Nem fejezhetjük be körsétánkat az Utazás Kiállításon anélkül, hogy szót ne ejtenénk itthoni lehetőségeinkről. Mert – ezt tiszta lelkiismerettel kijelenthetjük – idehaza is bőven találunk megcsodálni valót vagy nyugodt helyet a pihenésre!

 Nem fejezhetjük be körsétánkat az Utazás Kiállításon anélkül, hogy szót ne ejtenénk itthoni lehetőségeinkről. Mert – ezt tiszta lelkiismerettel kijelenthetjük – idehaza is bőven találunk megcsodálni valót vagy nyugodt helyet a pihenésre!

 Így, a cikksorozat végén talán már megengedhető egy szubjektív jó tanács: Ne induljunk útnak HungaryCard nélkül! Ez a kis kártya, a hozzá tartozó, 75 szelvényből álló füzettel sokszorosan megéri az árát. Dicsérő szavak helyett jobban tesszük, ha egyszerűen csak felsoroljuk, hol és mire lehet használni:

Fél áron vehetünk színház-, vonat-, hajó-, szárnyashajó-, Volánbusz jegyeket, kedvezménnyel autópálya matricákat, ingyen vagy kedvezménnyel parkolhatunk, mehetünk ingyen múzeumokba, olcsóbban az Állatkertbe, még a Zenés Nyári Esték programjára is. Ingyen mehetünk a Memento Parkba és a Feszty-körképhez. Kedvezménnyel több gyógyfürdőbe és a tapolcai Barlangfürdőbe, de olcsóbb vele a Széchenyi, a Rudas, a Palatinus, a Lukács és a Gellért-fürdő látogatása is.

Mint látható, a felsorolás koránt sem teljes, közelében sem járunk még a 75-nek, maradjon meg a böngészés öröme az új kártyatulajdonosoknak is. Ráadásul a szelvényfüzet mellé jár még egy könyvecske is, melyből kiderül: szerte az országban milyen sok szálloda ad árkedvezményt a kártyára, hány vidéki rendezvény belépőjegyét kaphatjuk meg olcsóbban. (http://www.hungarycard.hu/)

 Miután pedig eldöntöttük, hogy az idén nyáron itthon maradunk, keressünk valami különlegességet! Nem lesz nehéz dolgunk. Várhatóan október táján nyílik majd Európa egyetlen sódombjánál, Egerszalókon, közvetlenül a fürdő felett egy új 4 csillag+ kategóriájú szálloda. Érdekesége, hogy az épület a hegynek támaszkodik, ezért a főbejárata a hetedik emeletnél lesz. Tartozik hozzá tizenhét(!) medence, összesen 1900 négyzetméter vízfelület, a mozgásszervi betegségek kezelése mellett, szemészeti, fogászati ellátásra, plasztikai sebészeti beavatkozásra is mód lesz Négyszáz négyzetméteres konferenciatermét felszerelik minden szükséges technikai eszközzel a rendezvények kifogástalan lebonyolításához. (http://www.egerszalokfurdo.hu/)

 Persze nem kell októberig várni a kellemes élményekre. A Magyar Televízió Főtér című műsorában meghirdetett „Év települése" címet 2008-ban Kaposvár nyerte el és erre a nézőknek, akik a díj odaítéléséről döntöttek, jó okuk volt. Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az Utazás Kiállításon külön is kiemelte, a Zrt. minden segítséget megad a városnak, hogy az a látogatók szemében még szebb, mutatósabb lehessen. Nem csak a külföldiek számára, de a belföldi piacon is fontos, hogy minél többen megismerjék, mert ez a város igazán sok szépséget kínál.

 Kaposvár polgármestere, Szita Károly elismerte, kezdetben sokan kétségbe vonták, hogy itt érdemes idegenforgalommal foglalkozni, hiszen nincsenek híres történelmi műemlékeik. Tisztában voltak azzal, hogy előbb jelentős beruházásokra van szükség, ezért 2009-10-ben 9,2 milliárd forintot költenek erre a célra. A régi termálfürdő helyén valóságos csodát építenek, amiért érdemes lesz odamenni. Európai Uniós támogatással már az idén tavasszal megszépül a városkép, melynek egyébként is különlegessége, hogy akár szecessziós városnak is nevezhetnénk. Van ugyanis százhetven olyan szecessziós épülete amivel kevés más város büszkélkedhet és Kaposvár három festőóriásnak is szülőhelye! Rippl-Rónai szülőházát a kertjével együtt újítják fel és végre egy négycsillagos szálloda is felépülhet. A nyáron három földrész 4200 fiatal futballistája találkozik majd itt, akik bizonyára felkeresik az ország legnagyobb egybefüggő, 3462 m2 vízfelületű élményfürdőjét, a Virágfürdőt is.

 A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont is a város érdekességei közé tartozik. Kaposvár a Zselic fővárosa és a Zselic mindig híres volt vadállományáról. Ezekből a vadakból máshol alig elképzelhető különleges ételeket lehet készíteni. A Tájközpont Ropolyi Vadászháza kellemes kikapcsolódást nyújt a piheni vágyó baráti társaságok, családok számára. A szállóvendéget hat szobával várják, a kirándulókat pedig százszemélyes éttermükben fogadhatják. A szakember által vezetett csoportos látogatótúrák – lovas kocsival vagy traktor vontatta pótkocsiról – a vadak megfigyelésével kezdődnek, állatsimogató és trófea kiállítás megtekintésével folytatódnak, végül a kemencében sült finomságok elfogyasztásával fejeződhetnek be. (http://www.szarvasfarm.hu/)

Ha pedig már amúgy is a Dunántúl déli részén járunk, legyen a következő helyszínünk a Hotel Kager, Harkányban! Berendezéseivel, technikai felszereltségével, kényelmével és nem utolsó sorban hangulatos dél-tiroli stílusú küllemével felülmúlja Harkány hasonló funkciójú épületeinek színvonalát. Az árak tartalmazzák a svédasztalos reggelit, az úszómedence, a napozóágyak, a pezsgőfürdők, a szaunák (infra, finn, aroma), a gőzkabin, a fitnessterem használatát. Fürdőköpenyeket, papucsokat és szaunatörölközőket is a szálloda ad, az internetsarok és a Wi-fi internet, a kerékpárok, az asztalitenisz és a minigolf, valamint a zárt parkoló használata is ingyenes. Harkány és környéke bővelkedik kulturális és természeti látnivalókban. A hotelben vállalják fakultatív programok szervezését, ez lehet: vadászat, horgászat, hajókirándulás a Dráván, borkóstolóval egybekötött pincelátogatás, lovaglás vagy városnéző kocsikázás hintóval.(http://www.hotel-kager.hu/)

 Novákfalva, Szombathelytől északra a Kőszegi-hegység lábánál, az Alpok-alja legszebb falvának szomszédságában épült fel, kifejezetten szállásadási céllal. A város zaját maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut. Az ötvenöt ház, melynek mindegyike önálló apartman, egyenként négy vendég fogadására alkalmas. Ifjúsági csapatok vagy nagycsaládosok számára van még öt, tízágyas ház is, egészen pontosan 2-2 szobában öt ágy, hozzá két fürdőszoba és jól felszerelt konyha tartozik. Velem klimatikus gyógyhely, levegője a légzőszervi betegek számára jótékony hatású. Az üdülőfaluban van még egy fürdőház, benne uszoda, finn- és infraszauna, mágnesterápia, pezsgőfürdő és számtalan formája a kényeztető masszázsnak. Ugyancsak itt kapott helyet a kétpályás bowling, és a biliárdterem, a pihenést pedig a kényelmes teasziget szolgálja. (http://www.novakfalva.hu/)

Fejezzük be vásári körsétánkat egy aprócska üdülőhely bemutatásával, mely azért mégis híven mutatja a magyar táj minden szépségét. A Hortobágy szélén, Hajdúszoboszló és Nagyhegyes között áll a Tuba-tanya, ahol a névadó Tuba család emlékeit a dédszülőkig visszamenőleg őrzik. Az apartman házak a bio-építészet hagyományait tükrözik. Vályogból épültek, nádtetővel fedettek, ami eleve garantálja a nyári hűvös szobahőmérsékletet, valóságos „bio-légkondi"-ként működik. A házak egy részét eredeti parasztbútorokkal rendezték be, a többiben hagyományos fenyőbútor található. A rengeteg faragott fa hűen tükrözi a tradicionális alföldi építészetet. Legfőbb vonzerejük a hamisítatlan paraszti környezet, ahol a sarokban megtaláljuk gyermekkorunk ismerős szerszámait is. A házak mögötti istállókban őshonos magyar állatok élnek, sok gyerek számára ez az egyedüli lehetőség, hogy ilyesmit eredeti környezetében láthasson. A tanyán lehetőség van grillezésre, bográcsban főzésre, szalonnasütésre. A szobaár tartalmazza a reggelit, igény esetén az ellátás félpanziós is lehet. (http://www.tubatanya.hu/)

A negyedik rész

http://www.euroastra.info/node/23907

A harmadik rész

http://www.euroastra.info/node/23869

A második rész

http://www.euroastra.info/node/23835

Az első rész:

http://www.euroastra.info/node/23764

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük