Az Orlai Produkció legújabb előadása a családon belüli erőszakról. Az Orlai Produkció legújabb bemutatójára, Minden ötödik órában címmel 2013. április 10-én az Átrium Film-Színházban kerül sor. A darab a jellegéből adódóan elhallgatott témát, a családon belüli erőszak kérdéskörét járja körül Bozsik Yvette rendezésében.

 

Az Orlai Produkció legújabb előadása a családon belüli erőszakról. Az Orlai Produkció legújabb bemutatójára, Minden ötödik órában címmel 2013. április 10-én az Átrium Film-Színházban kerül sor. A darab a jellegéből adódóan elhallgatott témát, a családon belüli erőszak kérdéskörét járja körül Bozsik Yvette rendezésében.

 

Ez a „háziasított" erőszak sokkal gyakoribb és sokkal mélyebben gyökeredző probléma, mint gondolnák. Magyarországon minden ötödik órára jut egy a családon belüli erőszakhoz köthető bírósági ügy, de ez csak a jéghegy csúcsa. A világon minden harmadik nő élete során megtapasztalja a fizikai, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszak valamilyen formáját. Az áldozatok nagy része nő és gyerek, de valójában az egész társadalom érintett és sérül, ki áldozatként, ki elkövetőként, ki néma vagy éppen beavatkozó szemtanúként.

 

Az Orlai Produkciós Iroda a széles közönséget megszólító szórakoztató előadások mellett minden évben létre szokott hozni olyan produkciókat, olyan előadásokat, melyek súlyos közéleti kérdésekkel foglalkoznak. Ugyan szűkebb színházlátogató közönséget szólítanak meg, de nagyon fontosnak, hogy ezek az előadások is létrejöjjenek. Úgy gondolják és hiszik, hogy mint színházi alkotóknak feladatuk és kötelességük a segítés, hogy szembe tudjunk nézni a múltunkkal, a társadalom által elhallgatott olyan fontos kérdésekkel, tabu témákkal, amelyek nem mindig kerülnek napirendre, melyeket nagyon könnyen egy kézmozdulattal a szőnyeg alá seprünk. Az utóbbi években létrejöttek olyan előadásaik, melyek témaköre a másság, a fogyatékosok helyzete, a fiatalok közötti erőszak és a pedofília. E gondolatok mellett született az elhatározás, és szükségesnek érezték, hogy a színház eszközeivel a családon belüli erőszak kérdésével is foglalkozzanak. Ezt több tényező is indokolta. Egyrészt ez Magyarországon rendkívüli mértékben elhallgatott téma, abszolút egyetemleges problémakör, szinte minden réteget érint, és nemcsak az alacsonyabb iskolázottságú, a társadalom kirekesztett tagjainak problémaköre. – mondta többek között a „Minden ötödik órában" előadás tájékoztatóján Orlai Tibor, a Produkciós Iroda vezetője.

 

Az előadás egyrészt a figyelemfelkeltés másrészt a csend megtörésének céljával jön létre. Olyan témákról és történetekről lesz szó, amelyekről mindenki hallott már, többen át is élték, de mégis azt érezzük, nem lehet róla beszélni – mintha egy másik világ rémálmai lennének. Pedig hétköznapi emberek, hétköznapi családok el nem mondott történetei. A történetek egy része dokumentum alapú: bírósági jegyzőkönyvek, interjúk, levelek alapján született, más részük a kortárs világirodalomból veszi anyagát: többek között Bergman, Bukowski és Agota Kristof szövegeiből.

 

Az előadás rendezőkoreográfusa Bozsik Yvette több olyan produkciót is maga mögött tud, amelyben a prózai színház és a tánc találkozott egymással.

Ebben az előadásban a szavak mellett a test is beszélni fog arról a hatalmi dinamikáról és erőszakról, amiről a valóságban is sokszor a test tudósít: zúzódásokkal, kék-zöld foltokkal, véraláfutással. A szereplő gárda éppen ezért vegyesen áll színészekből és táncosokból, így biztosítva ennek a bonyolult témának összetett, de világos színpadi megfogalmazást." – Szabó-Székely Ármin, dramaturg.

 

2013. április 10. 20 óra

Minden ötödik órában – bemutató:

Átrium Film-Színház

Szereplők: Fullajtár Andrea, Rába Roland, Mórocz Adrienn, Vati Tamás, Samantha Kettle, Valencia James

Rendező: Bozsik Yvette

A tájékoztatón Fullajtár Andrea az alábbi statisztikát olvasta fel, hogy picit képbe kerüljünk, mennyire aktuális ez a téma. 

 

– Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját
– A nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek
– A nők elleni erőszakos bűncselekmények 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követte el. A férfiakra vonatkozó hasonló adat 3 százalék volt.
– A meggyilkolt nőknek több mint felét (volt) férjük vagy élettársuk ölte meg, Magyarországon a rendőrség adatai szerint pl. 2009-ben a megölt nők 51,2%-át (43 nőt), másik rendőrségi forrás szerint 76%-át (64 nőt) partnere ölte meg.
– Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.
– A partnerük által megölt férfiak bírósági aktáiból az esetek 80 százalékában tudható, hogy a nő elkövetővé válását hosszan tartó súlyos feleségbántalmazás előzte meg a férfi részéről.
– A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. (Az adat konzervatív becslésű alsó érték.)
– A testi erőszakot átélt nőket partnerük az esetek legkevesebb 7 százalékában szexuálisan is bántalmazta. (Az adat konzervatív becslésű alsó érték.)
– A testi erőszakot megélt nők 55 százaléka, a szexuális erőszakot megélt nők 44 százaléka a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett (zúzódások, ficamok, nyílt sebek, csonttörések, fej- és arcsérülések). A nők egyharmadának orvosi ellátásra volt szüksége a sérülései mértéke miatt.
– A nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.
– A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélysségű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.
– A bántalmazást megélt nők 27 százaléka arról számol be, hogy partnere az erőszakkitörések során soha nem állt alkohol vagy drog hatása alatt.
– A párkapcsolati erőszakot megélt nők más nőkhöz viszonyítva ötször olyan eséllyel esnek át vetélésen és abortuszon.
– A párkapcsolatukban bántalmazást megélt nők ötször olyan gyakorisággal számolnak be depresszióról, mint nem bántalmazott társaik. Ha a kapcsolat még tart, a depresszió esélye 13-szoros.
– A megegyezéses válások 90 százalékban a gyermekek az anyánál maradnak, ha azonban az apa pert indít, az esetek 40%-ában nála helyezik el a gyerekeket, miközben a bántalmazás kivizsgálására általában nem kerül sor (nem is kerülhet, hiszen a bírók többsége és igazságügyi szakértők nem képzettek a témában). Nemzetközi adatokból kiderül, hogy a peres gyerekelhelyezések túlnyomó többségének hátterében nőbántalmazás áll.
– Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának adatai szerint a partner vagy ex-partner elleni erőszakos cselekmények és fizikai erőszak 95 %-át férfiak követik el nők ellen, Angliában az arány a Belügyminisztérium adatai szerint 80-20%. Minden országban, ahol mérik, a kettő között található az eredmény.
– Azok a nők, akik 16 éves koruk előtt a szüleik közötti testi erőszak tanúi voltak, felnőttként kétszer olyan eséllyel kerültek maguk is fizikailag bántalmazó párkapcsolatba.
– A feleségüket bántalmazó apák egyharmada a gyereke(ke)t is verte.
– Azok a nők, akik 16 éves koruk előtt szexuális visszaélést szenvedtek el, felnőttként több mint kétszer olyan eséllyel kerültek bántalmazó párkapcsolatba, és négyszer olyan eséllyel váltak szexuális erőszak áldozatává.
– A párkapcsolati erőszakban élő nők 43 százalékával 12 évesnél fiatalabb gyerek(ek) is élt(ek).
– Több kutatást összegezve kiderült, hogy a hajléktalan szülők állításuk szerint 22-50 százalékban családon belüli erőszak miatt hagyták el otthonukat.
– A lakosságnak mintegy 70%-a úgy gondolja, hogy a gyermekbántalmazás megengedhető, ha „nevelési célzatú verés"-ként jelenik meg.
– A bántalmazóval élő nők kevésbé tudják érvényesíteni a terhesség választásával kapcsolatos jogaikat: a bántalmazók partnereinek jellemzően több gyermeke születik, mint a nem bántalmazó családokban. A nemzetközi tanulmányok egyre világosabban kimutatják, hogy e terhességek jelentős része a partner által elkövetett nemi erőszak, és/vagy a fogamzásgátlás megakadályozása következtében jön létre, és a bántalmazott kiszolgáltatottságának növelése a célja.
– A bántalmazás gyakran a terhesség alatt kezdődik. Ha korábban is alkalmazott a bántalmazó fizikai erőszakot, a terhesség ideje alatt sem hagyja abba. A bántalmazott terhes nők aránya világviszonylatban 4-12%, az alacsony jövedelmű, és fiatal nők körében több esetről tudnak, ott a 38%-ot is elérheti. Angliában 30% azoknak a nőknek az aránya, akiket partnerük a terhesség alatt kezdett el fizikailag bántalmazni. Magyar adat nem áll rendelkezésre.
Angliai kutatások 1997-ben, 2001-ben és 2002-ben kimutatták, hogy a vetélések, halvaszületések, és szülés alatti anyai halálozások leggyakoribb oka a párkapcsolati erőszak.

– Családon belüli erőszakot gyakrabban követnek el anyák ellen, mint olyan nők ellen, akiknek nincs gyereke. Egy kutatás, amely 12 hónap rendőrségi letartóztatásait tekintette át Connecticutban, arra az eredményre jutott, hogy az esetek 43%-ában gyerek is jelen volt. Kutatások szerint a bántalmazott nők gyerekeinél gyakrabban fordul elő számos érzelmi és viselkedéses zavar: gyakrabban lesznek öngyilkosok, használnak alkoholt és kábítószert, válnak depresszióssá, maradnak el a fejlődésben, küszködnek tanulási nehézséggel és figyelemzavarral, és követnek el erőszakos cselekményeket. A bántalmazónak kitett gyerekeknek legalább fele közvetlenül is bevonódik az erőszakos eseményekbe azzal, hogy rákiabál a szüleire a támadás során, segítséget hív vagy fizikailag beavatkozik. Még gyakrabban vannak jelen gyerekek azokban az esetekben, ahol az elkövető súlyos erőszakot követ el, vagy alkoholt, illetve drogot használ. Emellett a partnerét bántalmazó felnőttel kapcsolatban álló gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is testi erőszak és szexuális erőszak célpontjai. Még az emberölés veszélye is fennáll – egy több évre kiterjedő vizsgálat szerint a partnerük ellen gyilkosságot elkövető vagy megkísérlő bántalmazók körülbelül az esetek ötödében a bántalmazott nő gyerekét is megölik. A partnerkapcsolati erőszaknak kitett gyerekeknél az egyéb okból bekövetkező halálozás is gyakoribb, miközben ennek kockázatát a gyermekvédelmi szakemberek általában alábecslik. Végül ismert, hogy az erőszak generációról generációra átadódik: a kutatások következetesen arra az eredményre jutnak, hogy azok a fiúk, akik partnerkapcsolati erőszak közepette nőnek fel, felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel bántalmazzák a saját partnerüket.

 

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/

www.orlaiprodukcio.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük