2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Design Fórum 2014. március 18-22. között a MOME szervezésében a sanghaji Hudec Emlékszobában.

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/78831"><img class="image image-_original" src="/files/images/hudec%20(1).jpg" border="0" width="468" height="310" /></a></span> <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--></strong>János vitéz belovagolt Sanghajba. A magyar designélet sikertörténetei a USE-tól a Preziig, kerekasztal a „Kütyü versus design" témában, a János vitéz kínai designer hallgatók átiratában. Többek között ezek a programok színesítették Sanghaj kreatív életét a Magyar Design Fórumon, a Hudec Emlékszobában, a neves építész, Hudec (Hugyecz) László egykori otthonában.

hudec%20(1) János vitéz belovagolt Sanghajba. A magyar designélet sikertörténetei a USE-tól a Preziig, kerekasztal a „Kütyü versus design" témában, a János vitéz kínai designer hallgatók átiratában. Többek között ezek a programok színesítették Sanghaj kreatív életét a Magyar Design Fórumon, a Hudec Emlékszobában, a neves építész, Hudec (Hugyecz) László egykori otthonában.

hudec%20(1) János vitéz belovagolt Sanghajba. A magyar designélet sikertörténetei a USE-tól a Preziig, kerekasztal a „Kütyü versus design" témában, a János vitéz kínai designer hallgatók átiratában. Többek között ezek a programok színesítették Sanghaj kreatív életét a Magyar Design Fórumon, a Hudec Emlékszobában, a neves építész, Hudec (Hugyecz) László egykori otthonában.

A programsorozatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezte, az egyetem oktatói küldöttsége, valamint neves kínai oktatók és kutatók részvételével.

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) felkérésére és támogatásával szervezett Magyar Design Fórum a második magyar vonatkozású fesztivál volt a helyszínen a tavaly decemberit követően, amely a magyar és a kínai építészek közötti párbeszédet helyezte fókuszába. A fórum megszervezésében Csejdy Virág, a Hudec Kulturális Alapítvány kurátora és Révész Ágota, a sanghaji főkonzulátus oktatási-kulturális szakdiplomatája segítettek az egyetemet. A kínai és a magyar kultúra közötti, élő kapcsolatot a két világháború közötti Sanghaj legendás építésze, Hudec László jelenti, aki a mai napig köztiszteletnek örvend a városban. Hudec Memorial Hall néven működtetett, egykori lakóházában a magyar-kínai egyezség keretein belül zajló, rendszeres magyar vonatkozású programok mellett kiállítás is őrzi emlékét.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet a Magyar Design Fórumon Barcza Dániel építész, a Design Intézet igazgatója, Bodóczky Antal médiaművész, a Média Intézet oktatója, Halasi Rita Mária, a MOME Ponton Galériájának igazgatója, továbbá Kovács Dániel művészettörténész, a Nemzetközi és Kommunikációs Iroda munkatársa képviselték.

A küldöttség tagjaként utazott Sanghajba a MÉSZ képviseletében Mikó László építész is.

 

A Magyar Design Fórum programsorozatának részeként a küldöttség tagjai mellett előadásokat tartott többek között Michelle Qiao újságíró, Sanghaj-kutató, Wei Shaonong, az East China Normal University, School of Design professzora és Zhu Jianzhong, a sanghaji Association of Applied Arts főtitkára. A kedden lezajlott kerekasztal-beszélgetésen három magyar és hat Sanghajban dolgozó, brit, kínai, amerikai szakember a „Kütyü versus design" témájában ütköztette véleményét a nagyszámú hallgatóság előtt. A rendezvénysorozat részeként debütált a Hudec Processor, Bodóczky Antal munkája, amely a Hudec elméjében zajló alkotó folyamatokat képezi le absztrakt, személyes metodikával, egy robotcella-installáció segítségével. Az installáció pénteken Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Dr. Schmitt Pál Péter sanghaji főkonzul, a kínai fél részéről pedig Chen Zhiqi, Changning kerület polgármestere, valamint Hu Jinjun, a sanghaji Állami Rádió, Film és Televízió Hatóság főigazgatójának jelenlétében mutatkozott be.

 

„A Hungarian Design Forum keretében a MOME küldöttsége öt sanghaji egyetemmel vette fel a kapcsolatot. Bár Hudec neve megnyitja a kapukat, a MOME falai között született Rubik-kockát pedig mindenütt ismerik, ezen túl nem sokat tudnak a régiónkról. Ugyanakkor a csütörtökig meglátogatott négy egyetem mindegyike rendkívül barátságosnak és nyitottnak bizonyult, emellett meggyőzően magas szakmai színvonallal találkoztunk. Így több lehetőséget látunk a további együttműködésre" – fejtette ki Barcza Dániel, a MOME delegációjának vezetője.

 

„Számos olyan projekttel találkoztunk, amit mindenképp érdemes lenne bemutatni Európában, azaz Budapesten is – tette hozzá Halasi Rita. – A kortárs kínai design eredményei mindenképpen unikálisak a közép-európai régióban, hiszen az elmúlt évek kínai kiállításai egyértelműen a kortárs képzőművészetre koncentráltak." 

 

János vitéz Sanghajban

A programsorozat szombati zárónapjának fő eseményét jelentették azok a János vitéz témájában készített installációk, amelyeket két sanghaji egyetem, az East China Normal University, School of Design, valamint a School of Media and Desing, Shanghai Jiaotong University hallgatói által állítottak össze, a Magyarországról kapott szövegrészletek ihletésében. Petőfi verses meséje a mai napig közismert Kínában, és az eddig látottak alapján a küldöttség megítélése szerint a kínai hallgatók nagy energiát fektettek a munkák elkészítésébe. Schmitt Pál Péter főkonzul szombaton azt is bejelentette, hogy a „János Vitéz – Think Inside the Box" installációkból áll majd össze az első kiállítás a hamarosan új helyre költöző sanghaji magyar főkonzulátuson.

 

A Magyar Design Fórumot magyar részről a Nemzeti Kulturális Alap és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatta. A Hudec Processzor megvalósításához segítséget nyújtott a Graphisoft és a Hudec Kulturális Alapítvány. Szervezők a Magyar Építőművészek Szövetsége, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa, valamint a Shanghai Changning Hudec Cultural Development Center.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) elsősorban szellemi műhely, mely magas szintű elitképzést biztosít hallgatói számára, ugyanakkor egyaránt fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, és a legújabb ismeretek integrálását az oktatásba. Az egyetem feladatának tartja, hogy a falai közül kikerülő fiatal tervezők mind a hazai, mind a nemzetközi professzionális életben versenyképessé váljanak, és megtalálják saját helyüket a szakmai palettán. A MOME a következő években egy átfogó campus-fejlesztési program első ütemeként építi meg a Műhelyház, Műteremház és Médiaház komplexumát.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet Magyarország Kormánya – 2013-2016 közötti időszakra – kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítette.

 

A Hudec Kulturális Alapítvány célja, hogy a Hudec László (1893-1958) családjában lévő, személyéhez kapcsolódó archív anyagokat gondozza. Hudec 1920 és 1937 között vált ismertté, amikor magyar építészként meghatározó szerepet játszott Sanghaj arculatának kialakításában. Az alapítvány az eddig ismert és legújabban napvilágra került magyarországi hagyatékot már több formában is publikálta: honlap, kiállítás, könyv és dokumentumfilm. Célja Hudec építészetének, lenyűgöző életútjának, illetve filozófiai/politikai gondolatainak szélesebb körű megismertetése és a kínai kulturális, szakmai kapcsolatok kiépítése a sanghaji építészeti hagyaték kapcsán. Jelenleg 54 Hudec-épület ismert a városban.

 

http://www.mome.hu/

http://www.hudecproject.com/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.