2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felmérés a magyarországi vállalatok mentési és dokumentumarchiválási szokásairól

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1486"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mentes.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mentés?" title="Mentés?" width="100" height="76" /></a></span></p><p>A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közremûködésével végzett megkérdezést, amelynek témája a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak. </p><p> 

mentés?

A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közremûködésével végzett megkérdezést, amelynek témája a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak.

 

mentés?

A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közremûködésével végzett megkérdezést, amelynek témája a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak.

 

Az összesen 150 cég válaszait összegyûjtõ kutatás során fõleg informatikai vezetõk és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

Rendszerüzemeltetés

A felmérésben szereplõ cégek egyharmada egy közös platformmal szolgálja ki a hálózati szolgáltatásokat, többségében Windows termékekkel. Úgy tûnik, hogy a Novell Netware, Unix és a nyílt forráskódú Linux platformok csak a – viszonylag – kisebb, 100 PC-nél kevesebbel rendelkezõ cégek számára jelenthetnek – legalább részben – célravezetõ hálózatkezelést.

Egy-két kivételtõl eltekintve a rendszerük üzemeltetésére és karbantartására a cégek alkalmaznak saját, belsõ IT csoportot. Függetlenül a PC-k számától, a cégek fele az informatikával foglalkozó, belsõ csapat mellett külsõs szolgáltató(k) munkáját is igénybe veszi.

Annak ellenére, hogy a cégek IT rendszerének mûködése szempontjából maximális prioritást élvez a létfontosságú adatok rendelkezésre állása és ezek biztonsága és védelme, valamint helyreállítása, a tapasztalat szerint ezekre a cégek teljes IT költésüknek csupán 22%-át fordítják.

Adattárolás

A megkérdezett vállalatok jelentõs része alkalmaz valamilyen megoldást adattárolási, archiválási célokra. Hozzávetõlegesen a cégek fele az adatok rövid távú megõrzésére a hagyományos adathordozókra történõ archiválást alkalmazza (DAS). Viszonylag elterjedt az adattárolásra használt komplett rendszerek (NAS) használata, és a kifejezetten adattárolásra kiépített hálózatokkal (SAN) minden nyolcadik nagyvállalat rendelkezik.

Saját IT rendszerük mûködése szempontjából az IT feladatok és erõforrások priorizálása során leginkább a rendszer adatbiztonsága és az adatmentés/visszaállítás gyorsasága az a két tényezõ, amit a cégek figyelembe vesznek. A költséghatékonyság mellett jelentõs szempont továbbá az integráció lehetõsége is.

Csupán a vállalatok egyharmada használ valamilyen szoftveres megoldást az asztali vagy hordozható gépeken, ami a lokálisan tárolt adatok merevlemezre való mentésére illetve szinkronizálására szolgál. Ugyanakkor a válaszadók fele a jövõben sem tervezi ilyen szoftver alkalmazását. Ezzel szemben az adatmentést és az archiválását a cégek 76%-a valamilyen szoftver segítségével bonyolítja le.

Szükség is van erre a segítségre, hiszen a napi rendszerességgel – ami a leggyakoribb – átlagosan közel 160 GB adatot mentenek le a cégek, de találkoztunk olyan céggel is, aki naponta 2 Terabyte-nyi adatot archivál. A félelem nem alaptalan, mivel tízbõl hét esetben elõfordult, hogy az elmúlt tizenkét hónap során vissza kellett állítani az adatokat. Adatmentésre, archiválásra a legelterjedtebb adathordozó típus továbbra is a mágnesszalag (60%).

A felmérésben szereplõ cégek 45%-a alkalmaz jelenleg többszintû archiválást és 18%-uk használ valamilyen szoftveres megoldást az adathordozók kezelésére.

Feltehetõleg csak bizonyos tevékenységi körbe tartozó cégek azok, akik titkosítják szalagra archivált adataikat. A vállalattok többsége nem él ezzel a lehetõséggel és valószínûleg a jövõben sem tervez ilyen irányú fejlesztést saját IT rendszerén belül. Ugyanígy a szalagok forgatásának és a telephelyen kívüli archiválásának az automatizálására alkalmas szoftveres megoldástok jelenlegi és tervezett használata sem jellemzõ a hazai nagyvállalatok körében.

Elektronikus levelezés

A megkérdezett cégek 85%-a rendelkezik saját e-mail szerverrel. A hálózati kiszolgálók viszonylagos homogenitásával ellentétben a vállalatok sokkal többféle levelezõrendszert használnak. Míg a megkérdezett cégek 35 százalékánál Microsoft Exchange Server vezérli az elektronikus levelezést, az IBM Lotus Notes és Linux alapú rendszereket a válaszadók egynegyede használja.

Az Exchange Servert használók többsége felhasználói csoportokra alkalmaz adatmennyiségi kvótát, amelynek mértéke átlagosan 600 MB csoportonként.

Érdekes, hogy az Outlook személyes mappafájlokat a lokális gépeken engedélyezõk ezzel együtt általában nagyobb e-mail kvótát is engedélyeznek a felhasználóknak, mint ahol a .pst állományok helyi gépeken történõ tárolása nem megengedett.

Olyan szoftvert, ami lehetõvé teszi a szabályokra épülõ, automatikus fájl vagy email archiválást, mindössze a cégek egynegyede vesz jelenleg igénybe, és többségükben nem is tervezik ilyen alkalmazás használatát a jövõben.

Symantec szoftvermegoldások használata

A Symantec/Veritas termékek használata leginkább az adatmentés és archiválás területén jellemzõ, itt a megkérdezettek csaknem egyötöde a vállalat termékeit alkalmazza. Az adathordozók kezelésére vonatkozó kérdéseknél a válaszadók több mint 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Symantec terméket használ, míg a lokálisan tárolt adatok merevlemezre való mentésénél, szinkronizálásán több mint 5 százalék, a szabályokra épülõ, automatikus fájl vagy e-mail archiválásnál pedig 3 százalék körüli a vállalat termékeinek részesedése a megkérdezettek körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.