2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Innováció Ericsson módra – 5G Magyarországon

10 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97129"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_620.jpg" border="0" width="300" height="168" /></a></span>Az Ericsson Magyarország első hazai <em>Innovációs Napján</em> a vállalat áttekintést nyújtott a jövő infokommunikációs irányzatairól, fejlesztéseiről. Az Innovációs Nap keretében, Stockholm után a világon másodikként, az Ericsson hazai K+F központjában avatták fel a cég új nyitott <em>Innovációs Garázsát</em>.</p> <p> 

Az Ericsson Magyarország első hazai Innovációs Napján a vállalat áttekintést nyújtott a jövő infokommunikációs irányzatairól, fejlesztéseiről. Az Innovációs Nap keretében, Stockholm után a világon másodikként, az Ericsson hazai K+F központjában avatták fel a cég új nyitott Innovációs Garázsát.

 

Az Ericsson Magyarország első hazai Innovációs Napján a vállalat áttekintést nyújtott a jövő infokommunikációs irányzatairól, fejlesztéseiről. Az Innovációs Nap keretében, Stockholm után a világon másodikként, az Ericsson hazai K+F központjában avatták fel a cég új nyitott Innovációs Garázsát.

 

Az esemény résztvevői megismerhették az iparág mértékadó tanulmányát, a legfrissebb  Ericsson Mobilitási Jelentést, amely a mobilpiac jelenlegi állását, és várható globális és – kiemelt hangsúllyal az európai – tendenciáit mutatja be. 

Az előadója Peter Jonsson, az Ericsson Mobilitási Jelentés projekt vezetője volt.
 

Sara Mazur, az Ericsson globális kutatásért felelős vezetője és Valter D'Avino, az Ericsson Nyugat- és Közép-Európáért felelős elnöke adta át az Ericsson nyitott Innovációs Garázsát. Ebben a munkatérben az Ericsson olyan nyílt innovációs lehetőséget teremt, ahol együttműködhet a hálózatba kapcsolt társadalom valamennyi szereplője; a tudományos élet, a start-up vállalkozások és más iparágak képviselői, operátorok, egyéb iparágak szereplői, sőt a helyi közösségek is. Az új technológiai inkubátor laboratórium az iparág számára olyan fontos témákon munkálkodik, mint a felhő alapú infrastruktúra, a virtualizáció, 5G, Internet-of Things (IoT) és az analitika.  

 

A résztvevők találkozhattak az Ericsson nemzetközi szakembereivel is a fenti részterületekről. A jövő IKT technológiáinak ismertetése során olyan folyamatban lévő fejlesztések bemutatói zajlottak, melyek rövidesen a valóságos hálózatoknak is részét képezik. 

 

Az 5G programok a lehetséges 5G megoldások ipari kísérleti üzemét szolgálják, olyan területeken, mint  a "Dolgok Internete" (loT), az energia és közműszolgáltatások, biztonság és védelem, állami infrastruktúra és kiskereskedelem. Feladatai közé tartozik majd a közös innováció és prototípusfejlesztés, továbbá bemutatók szervezése a szolgáltatók és a vállalkozások számára.

A program része annak a közelmúltban elindított ,,5G-t Európának" programnak, amely Magyarország és Európa versenyképességének megerősítését célozza.

Az Ericsson magyarországi K+F központja több egyetemmel is együttműködést alakított ki, és a nemrégiben bevezetett 5GEx projekt egyik motorjaként funkcionál.  Az Ericsson (NASDAQ:ERIC) budapesti kutatás-fejlesztési központjában nyílt Ericsson Garázs az "5G-t Magyarországnak" program elsődleges központja lesz.

 

 

Az Ericsson vezetők hangsúlyozták az új innovációs hely jelentőségét:

 

Valter D'Avino, az Ericsson Nyugat- és Közép-Európáért felelős regionális igazgatója elmondta, a budapesti Ericsson Garázs megnyitásával bővül a cég 5G-t Európának c. programja.  A kutatásra, az innovációra és az ipari kísérleti projektekre összpontosítanak, amelyek a következő generációs 5G hálózatok segítségével előmozdítják új értékek teremtését és az európai ipar versenyképességének megerősítését. 

 

Sara Mazur, az Ericsson kutatás globális vezetője szerint az újabb Garázs megnyitása további értékes ismeretekkel gazdagítja a szakmát, elősegíti az iparágak hatékony digitalizálódását.

 

A vonatkozó kezdeményezések a nemrégiben elindított ,,5G Exchange" (5GEx) elnevezésű, együttműködésen alapuló innovációs projekthez hasonlóak, amelynek társfinanszírozója az Európai Bizottság, az élén pedig az Ericsson budapesti kutatócsapata áll .

 

Az 5GEx távlati célkitűzése; egységes, számos szolgáltatót és technológiát felvonultató európai 5G szolgáltatási piac létrejötte. 

A projekt kiemelt célja; a több tartományon átnyúló szolgáltatások összehangolásának támogatása több adminisztrátor esetén, ill. több tartományt egyedül üzemeltető adminisztrátor esetén. Ez az összehangolás illeszkedik az NFV (Network Functions Virtualization) megoldáshoz és a szoftveresen meghatározott hálózati technológiákhoz. 

A végponttói végpontig terjedő (end-to-end) hálózati és szolgáltatási komponensek képesek lesznek egyesíteni a többpartneres (multi-vendor) heterogén technológiai és erőforrás környezeteket.

A budapesti Ericsson Garázs megnyitásával egy időben egész Európára kiterjedő innovációs versenyt hirdet az Ericsson. A Hálózatba Kapcsolt Társadalomban alkalmazható, kihívást jelentő, értékes alkalmazások létrehozására kívánnak ösztönözni. 

Az innovációs verseny győztesei értékes jutalomban részesülnek, emellett lehetőséget kapnak arra is, hogy prototípus-ötleteiket a budapesti Ericsson Garázsban tartott bemutatón hasznosításra felajánlják.  

A nemzetközi vendégek részvételével zajló Innovációs Nap eseményeinek helyszíne a cég budai székházának teljes 7. emelete volt, ahol Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója a kiállítótér felvezetésekor a magyar újságíróknak elmondta;  hét nagy témacsoport, több mint 30 bemutatójával készültek; felvonult az analitika, a felhő, az 5G, az internet-of-things, a rádiós megoldások, valamint a tv és média kezelését hivatott fejlesztések. A bemutatón kiemelt jelentőséggel mutatkoztak be azon területek, amelyekben a magyar Ericssonnak kulcsszerepe van, mint az analitika, felhő és rádió. Ezek a megoldások befolyásolják alapvetően a jövőt.

 

Szilágyi László, az Innovációs Nap tartalomért felelős Ericsson vezetője adott áttekintést a felvezetett témákról. Az 5G ismertetéseként elmondta, olyan megoldásról van szó, amely nem csak az átvitelről, s nem csak a nagyobb sávszélességről szól, hanem olyan technológiai változásról, amely lehetővé teszi, hogy a társadalom és az ipar egészét áthassa a kommunikáció, s a dolgok összeköttetése minél egyszerűbb, gazdaságosabb módon valósuljon meg. 

 

Elengedhetetlen, hogy az összeköttetések a korábbinál sokkal kevesebb energiát használjanak, s az eszközök energia-felvétele olyan kicsire csökkenjen, hogy egy-egy készülék akár tíz éven át is működőképes legyen egy gombelemmel. Nagyon nagy számú eszköz működtetésére van igény, s el kell érni, hogy a hálózat késleltetése a fizikailag lehetséges minimumra csökkenjen, s a hálózat minél jobban támogassa az internet-of-things tendenciáit. Természetesen, mindemellett az átviteli  sebesség nagyon nagy növekedése is a tendenciák körébe számítható. 

 

Az esemény demói ezt az irányvonalat jól érzékeltették. Az Ericsson új fejlesztései olyan rádiós technológiákat használnak, mint az antenna beams forming (az antennák sugárnyalábjának dinamikus megválasztása, pozícionálása). Az antenna jelleggörbéje sündisznó-szerű képet mutat ilyen megoldásnál, egy-egy interfészben nagyon sok kis antenna van elhelyezve. Mindegyikük különböző algoritmusok szerint dolgozhatja fel a jelet, s az eredményül kapott különleges sugár-képpel követni lehet egy jelforrást, még nagy jelsűrűség esetén is.  

 

Egy másik bemutatott alkalmazással a különböző licenszelt és nem-licenszelt hálózatok együttműködése oldható meg. A mobil hálózatok rádiós rendszerei képesek használni a wi-fi spektrumot is, így azokban a helyzetekben, amikor a wi-fi kihasználtsága alacsony, az LTE sávos technológiát ki lehet terjeszteni, ez alkalomadtán plusz 100 megabit sebesség- növekedést jelenthet a letöltésben. 4G technológiából az operátorok egyfajta redukciós megoldással tudnak áttérni 5G-re. 

 

Egy következő hazai kutatás, amely az idei MobileWorld kongresszuson is szerepelt, a core-, azaz mag-hálózatok működését mutatta, hogyan lehet nagyon rugalmasan, nagyon kicsi építőelemek felhasználásával a hálózati funkciókat fel-le skálázni. 

A nagyon kisméretű építőelemek az igényekhez folyamatosan, rugalmasan alkalmazkodó eljárás-kezelést tesznek lehetővé. Ezeket a megoldásokat un. software defined networking technológiákkal lehet nagyon rugalmassá tenni. Az Ericsson vonatkozó hazai csoportjában a témán dolgozó munkatársak jelenleg a világ élvonalát képezik. 

http://searchsdn.techtarget.com/definition/software-defined-networking-SDN

 

Az 5G-ről szólva, azt nem egy teljesen új technológiaként kell elképzelni, hanem olyan fejlődési folyamatként, amelynek kibontakozásával minden dolog csatlakozik a hálózatokhoz. Magába foglalja a 4G technológia megoldásait is, amikor is új frekvencia tartományokon keresztül jelennek meg új kapcsolódási megoldások. Minél magasabb frekvenciákat használunk, annál kisebb az a felület, amit le tudunk fedni, ezek viszont további lehetőségeket hoznak képbe. 

 

A technológiai generációváltás felépítményi, szerkezeti változásokat hoz a hálózatok világába. A hatalmas változás nem csak a rádiós hálózatokat érinti. Az 5G hálózatban egyfajta "logikai szeletek" jelennek meg, ebben is különbözik a 4G-től. Példaként hozható az ön-vezető gépkocsik világa, ezek az autók úgy látják egymást, mintha mindannyian egy nagyon gyors reagálású hálózathoz tartoznának. Ugyanezen hálózaton helyezkedik el pl. egy okos mérőóra, amely havonta egy alkalommal kommunikál. A hálózat dinamikusan fogja az erőforrásokat kiosztani, az igényekhez, feladatokhoz alkalmazkodva. Hálózati szerepek jönnek létre, lesz egy közös, nagy platform, amely nagyon nagy átviteli sebességre képes, de ezen belül alkalmi felhasználói esetek képződnek, amelyek úgy látják egymást, mintha nekik saját hálózatuk lenne a nagyon belül. 

 

Az 5G-től várható, hogy drasztikusan lecsökken a hálózaton a késleltetés, ugyanilyen mértékben megnő a megbízhatóság, emellett megnő a sávszélesség is, és sokkal hatékonyabbá válik az energia-felhasználás.  

http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2011/2011_01_01magyar/babarczip.pdf

http://www.web-telefon.hu/megoldasok/rfc2544.php

http://www.inf.unideb.hu/valseg/gybitt/szamhal/ch06s07.html

Az alkalmazásokat tekintve, a technológia sok, jelenleg még el nem érhető felhasználási területet hoz létre. A késleltetés javulása nagyszámú ipari alkamazást fog elősegíteni, pl. a különböző szabályozó körök esetén. Ide tartoznak az önvezető gépkocsik, tömegközlekedési eszközök, gépi bányaművelés, stb. Azok a szabályozó körök, gépi intelligenciák, amelyek működését eddig helyileg kellett megoldani, mert a hálózat megbízhatatlan volt a nagymértékű késleltetése miatt, az új rendszerben végtelen lehetőségekkel szembesülnek. Egy nagyon egyszerű eszköz is végtelen számítási kapacitással, hatalmas intelligenciával is rendelkezhet majd a clouddal való folyamatos kapcsolata révén. Csak egy hálózati kapcsolatra lesz szüksége, a számítások nem az eszközön történnek, hanem a felhőben. A kicsiny buta eszköz is "megokosodik", mert annyira gyors a hálózati kapcsolat, mintha a feladatához szükséges számítások magán az eszközön zajlanának. A késleltetés olyan mértékben lecsökkenhet, hogy egy zenekar tagjai akár a világ más-más helyén is játszhatják saját szólamukat, az zeneileg tökélketesen egybeolvadva szólal meg egy választott lehallgatási helyen. Ezt nevezik a tectile internet esetének. http://www.itu.int/dms_pub/itu-t/oth/23/01/T23010000230001PDFE.pdf

 

Gyakorlati tapasztalat, hogy a hang és a kép továbbításakor az érzékelésben a késleltetés értéke még elviselhető tartományok közé szorítható, de az érintések-érzetek átvitele (pl. orvosi team műtéti együttműködése során) már gondot okoz, feltétlenül le kell azt csökkenteni néhány miliszekundumos értékre. A 4G-nél éppen a késleltetés és az eszközök fogyasztása problémás. 

 

A streaming átvitel használata rövidesen bárki számára általánossá válik, ezt nem csak az átviteli sávszéleség javulása de a kódolási módszerek fejlődése is hozza. Emiatt ma már egészen kis sávszélesség is elegendő HD minőségű jelek átvitelére…

https://en.wikipedia.org/wiki/LTE_(telecommunication)

www.ericsson.com

www.ericsson.com/news

www.facebook.com/EricssonMagyarorszag 

www.twitter.com/ericssonhungary 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.