2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ősrobbanás nyomában: a CERN és az Oracle 3 évvel meghosszabbítja kutatási és fejlesztési partnerségét

3 perc olvasás

aa_86.jpgAz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) újabb három évvel meghosszabbítja együttműködését az Oracle-lel. A partnerség a CERN openlab elnevezésű laboratóriuma által létrehozott kutatási-fejlesztési programon keresztül valósul meg, amely egyedülálló kutatási keretrendszert biztosít a tudósok és az informatikai vállalatok együttműködéséhez. Az Oracle-lel való partnerség egyik célja egy nagyteljesítményű felhőinfrastruktúra kifejlesztése, amely olyan nagy mennyiségű adat tárolására és elemzésére képes, mint például az univerzum eredetének megismerését célzó kutatások által generált információk. A partnerség keretében az Oracle is felhasználhatja a program során nyert információkat, amelyek révén rendkívül hatékony felhőtechnológiákat biztosíthat ügyfelei számára.

 

 

A genfi székhellyel rendelkező CERN-t a fizikai alapkutatásoknak szentelték. A CERN a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a Nagy Hadronütköztetőt (Large Hadron Collider – LHC) használja az univerzum alapvető szerkezetének vizsgálatához. Az LHC-ben a szubatomi részecskék felgyorsulnak és ütköznek egymással, így szimulálva az ősrobbanás utáni pillanatok körülményeit. Az LHC-kísérletek évente körülbelül 50 petabájt adatot termelnek, ami nagyjából 2000 évnyi HD videotartalomnak felel meg.

 

Jelenlegi fizika ismereteink csupán a látható anyagot magyarázzák, amely az univerzum teljes energiájának mintegy 5 százalékát teszi ki. Az LHC-t ezért még erősebbé kell tenni, több részecskeütközést generálva, amely további lehetőségeket biztosít az olyan jelenségek vizsgálatára, mint a sötét anyag és a sötét energia. A CERN-nek ehhez megfelelő informatikai infrastruktúrára van szüksége, amelyben kulcsszerepet játszik az Oracle-el kötött együttműködés.

 

A CERN openlab 2001 óta teremt egyedülálló környezetet a tudomány és az ipar együttműködéséhez. Ebben a programban a CERN számos vezető informatikai céggel működik együtt a fizikai alapkutatásokhoz szükséges nagy teljesítményű technológiák fejlesztésében. Az Oracle 2003 óta vesz részt a programban, amelyet 2018-ban újabb hároméves ciklussal hosszabbít meg. Az együttműködés egyik legnagyobb tagjaként a felhőszolgáltató jelenleg 4 CERN openlab projektben vesz részt. Emellett évente 40, a világ minden tájáról érkező diák kap lehetőséget arra, hogy dolgozhasson a projekteken egy kilenchetes nyári iskolai program keretében.

 

„A CERN kutatási céljai rendkívül érdekesek, és a laboratóriumban kifejlesztett technológiák a mindennapi életünkre is jelentős hatással vannak. Például a CERN-ben fejlesztett technológiák segítettek a rák bizonyos típusainak kezelésében. Ezért nagy öröm számunkra a CERN openlabbal fennálló partnerség meghosszabbítása, és reméljük együtt képesek leszünk olyan további jelentős technológiák fejlesztésére, amelyek mind a tudomány, mind az ipar javára válnak majd” – mondta David Elbert, az Oracle kormányzati, oktatási, egészségügyi és iparági megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója.

 

„A CERN openlabbal fennálló 15 éves partnerségen túlmenően, mi már 1982 óta dolgozunk az Oracle-lel. A jövőben is szükségünk lesz nagy teljesítményű és mindenekelőtt gyorsan skálázható megoldásokra, hogy tárolhassuk és elemezhessük a műszereink által generált egyre növekvő mennyiségű adatokat. Az Oracle megoldásai helyben és felhőben is elérhetők, amely biztosítja számunkra a kutatásainkhoz szükséges rugalmasságot” – mondta Eva Dafonte Perez, a CERN adatbázis-szolgáltatási csoportjának vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.