Az Indiai Kulturális Központ az indiai filmgyártás századik évfordulója alkalmából Indiai Filmfesztivált rendezett 2014. február 7-12 között a Puskin moziban, (lásd: http://euroastra.hu/node/77637) aztán február 13-16 között az Indiai Kulturális Központban folytatódik a Fesztivál.

 

Az Indiai Kulturális Központ az indiai filmgyártás századik évfordulója alkalmából Indiai Filmfesztivált rendezett 2014. február 7-12 között a Puskin moziban, (lásd: http://euroastra.hu/node/77637) aztán február 13-16 között az Indiai Kulturális Központban folytatódik a Fesztivál.

 

A vetítések az Indiai Kulturális Központban ingyenesek, helyfoglalás érkezési sorrendben. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Az Indiai Kulturális Központ a fesztiválprogramon kívül egész évben havi két alkalommal ingyenes filmvetítéseket szervez. Ennek programjáról bővebben a honlapon vagy a facebook oldalon olvashatnak információt.

 

A Fesztivál programja:

2014. február 13. csütörtök 18.00

Múló dicsőség (Parinamam) – színes, malajálam nyelvű indiai dráma

Rendező: P. Venu

Szereplők: Matampu Kunjukuttan, Nedumudi Venu, Asokan, Ravi Menon, T. P. Madhavan, Pappan

Balakrishna Marar egész életében keményen dolgozott és a család megbecsült feje volt, ám amikor nyugdíjba vonul, minden megváltozik, és egyre inkább szembesülnie kell azzal, hogy fia és menye megveti és megalázza. Több más hasonló sorsú idős emberrel is találkozik és megtapasztalja, hogy mindenki másképp próbál megküzdeni reménytelen helyzetével.

A malajálam fősodorbeli film veterán rendezőjének kivételes művészfilmes alkotása kíméletlen képet tár a nézők elé az öregkori magányról és az idős emberek kiszolgáltatottságáról az indiai társadalomban. A film 2004-ben elnyerte a legjobb forgatókönyv díját az Ashdodi Nemzetközi Filmfesztiválon Izraelben.

 

2014. február 14. péntek 18.00

Koktél (Cocktail) – színes, hindí nyelvű indiai vígjáték

Rendező: Homi Adajania

Szereplők: Saif Ali Khan, Deepika Padukone, Diana Penty, Dimple Kapadia, Boman Irani, Randeep Hooda

Mírá csendes, zárkózott, konzervatív indiai lány, aki Londonba érkezése után megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a férfi, akihez férjhez ment, csak a pénzét akarta, és otthagyta egyedül egy vadidegen nagyvárosban. Szerencséjére befogadja Veronika, a Londonban nevelkedett, modern, élvezeteket hajszoló indiai lány, és nemsokára odaköltözik hozzájuk Veronika barátja is, a hóbortos Gotam. Az édeshármas mindaddig jól működik, amíg meg nem érkezik Indiából Gotam édesanyja és a fiú zavarában azt nem hazudja, hogy Mírá a barátnője, akit feleségül akar venni.

A hazájában és külföldön is jelentős sikert aratott Koktél jellegzetes modern indiai romantikus komédia, mely a hagyományos és modern életformát állítja szembe egymással a némi melodrámával, sok-sok humorral és zenés jelenetekkel megtűzdelt szerelmi románcon keresztül. A film érdekessége, hogy a főszereplő sztárpáros mellett a trió harmadik tagját az addig szinte ismeretlen Diana Penty alakította, aki számtalan dicséretet kapott alakításáért, az epizódszerepeket pedig a bollywoodi film legnépszerűbb karakterszínészei játszották.

http://www.youtube.com/watch?v=8GYi4n_gHUc

 

2014. február 15. szombat 18.00

Lángnyelvek (Sholay) – színes, indiai hindí nyelvű maszáláfilm

Rendező: Ramesh Sippy

Szereplők: Dharmendra, Amitabh Bachchan, Sanjeev Kumar, Hema Malini, Amjad Khan, Jaya Bhaduri

Dzséj és Vírú két pitiáner bűnöző, akiket egy korábbi rendőrtiszt felfogad, hogy védjék meg a faluját a környéket terror alatt tartó banditák ellen. A két barát először csak a pénzért vállalja a reménytelennek tűnő feladatot, ám egyre közelebb kerülnek a falusiakhoz és személyesen is érintetté válnak az ügyben.

A Lángnyelvek minden idők talán legnépszerűbb és legtöbbet idézett indiai filmje. Generációk nőttek fel rajta, Indiában szinte mindenki kívülről fújja híres dialógusait, és a dalai örökzöld slágerek. A western műfajba oltott akciófilm-szerelmi románc-vígjáték az indiai műfajkeverékek egyik legjellemzőbb példája, mely a nyugati nézők körében is nagy sikert aratott és örök klasszikusnak számít.

http://www.youtube.com/watch?v=hLhzpe3_V_g

 

2014. február 16. vasárnap 18.00

Ezerízű szerelem (The Lunchbox) színes, hindí nyelvű romantikus vígjáték

Rendezte: Ritesh Batra

Szereplők: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Denzil Smith, Akash Sinha, Nawazuddin Siddiqui

Mumbai egyik különlegessége az ételhordó dobozok körforgása. Az ebédszállítók munkája családi alapon öröklődik, egy hatalmas, zárt közösség foglalkozik ezzel. Minden nap ötezer „dabbawallah" indul útnak a zsúfolt helyi vonatokon és a kaotikus utcákon át, hogy a háziasszonyok konyhájából eljuttassák a meleg ételt a férjek munkahelyére. Mivel azonban a legtöbb dabbawallah írástudatlan, egy sajátos, bonyolult kódrendszer alapján találják meg a címeket Mumbai labirintusában. A rendszer olyan pontos és tökéletes, hogy a Harvard Egyetem ezzel foglalkozó kutatói szerint elvileg csak minden négymilliomodik ételdoboz mehet valaha rossz címre. A film története erre a hajszálnyi hibalehetőségre épül.

Ila konzervatív háziasszonyként éli az életét férjével és kislányával. Házasságuk kihűlőben, férje eltávolodott tőle. Szomszédasszonyával tervet készítenek a férfi visszahódítására. Ila egy csipet varázslat, egy különleges fűszer segítségével szédítő ebédet készít. Ám a várt eredmény elmarad, mivel a ételhordó rossz címre érkezik. Egy megkeseredett, magányos, nyugdíj előtt álló hivatalnok, Saajan asztalán landol a gondosan elkészített ebéd, aki döbbenten ugyan, de elfogyasztja. Ila, amikor rájön a hibára, üzenetet küld az ételhordóban, majd hamarosan valódi levelezésbe bonyolódnak az ismeretlennel. Egy apró tévedésnek hála, a hatalmas nagyvárosban két boldogtalan, elmagányosodott ember szép lassan barátra talál. A figyelem és a törődés új reményt, a változtatás lehetőségét hozza mindkettejük életébe.

http://www.youtube.com/watch?v=Qdn6nVJHyfM

 

2014. február 13-16.

Indiai Filmfesztivál – 100 éves az indai film!  

Indiai Kulturális Központ

1025 Budapest, Búzavirág utca 14.

 

www.indianembassy.hu/indiaikulturaliskozpont

www.facebook.hu/indiaikulturaliskozpont

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük