Szakítva az eddigi hagyományokkal, a 2009. évi Komáromi Napok fő helyszíne a Monostori erőd lesz. Rengeteg színes program várja majd az ide kilátogatókat, minden korosztály megtalálhatja az ő ízlésének legmegfelelőbbet. A Komáromi Napok keretein belül, április 25-én és 26-án életre kel az 1848-49-es évek forradalmi hangulata, megrendezésre kerül a „Komáromi csata" – hadtörténeti bemutató, amely kicsinek és nagynak egyaránt maradandó élményt kínál.

 

Szakítva az eddigi hagyományokkal, a 2009. évi Komáromi Napok fő helyszíne a Monostori erőd lesz. Rengeteg színes program várja majd az ide kilátogatókat, minden korosztály megtalálhatja az ő ízlésének legmegfelelőbbet. A Komáromi Napok keretein belül, április 25-én és 26-án életre kel az 1848-49-es évek forradalmi hangulata, megrendezésre kerül a „Komáromi csata" – hadtörténeti bemutató, amely kicsinek és nagynak egyaránt maradandó élményt kínál.

Komárom, 2009. április 20.- A bemutató és a honvédtábor célja újszerű eszközökkel az érdeklődést felkelteni a XIX. század derekának történelme iránt, továbbá megismertetni az 1848-as honvédek, az önkéntesekből toborzott új típusú haderő katonáinak életmódját. A múzeumpedagógiai interaktivitás jegyében szervezett tábor nem csak a korszak katonáját, de annak kultúráját, népszokásait, gasztronómiáját is testközelbe hozza minden vállalkozó érdeklődő számára, emellett annak is maradandó élményt, gazdag – sehonnan máshonnan ilyen töménységben meg nem szerezhető – ismeretanyagot nyújt, aki csak nézelődőként látogatja meg a tábort. A vasárnapi csataimitációval az 1849. április 26-i komáromi csata 160. évfordulójára történő méltó megemlékezéshez járulnak hozzá.

„A Duna Gibraltárja!" – az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben sokáig így nevezték azt erődrendszert, amely – a folyó jobb és bal partján – most is tiszteletet parancsolóan áll Észak- és Dél-Komárom területén.

A korszerű erődrendszer kiépítése 1809-ben kezdődött, és 1877-ig tartott. A mai Dél-Komárom területén található Csillag erőd, Igmándi erőd, valamint az erődrendszer leghatalmasabb és legimpozánsabb tagjának számító Monostori erőd, a XIX. századi közép-európai erődépítészet legmagasabb színvonalát képviselik, mint haditechnikai, mind építészeti szempontokat tekintve.

Mivel épületeiket a XX. század harci cselekményei elkerülték, az objektumok különösen alkalmasak a Duna mentén élő népek közös történelmének és kultúrájának megjelenítésére, hozzájárulva e népek immár az unión belüli történelmi megbékéléséhez.

A komáromi erődrendszer – a hat erődítmény a Duna két partján – egy hatalmas, mégis egységes karakterű muzeális-kulturális „élmény-teret" alkot.

Az erődrendszert a szlovák-magyar Kormányok 2007-ben felterjesztették az UNESCO Világörökség Listájára, de a cím elnyerésére várhatóan csak a további 11 Monarchia-utód országban található erődökkel együtt lesz esély.

A komáromi erődrendszer egy része már 1998 óta látogatható. Bár a fő attrakciót a – másfél-két órás séta alatt szakszerű vezetés mellett is megtekinthető – Monostori erőd festett lőoktató terme, végtelen hosszú kazamatái, sejtelmes fényű téglaboltíves termei, valamint háromszintes Duna-parti bástyája jelentik, sokan visszatérnek a „kenyérmúzeum", az „erődmúzeum", a XX. századi harcászati eszközök gyűjteménye, vagy az ART-FORT időszaki kiállítások kedvéért. Az erőd többhektárnyi udvara számos rendezvénynek ad helyet.

Program:

2009. április 25.

       9 órakor a Monostori erődtől indulva a korabeli egyenruhával, felszereléssel és fegyverzettel ellátott hagyományőrzők katonazenére végigmasíroznak a városon (Klapka György út – körforgalom – Igmándi út – Erzsébet híd). Legénységet toboroznak csapataik számára a Jókai téren.

         Átkelve a Dunán, Észak-Komáromban ünnepi megemlékezést tartanak 10:30-kor a Klapka téren.

         14 órától a táborhelyre történő visszaérkezést követően a toborzott katonákkal kezdetét veszi a tábori kiképzés, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli népi kultúrával, népi mesterségekkel, az ágyú kezelésével, a gyalogsági puska működésével, a gyalogság harcászati módszereivel.

2009. április 26.

  • A felszerelés és a parancsnoki eligazítást követően a csapatok próba csataimitációt tartanak a délelőtti órákban.
  • 13 órakor ágyúdörrenéssel veszi kezdetét a hadtörténeti bemutató, melyben korabeli ruhákba öltözött és korabeli fegyverekkel felfegyverzett gyalogos, tüzér és lovas alakulatok csapnak össze a Hadtörténeti Intézet szakemberei által meghatározott módon, látványos pirotechnikai elemekkel kísérve.

Jegyárak:

Felnőtt: 1.000 Ft/fő

Diák: 600 Ft/fő

Előzetes bejelentés alapján 10 fő feletti diákcsoportoknak: 500 Ft/fő

(minden 10 diák után 1 fő felnőtt kísérőnek a belépő ingyenes)

Jegyrendelés:

Monostori Erőd Hadkultúra Központ Nonprofit Kft., 34/540-582, info@fort-monostor.hu

(Az előzetesen megrendelt jegyek a helyszínen vehetők át)/

http://www.komarom.hu/  – a 18. Komáromi Napok link alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük