Felsorolni is sok lenne a sok ősi várkastélyt és városkát, amelyeket az UNESCO a világörökségi helyszínek közé sorolt. Eredeti pompájukban ragyognak a középkor és az újkor építészeti csodái, a régi zsidó negyedek és temetők, valamint a keresztény hagyomány emlékei.

   Itt nem feledkezhetünk meg a cseh nemzeti italokról: a remek sörökről és a Becherovkáról vagy az ételekről: a knédliről és a húsokról sem.

Franciaország vonzóerejéről Elisabeth Parragh-Pataki (Babette) hivatalvezető beszélt. A kollégák derültségére kifejtette, hogy sehova sem érdemes utazni, csak Franciaországba, mert ott minden van. 22 régiójának mindegyike erősen különbözik egymástól, mindegyik külön kis ország. A dél-francia tengerpartokon divatos fürdőhelyek, Nizzában fesztiválok, Bretagne-ban kelta emlékek, és mindenfelé gyönyörű falvak fogadnak. Több mint ötszáz kilométer hosszú tengerpartján és a Loire-vidéken fantasztikus műemlékek sorakoznak. (Természetesen világörökségi helyszínek.)

   Párizsban oázist varázsolnak a Szajna partjára július-augusztusban, de minden évszakban élvezhető a Montmartre művész-negyedének esti zsibongása és a sok szecessziós palota, a híres múzeumok és a templomok.

   A francia konyha a világörökség védett szellemi terméke lett, híresek a 17 régió borai, még híresebb a francia pezsgő és konyak – mindkettőnek őshazája.

   Az ország tele van nemzeti parkokkal, ahol jól kiépített síterepeken sportolhatnak az arra vágyók. Lehetőség van mindenféle vízi sportra is akár csónakon a csatornákban, akár a tengernél.

   Franciaországhoz tartozik Korzika és Tahiti szigete, ahol másik világ, teljesen más mediterrán hangulat fogad. Nagy élmény oda is ellátogatni. Az országon belül néhány órán belül eljuthatunk az egyik végéből a másikba a TGV gyorsvasúthálózatában. Nem sokkal drágábbak, mint a normál vonatok.

Lengyelország 16 régiójáról Bakonyi Erika képviseletvezető mondta el, miért éppen oda érdemes utazni. Először is olcsóbbak az árak, mint a többi európai országban. Rendkívül változatos a turisztikai kínálata, és viszonylag közel van, például Krakkóba autóbusszal két-háromezer forintért, néhány óra alatt el lehet jutni. A buszok hetenként ötször járnak oda-vissza Budapestről. Az uniós polgároknak útlevélre sincs szükségük. A régiók turisztikai szolgáltatásai kiválóan behálózzák az országot.

   A főváros, Varsó Európa főnixmadara, mert a II. világháborús világégés után teljesen újjáépült a poraiból, és most az óváros és a királyi vár a világörökség része lett. Különleges múzeumok sokasága népesíti be a várost. Bőven van csodálnivaló és remek a konyha. Ott még megtalálhatók a tejbárok olcsó finomságokkal, vannak első osztályú zsidó éttermek is.

   Sehol nem gond szállodát találni, modern hotelek várják a turistákat az ún. Manhattan-negyedben, a felhőkarcolók között.

   Krakkó a magyar múltjával vonzza a hazaiakat. A világ egyik legrégebbi egyeteme, templomai, jó vendéglői, jazzklubjai igen híresek világszerte. A legújabb a főtér alatt megnyílt múzeum, ahol a középkorba kalauzolják el a látogatót.

   Wieliczka híres sóbányájában új termek nyíltak, az egyikben Chopin-szoborral a tavalyi évfordulóra. A látogatás egészséges és nevezetes számunkra, mert egyik királylányunk, Kinga történetéhez hozzá tartozik.

   Zakopane gyönyörű faházainál a téli sportoknak lehet hódolni, kihagyhatatlan kisváros. Poznan a kiállítások, kongresszusok központja Lengyelországban. Wroclawnak a pompás barokk műemlékei és a régi Népcsarnok a nevezetessége. A malborki várban újrajátsszák korhű jelmezekben a középkori csatákat. Nedec vára 1945-ig magyar tulajdonban volt. De Lengyelország még ennél is sokkal több! Főleg számunkra.

   Az ország meg van áldva 500 km hosszú, végig homokos tengerparttal. Ez a rész az asztmások paradicsoma. A jó levegő, bár a víz hűvös, csodás gyógyulásokat eredményez. 40 helyen vannak gyógyszállók, békebeli gyógyüdülők. A vendégek szórakoztatásáról, sportolásáról is gondoskodnak itt különböző célzott programokkal, kulturális élményekkel.

   2011 Maria Sklodowska-Curie éve, a kétszeres Nobel-díjas tudós ugyanis lengyel származású, de a francia egyetem elvégzése után ment férjhez Pierre Curie fizikushoz, hogy sugárzó anyagok kutatásába fogjon. Felújították a szülőházát, és múzeumot rendeztek be benne.

   Végül emlékezetesek a lengyel sörök, az erdei gombás ételek, a halak, a pierogik, a céklalevesek, a sütemények és a Źubrówka, a bölényfüves pálinka. Ezeket minden turistának meg kell kóstolni!

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük