2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A múltból jöttek, a jövőnek készülnek

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78683"><img class="image image-preview" src="/files/images/pop%201.preview.jpg" border="0" width="465" height="294" /></a></span> Új színfolttal gazdagodott Budapest. POP-UP GALERY és STREET FASHION MÚZEUM néven művészeti galéria nyílt az V. kerületben, a Galamb utca 6. szám alatt.

pop%201.preview Új színfolttal gazdagodott Budapest. POP-UP GALERY és STREET FASHION MÚZEUM néven művészeti galéria nyílt az V. kerületben, a Galamb utca 6. szám alatt.

pop%201.preview Új színfolttal gazdagodott Budapest. POP-UP GALERY és STREET FASHION MÚZEUM néven művészeti galéria nyílt az V. kerületben, a Galamb utca 6. szám alatt.

pop%202.thumbnailA kezdetnél egy pici ellentmondás felfedezhető. A szervezők szándéka szerint ugyanis a „Váci utcai Pop-up Galery" koncepció lényege, hogy a még üresen álló üzleteket a Váci utcában hasznosítják és igyekeznek új funkciókkal, látványosságokkal is megtölteni Budapest hamarosan teljesen megújuló bevásárló utcáját. Nincs is ezzel semmi baj, ám az új galéria a Galamb utcában van, senki se keresse a Váci utcában! A kezdeményezés ettől még eredményes lehet, főleg, ha később sikerül a terveiket a célnak megfelelően valóra váltani. Ez, az első megjelenésük ígéretes. Úgy gondolták, hogy a kihasználatlan helyiségeket egy bizonyos ideig, ingyenes galériaként működtetik. A most megnyílt kiállítás például április 30-ig lesz látható, de úgy, hogy a kiállító művészek közben kéthetente cserélődnek. Minderről információ a www.facebook.com/vaciutcanegyed és a www.vaciutcanegyed.hu oldalakon található.

pop 3.thumbnail A falon – a többségében fekete-fehér képek évtizedekkel repítenek vissza. A Street Fashion Múzeum – utcai divat egykor és ma – kiállítás az elmúlt évtizedek és a jelen utcadivatjából szemezget. Archív és kortárs képek párba rendezésével teremt dialógust letűnt korok viseletei és mai öltözékek között. A fotók a Kiscelli Múzeum http://streetfashionbudapest.hu oldala és a www.fortepan.hu magán fotógyűjtemény archívumából származnak. A Street Fashion Budapest digitális archívum a hazai utcai divat interaktív közösségi gyűjteménye, melyet 2010-ben hozott létre Simonovics Ildikó divattörténész, a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének vezetője.

caroll.thumbnail A Váci Utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. ügyvezetője, Michael Caroll is új lehetőségnek nevezte a most megnyílt kiállítást. Arra törekszünk – mondta, hogy egyre színesebbé és változatosabbá tegyük a Belvárost. Ezért alakítottuk ki az ideiglenesen felbukkanó, úgynevezett pop-up galériát a Galamb utca 6. szám alatt. Szeretnénk lehetőséget adni az alkotóknak művészetük bemutatására. Ez nagyban segítheti a művészek közönséggel való kapcsolatát, és ezáltal a hatékonyabb piacra jutásukat. Arra ösztönözzük őket, hogy a Galériát használják úgy, mintha a sajátjuk lenne: hívjanak meg ügyfeleket, sajtót, rendezzenek eseményeket. Kifejezte azt a szándékát is, hogy más helyszíneket is hasonló módon kívánnak majd használni a kerületben.

pop 4.thumbnail A Pop-Up név eredete a modern informatika világából származik. A képernyőn külön ablakokban fel-felbukkanó hirdetésekre használták korábban a kifejezést. Itt is ugyanerről van szó. Az első héten Szász Károly redesign ékszerei mellett, Csermák Dóra modern, színes, vidám, főleg geometriai formákat idéző ékszeralkotásai láthatók. A harmadik ideiglenes Pop-Galery lakó pedig az „1975" divatmárka. A márka életre hívói Györe Nikoletta és Kupi Szimonetta, akik immár egy évtizede dolgoznak a divat világában.

pop%205.thumbnail Szász Károly antik porcelánokból, antik üvegekből készít redesign ékszereket és kiegészítőket, amelyeket kizárólag a már nagyon sérült nem restaurálható részekből alkot meg. Legfőbb alapelve az értékmentés a „megmenteni a megmenthetőt" és a minőségi esztétikum képviselése. Ennek jegyében a Mátyás-templom ólomüveg ablakainak restaurálásakor, a már használhatatlan, maradék darabokból készített ékszereket. Megérintette őt az egyik régebbi pénzünk, a pengő szecessziós varázsa a papírpénz motívumainak felhasználásával hozott létre érdekes alkotásokat. Ezek mind olyan értékek, amik a múltból jöttek, a jövőnek készülnek, de most a mi jelenünket díszítik.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.