Ábrahám Pál Viktória című különleges, de ritkán játszott operettjét mutatja be a miskolci teátrum szeptember 23-án. Az Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetet Béres Attila állítja színpadra, aki a Budapesti Operettszínházban néhány éve már nagy sikert aratott az előadással.

 

Ábrahám Pál Viktória című különleges, de ritkán játszott operettjét mutatja be a miskolci teátrum szeptember 23-án. Az Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetet Béres Attila állítja színpadra, aki a Budapesti Operettszínházban néhány éve már nagy sikert aratott az előadással.

 

A Viktória egy gyönyörű történet arról, hogy a szerelem valóban mindent legyőz: háborút, fogolytáborokat, országhatárokat és a hosszú, egymástól távol töltött éveket is. Bár a szerző, Ábrahám Pál neve nem csenghet olyan ismerősen, mint Kálmán Imréé vagy Lehár Ferencé, mégis talán az egyik legkülönlegesebb operett a Viktória. A nézők számára olyan jól ismert slágerek csendülnek fel a benne, amelyekről gyakran nem is tudjuk, hogy Ábrahám Pál nevéhez fűződnek.

 

Nagyon érdekesen keverednek a szerző műveiben a különböző zenei motívumok, a magyar népzene és az amerikai dzsessz – mondta el Béres Attila rendező. Darabjaiban két táncoskomikus és két szubrett van a primadonna és a bonviván mellett, így még több humorra adnak lehetőséget ezek az operettek.

A Miskolci Nemzeti Színház társulatában pedig olyan színművészek formálják meg a Viktória karaktereit, akik meg tudják mutatni, hogy mennyi réteg van valójában egy operettben. Nem sztereotípiákban gondolkodunk, hanem kidolgozott, élő figurákat látunk a színpadon – hangsúlyozta a rendező.

A Budapesti Operettszínházban 2013-ban mutatták be Béres Attila rendezésében a Viktóriát.

 

A rendező azt ígéri, ugyanazt a minőséget látják majd a nézők a miskolci színpadon is, mégis egy teljesen más előadás született.

Vidéki színházként hatalmas segítség volt számunkra, hogy az együttműködésnek köszönhetően Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója rendelkezésünkre bocsátotta az ottani előadás teljes díszletét és jelmezeit, így ezzel a monumentális díszlettel találkozhatnak majd a miskolciak a Nagyszínházban. Mindig az adott színészből indulunk ki egy darab színpadra állításakor, aki láthatóvá teszi majd a leírt szöveget, így egészen más lesz ez az előadás, mint a budapesti, mégis azt mondanám, hogy alapvetően nem tér el tőle – tette hozzá a Béres Attila. – Nagy öröm számunkra, hogy újra nagyoperettet játszhatunk Miskolcon. Bízom benne, hogy ez az előadás megmutatja, hogy mi komolyan gondolkodunk a zenés színházról, és ugyanolyan igényesen, részletgazdagon állítjuk színpadra az operettet is, mint bármely másik darabot.

 

A Viktória címszerepében Eperjesi Erikát láthatja a közönség.

A színművésznő elárulta, hogy nagyon megszerette az előadást.

Bár a dalokat korábban is ismertem, még soha nem játszottam, sőt nem is láttam ezt a darabot. A próbák alatt viszont a kedvencemmé vált. Viktória más karakter, mint amilyeneket eddig játszottam: komolyabb, határozottabb, a fájdalmait magába záró nő. Jó érzés átélni most azokat a mélyebb érzéseket, amelyek számomra alapvetőek, de olykor a hétköznapokban háttérbe szorulnak, mint például az elkötelezettség, a becsület, a kitartás – mondta Eperjesi Erika. – Nagy hangsúlyt fektettük arra is a próbák során, hogy a zenés részek közti jelenetek is erősek legyenek, megállják a helyüket akár egy prózai darabban is. Igazi mélységet, igazi drámát sugároz ez az előadás, és nem csak a zenéjében.

 

A két táncoskomikus szerepét a Miskolci Nemzeti Színház társulatának két új tagja, Somhegyi György és Rózsa Krisztián játssza. Somhegyi György elárulta, számára az a legnagyobb élmény ebben a próbafolyamatban, hogy egyfajta biztonságot érez már az éneklésben is. – A főiskolán sosem tudtam énekből megszólalni, így megrémültem, amikor láttam, hogy hat dalt is el kell énekelnem ebben az előadásban. A mozgást és a táncot mindig is szerettem, de mostmár élvezettel tudom a zenés darabok minden kihívását teljesíteni – mondta a színművész.

A budapesti K2 színházban Rózsa Krisztián már megpróbálkozott az operett műfajával.  – Írtunk egy három felvonásos operettet, amiben a legnehezebb az volt, hogy hogyan futtassuk ki a dalok közötti jeleneteket. Itt Miskolcon azt látom, hogy a prózai részekben is emberi, pontos viszonyokat, a karaktereknél pedig igazi íveket látunk, nem csak valami általános átkötő jelenet. Ettől igazán jó ezt csinálni, és ettől lesz ez egy erős előadás – hangsúlyozta a Rózsa Krisztián.

 

Ábrahám Pál operettje egy első világháborús magyar honvéd kapitányról, a szárnysegédjéről, no meg a gyönyörű Viktóriáról és a szerelemről szól. Az első világháborút követően Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetben két ember szerelmét követhetjük nyomon, akik a múló évek után sem vágynak másra, minthogy egymáséi lehessenek. A darab zenei világában keveredik a könnyű amerikai dzsessz, a magyar népzenével, megteremtve azt a sajátságos zenei világot, mely Ábrahám Pál operettjeire oly jellemző. Olyan slágerek csendülnek fel az előadásban, mint a 32-es baka vagyok én, a Pardon Madame, a Honvéd Banda szól a Stefánián, a Good Night, Ahol az ember fölmászik a fára, ott van Budapest. Ezeket mind-mind régi ismerős dallamokként élvezhetünk újra és újra.

 

Az újító szellemű operett azért is izgalmas, mert a bonviván és a primadonna mellett két táncos komikus-szubrett páros is feltűnik a felvonások során, így három pár is küzd a boldog végkifejletért! Vágyakozás, sok nevetés és egy minden akadályt leküzdő szerelem – ez a Viktória!

Az előadás a Budapesti Operettszínházzal való koprodukcióban valósul meg.

 

Ábrahám Pál: VIKTÓRIA

operett három felvonásban két részben

Viktória: EPERJESI Erika    

John Webster: KINCSES Károly     

Koltay István: DOLHAI Attila / SZŐCS Artur                                                                

Feri: RÓZSA Krisztián         

O Lia San: JANCSÓ Dóra

Jancsi: SOMHEGYI György

Riquette: VARGA Andrea / SZABÓ Irén

Pörkölty: SALAT Lehel       

Orosz tiszt: KOKICS Péter  

 

Közreműködik a színház zenekara, énekkara és balettkara

Dramaturg: ARI-NAGY Barbara

Vezényel: CSER Ádám / Philippe DE CHALENDAR

Rendező: BÉRES ATTILA

 

2016. szeptember 23. 19:00 – bemutató előadás

Nagyszínház

 

http://mnsz.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük