Nem tréfa, nem tévedés, jövőre akár már így is köszönthetik egymást e jeles ital kedvelői. Mindjárt megtudjuk, miért?

 

 Nem tréfa, nem tévedés, jövőre akár már így is köszönthetik egymást e jeles ital kedvelői. Mindjárt megtudjuk, miért?

Zimek Roland Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is, és a Magyar Pálinka Lovagrend javaslatára ezt a napot immáron a Magyar Pálinka Napjának avatták. Véletlen, de szerencsés egybeesés, hogy a Média Pálinkaklub is pont ezen a napon tartotta 25. összejövetelét. Az estet – most először – az Első Magyar Borrádió (http://borradio.hu/) élő, egyenes adásban közvetítette. A Pálinkaklub, hasonlóan a borászok „Év Pincészete" és „Év bortermelője" címéhez, megalapította az „Év Pálinkafőzője" díjat. A klub száznál is több tagja írásban szavazott és a vélemények összesítése alapján a díjat 2007-ben Zimek Roland nyerte. A díjazott számára átadott, a sikert megörökítő dísztárgyakat Seres Erzsébet Ajkán működő porcelánfestő műhelye készítette.

Máté CsabaPersze – mint ahogy az eddig mindig is szokás volt – a 25. estnek is volt meghívott, külön vendége. Máté Csaba matematikus családjában a pálinkafőzést még a nagypapa kezdte 1957-ben. A főző Pálházán, Magyarország legkisebb, mindössze 1100 lakosú városában működik. Tevékenységét egy érdekes véletlen segítette. Mai tulajdonosa talált egy könyvet, egy reprint kiadást, melyből kiderült, hogy a Beregszászi Apátság birtokain élő ferences szerzetesek, a XVI – XVII. században hogyan készítettek – gyógyító céllal – pálinkát. Az ötven fokos párlatba különféle gyógyfüveket áztatva, számos betegség kezelésére alkalmas esszenciákat állítottak elő. A cég rájuk emlékezve választott archaikus csengésű nevet: Matheus Pálinka!

Együttműködve a Szalontai testvérek, Péter és Roland szeszfőzőjével, az ő érlelési módszerük alkalmazásával, egyre sikeresebb italokat készítettek. Tavaly Párizsban, amerikai pálinkaszakértők az ő Vilmoskörte pálinkájukat találták a legjobbnak. Péter katonatiszt volt, de a pálinkafőzést inkább érezte hivatásának, így végül ezt a pályát választotta. Hagyományos, két lepárlásos főzési módszerrel dolgoznak. A pálinkát olyan hordókban érlelik, amiket előzetesen belülről semmivel sem kezeltek. A fa tompítja a pálinka nyers ízét, a hordó folyamatosan több évig is használható. A fiatal, egy – másfél éves pálinkák rövidebb ideig, mindössze néhány hétig állnak a hordóban, az idősebbek érlelési ideje hosszabb. A hordókat eperfából készítik, csak az almapálinkát érlelik tölgyfahordóban. Tervezik, hogy az egyes gyümölcspálinkákat a saját fájukból készül hordókban érlelik tovább.

A Matheus pálinkák ötven fokosak. A Kajszibarack pálinkához a gyümölcsöt a Zempléni hegység déli lejtőiről, saját gyümölcsöseikből szerzik be. Errefelé semmilyen káros anyagot kibocsátó üzem nincs. A Vilmoskörte pálinkában visszaköszön a héj alatti rész lágy, kellemes gyümölcs íze, ez volt, ami Párizsban felhívta magára a figyelmet. Ízletes pálinkát készítenek a Magyarországon méltatlanul elfelejtett birsalmából is. Itt a hordó kifejezetten javítja az ital élvezhetőségét.

A Matheus Fürtösmeggy pálinka (2004) a Szabolcs-Szamár-Bereg tájain gyakori, kicsit túlérett gyümölcsből készül. Mint amikor a nagymama befőttjét kibontjuk, úgy csap meg belőle a gyümölcs illata. Száz kiló gyümölcsből mindössze 4-5 liter középpárlat lesz, ezt három – hat hónapig érlelik hordóban. A Matheus Alma pálinka (2004) alapja a Szabolcsból származó Jonathán. Tölgyfahordóban áll hat hónapig, utána palackozzák. Megpróbáltak almafából készült hordót is használni, de az nem változatott az ital minőségén. Panyolán született – 12 hektár saját kertből származó – szilva adja a Matheus Szilva pálinkát (2004), ami eperfahordóban kapja gyönyörű, óarany színét. A cefrében a mag még benne marad, csak a főzéskor veszik ki belőle, így kapják a jellegzetes, mandulás ízt.

A Pálinkaklub továbbra is folytatja működését Budapesten a WallStreet étteremben. Jelentkezni az http://embu.boraszat.hu/ címen lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük