A Miskolci Nemzeti Színházban februárban indult Kritikus óra sorozatban a Ványa bácsi és a Mindent a kertbe! után most a legutóbbi nagyszínházi bemutató, a Szabó Máté rendezésében színre került Liliom című előadásról beszélgetnek meghívott vendégek – pro és kontra.

 

A Miskolci Nemzeti Színházban februárban indult Kritikus óra sorozatban a Ványa bácsi és a Mindent a kertbe! után most a legutóbbi nagyszínházi bemutató, a Szabó Máté rendezésében színre került Liliom című előadásról beszélgetnek meghívott vendégek – pro és kontra.

 

2016. április 22-én várnak minden érdeklődőt az előadás után!

Ezúttal Szűcs Katalin Ágnes kritikus és Bujdos Attila újságíró elemzi a látottakat, a beszélgetést Cseh Dávid dramaturg moderálja.

A Kritikus órára az előadást követően 22:00-tól, a Nagyszínház Emeleti nézőtéri társalgójában kerül sor!

A Kritikus órára a belépés díjtalan.

 

A magyar irodalom egyik legszebb szerelmes történetét, Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját állította színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező. Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely újra megelevenedett a miskolci színpadon.

 

Molnár Ferenc egyik leghíresebb színdarabja hatalmas siker volt nemcsak magyar, hanem számos külföldi színpadon is. A Liliom azok közé a drámák közé tartozik, amelyek soha nem avulnak el. Ha kíváncsi, nyitott, érzékeny színházcsinálók viszik színre a körhintásfiú és a cselédlány, valamint a körülöttük lévő szereplők történetét, mély és egyben humoros előadás születik szerelemről, megbocsátásról, hűségről.

 

Molnár Ferenc: Liliom – Külvárosi legenda

A fő szerepekben:

Liliom: Simon Zoltán

Juli: Czakó Julianna

Mari: Simonfi Adrienn

valamint Kokics Péter, Szirbik Bernadett, Máhr Ági Jászai-díjas, Harsányi Attila,

Fandl Ferenc, Molnár Sándor Tamás, Farkas Sándor, Molnár Róbert, Dávid Kamilla,

Osváth Tibor, Péva Ibolya, Kerekes Valéria,

A Baltazár színház tagjai, az Utca-Szak fiataljai                  

Rendező: Szabó Máté

A bemutató 2016. február 26-án volt a Miskolci Nemzeti Színházban.

 

A miskolci színpadon igazi angyalokká váltak a Baltazár Színház társulatának tagjai.

Molnár Ferenc külvárosi legendájának égi képeiben két társulat is feltűnik a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. Felváltva játszanak majd az Utca-szak hátrányos helyzetű fiataljai és a Baltazár Színház értelmi sérült színészei a Liliomban. Szabó Máté rendező szerint így az angyalok szerepében őszinte és önzetlenül szeretni tudó embereket látunk majd.

 

Az 1998 januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Elek Dóra, a Baltazár Színház művészeti vezetője elmondta, sokan nem hinnék, ha az utcán találkoznának a csoport tagjaival, hogy valójában igazi művészek.

„Csodálatos dolog a színház, hiszen aki tehetséges, annak képes megmutatni a szépségét, mint egy nagyító. Működésünk tizennyolc éve alatt tizenhét saját előadást készítettünk, de ez az első alkalom, hogy egy másik színház munkájába bekapcsolódunk. Szabó Máté rendező keresett meg ezzel az ötlettel. Éreztem, hogy ez szívügye, és minden akadályt leküzdve megoldotta, hogy benne lehessünk az előadásban. A színészek rendkívül boldogok voltak, nagyon élvezték az itteni munkát, ezért köszönöm Máténak ezt a makacs szeretetet."

„Meglepetés volt számukra is a felkérés, hiszen csak akkor szóltam nekik erről a lehetőségről, amikor már biztos volt, hogy tudunk jönni. A próbafolyamat mechanizmusát már ismerik, hozzá vannak szokva az improvizációhoz is, így könnyen fel tudták venni a próbák fonalát. Korábban már többször is játszottunk Miskolcon, legutóbb decemberben a Graffalót – tette hozzá a művészeti vezető.

 

Erdős Balázs, a Baltazár Színház színésze alakítja az egyik égi rendőrt. Balázs kertész szeretett volna lenni, elvégezte az iskolát, és el is tudott helyezkedni ebben a szakmában. A családja hallott a Baltazár Színházról, ők beszélték rá, hogy próbálja ki magát színészként. Azóta is a társulat tagja. A premier előtt elmondta, nagyon jól érzik magukat Miskolcon, a kollégákkal is gyorsan összebarátkoztak.

„Nagyon kedves velünk mindenki, pedig senkit nem ismertünk a színészek közül. Máhr Ági, aki a Fogalmazó szerepét játssza, viszont ismert minket, kiderült, hogy több produkciónkat is látta – mesélte a színművész.

„Szerintem Szabó Máté nagyon jó rendező. Mindig nyugodt, türelmes volt velünk, ha hibáztunk, akkor sem jött ki a sodrából, csak szólt, hogy ezt vegyük újra. Nagyon jól sikerült a főpróba is, ezért nem izgulok, pedig minden új előadás előtt szoktam. Annyit próbáltunk, hogy tudom, mi a dolgom, most itt az ideje megmutatni mindannyiunknak, hogy a többi színésszel is ugyanúgy tudunk dolgozni, és tudunk egy jó színdarabot csinálni."

 

http://mnsz.hu

https://www.youtube.com/watch?v=dIFKeXaU4bQ

 

Lantai József  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük