2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jog és rend bolgár módra – Gyilkosok, Krokodilok és társaik

10 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53179"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bicska.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Alekszej "Traktor" Petrov hátracsavart kézzel, a padlóhoz préselt arccal feküdt, miután állig felfegyverzett, maszkot viselő rendőrségi kommandósok rohanták meg a lakását. A támadás része volt annak az erőfeszítésnek, amelyet Bulgária azért tesz, hogy megszabaduljon az ország intézményei és mindennapi élete iránti bizalmat aláásó, bűnszervezeteket irányító keresztapáktól. Petrovot ugyan később kiengedték a börtönből, majd házi őrizetét is feloldották, érvényben vannak még az ellene felhozott, bűncselekményekre és egy üzleti partnere meggyilkolásával való fenyegetőzésre vonatkozó súlyos vádak. Igaz, ezek nemigen törték meg a merészségét és önbizalmát. </p> <p> 

Alekszej "Traktor" Petrov hátracsavart kézzel, a padlóhoz préselt arccal feküdt, miután állig felfegyverzett, maszkot viselő rendőrségi kommandósok rohanták meg a lakását. A támadás része volt annak az erőfeszítésnek, amelyet Bulgária azért tesz, hogy megszabaduljon az ország intézményei és mindennapi élete iránti bizalmat aláásó, bűnszervezeteket irányító keresztapáktól. Petrovot ugyan később kiengedték a börtönből, majd házi őrizetét is feloldották, érvényben vannak még az ellene felhozott, bűncselekményekre és egy üzleti partnere meggyilkolásával való fenyegetőzésre vonatkozó súlyos vádak. Igaz, ezek nemigen törték meg a merészségét és önbizalmát.

 

Alekszej "Traktor" Petrov hátracsavart kézzel, a padlóhoz préselt arccal feküdt, miután állig felfegyverzett, maszkot viselő rendőrségi kommandósok rohanták meg a lakását. A támadás része volt annak az erőfeszítésnek, amelyet Bulgária azért tesz, hogy megszabaduljon az ország intézményei és mindennapi élete iránti bizalmat aláásó, bűnszervezeteket irányító keresztapáktól. Petrovot ugyan később kiengedték a börtönből, majd házi őrizetét is feloldották, érvényben vannak még az ellene felhozott, bűncselekményekre és egy üzleti partnere meggyilkolásával való fenyegetőzésre vonatkozó súlyos vádak. Igaz, ezek nemigen törték meg a merészségét és önbizalmát.

 

    A Traktor egykori üzleti partnere, Bojko Boriszov miniszterelnök vezette kormány Polip Hadművelet néven indított támadást a feltételezett alvilági vezérek ellen. A The New York Timesnak nyilatkozva Alekszej Petrov tagadta az ellene felhozott vádakat, közben pedig egy botot pörgetett, amelynek végére műanyag polipot ragasztottak. Mint mondta, gondolkodik rajta, hogy induljon az államfői posztért.

    Ha elítélik, a korábbi karatebajnok és titkosszolgálati munkatárs lesz a legismertebb, szervezett bűnözésért börtönbe került személy Bulgáriában.

    "Minden esetet gondosan figyelünk – közölte Mark Gray, az Európai Unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak a szóvivője. – A szervezett bűnözéssel továbbra is az a legnagyobb gond, hogy nincsenek ítéletek fontos, magas szintű ügyekben."

 

Elmosódott határvonal

 

     Azóta, hogy 2009-ben hatalomra került, Bojko Boriszov, az önjelölt szófiai Batman azt állítja, hogy véget vetett a tömegével elkövetett bérgyilkosságoknak és emberrablásoknak, felszámolt számos, a szicíliai maffiához hasonlóan maga választotta nevet használó bűnbandát. Köztük volt a bérgyilkosságra szakosodott Gyilkosok, a húsz emberrablással vádolt Szemtelen és az országúti rablásokra szakosodott Krokodilok.

     Szófiai irodájában adott interjújában a kormányfő azt állította, hogy hála neki "a korrupció majdnem lehetetlen a kormányban". Meggyőződése – közölte -, hogy hamarosan kijelölik azt a dátumot, amikor Bulgária csatlakozhat a schengeni övezethez, amelyen belül útlevél felmutatása nélkül lehet közlekedni.

     Boriszov, az egykori tűzoltó, dzsúdóedző és testőr felemelkedése a politikai hatalom csúcsára azonban önmagában is jelzi, hogy Bulgáriában mennyire elmosódott a határvonal egyrészt a politika és az állambiztonság, másrészt az agresszív, semmitől vissza nem riadó, a szervezett bűnözéstől gyakran meg sem különböztethető pénzcsinálás között.

     A vasfüggöny leomlása után titkosszolgálati ügynökök, birkózók és más elit sportolók üzleti vállalkozásokba kezdtek, biztonságot kínáltak és árultak, de gyakran zsarolással kényszerítettek ki védelmi pénzeket.

     Petrov emlékezete szerint először karateszurkolóként, 1982-ben találkozott Boriszovval. A két férfi a kommunista korszakot közvetlenül követő években is kapcsolatban állt egymással, egy Budoinvest nevű, a sporttal kapcsolatos beruházásokra létrehozott céget irányítottak. "A cég valahogy nem működött. Nem értünk el sikert, nem csináltunk semmit, és később mindketten ki is szálltunk belőle " – idézte fel Petrov.

     Bojko Boriszov a politika felé vette az irányt, Szófia polgármestere lett és a GERB, a jobbközép ellenzéki párt vezetője, mielőtt miniszterelnökké választották. Petrov hét éven át, 2007-ig titkos ügynökként dolgozott egy kémelhárító szolgálatnál, majd a Boriszov politikai ellenfele által vezetett kormány titkosszolgálati főnöke lett. Bírálói állítása szerint ezzel párhuzamosan egy, a szervezett bűnözéshez kapcsolódó üzleti birodalmat is irányított.

 Több mint kétszáz bandafőnök

     Amikor a múlt évben komolyan hadat üzent a keresztapáknak, Boriszov a Polip Hadművelet nevet találta ki, utalásként arra, hogy a szervezett bűnözés annyira kiterjedt, hogy csápjai átszövik az egész bolgár társadalmat.

     A bulgáriai szervezett bűnözés méretét nehéz megítélni, bár egy múlt évi belügyminisztériumi jelentés szerint 223 bandafőnököt azonosítottak – mintegy ötvenet letartóztattak közülük -, és azok szervezeteihez a becslések szerint több mint 1200 ember tartozik.

     A szervezett bűnözés pénzügyeiről nincs hivatalos adat, de a Központ a Demokrácia Tanulmányozására nevű kutatóintézet becslése szerint a bulgáriai drogpiac évente nagyjából 87 millió eurót jövedelmez, a belső szexpiac évi 118 millió eurót, a cigarettacsempészés pedig mintegy 307 milliót.

     2009-ben a Transparency International közölte, hogy "a korrupció és a szervezett bűnözés továbbra is jellemző Bulgáriára".

     Az ügyészség először azt állította, hogy Petrov bűncselekmények sorát követte el a pénzmosástól adócsaláson át a prostitúcióra kényszerítésig, ráadásul mindezt bűnszövetségben csinálta. A szindikátus feltételezett jövedelmét azonban nem fedték fel. Mivel a bűnszövetség meglétét nem tudták bizonyítani, a hatóságok állításaik egy részéről lemondtak, és egy szűkebb időintervallumban, 1997 és 2000 között történt esetekre koncentráltak. Végül kikötöttek annál, hogy Petrov 1997-ben lapáttal megverte egy üzlettársát, és gyilkossággal való fenyegetés miatt emeltek vádat ellene.

    Nemrég adott interjújában az erőteljes, zömök, elegáns öltönyt és nyitott gallérú inget viselő Petrov csak nevetett azon a vádon, hogy védelmi pénzek szedésével és prostituáltak futtatásával foglalkozik.

    "Már nincs rá szükségem – szögezte le az élénk színű, pálca végére erősített játékpolipot lengetve. – A polip nem létezik."

    Azt állítja, hogy félreértik, és közlése szerint indulni akar az elnöki posztért egy olyan csapat tagjaként, amelynek célja a gazdaság felélesztése, és az, hogy az eddiginél jobban szolgálja az ország polgárait. Nem véletlen, hogy Traktornak nevezik: becenevét saját állítása szerint az eltökéltségével szerezte, azzal, hogy amit elhatároz, azt véghez is viszi.

    "Tiszta vagyok, minden vád alól tisztáztak, és elnök akarok lenni" – jelentette ki, arra a körülményre utalva, hogy az ellene felhozott vádak egy jelentős részét ejtették.

 

    A maga részéről vádak özönét zúdította a miniszterelnökre, kezdve azzal, hogy Boriszov megtévesztette a közvéleményt a karate világában szerzett érdemeiről szólva, egészen addig, hogy valójában a kormányfőt kell kereseni egy Petrov ellen 2002-ben megkísérelt merénylet hátterében. Petrov ugyanis kapcsolatban áll a Galeria című újsággal, amely nyilvánosságra hozott egy lehallgatott telefonbeszélgetést, bizonyítandó, hogy a miniszterelnök egy üzletember számára adózási engedményeket akart szerezni. Nemrég az újság szerkesztőségénél kisebb pokolgép robbant…

    A magas, rövidre nyírt hajó, tekintélyt parancsoló külsejű Boriszov már Petrov nevének említésétől dühbe gurult interjúja során, amelyet irodájában, Hriszto Botev XIX. századi bolgár költő és forradalmár képe alatt ülve adott az amerikai lapnak.

    Az ellen irányuló vádakat egy legyintéssel elintézte, mondván, hogy "olcsó személyes támadások".

    "Nem akarok hallani arról az emberről, és nem érdekel, hogy mit mond – jelentette ki. – Tizenkét éven át hallgattam a különböző ostobaságokat."

    Ami a magnófelvételt illeti, amely állítólag bizonyítja, hogy közbenjárt egy Mihail Mihov nevű sörgyáros érdekében, a miniszterelnök azt állítja, hogy manipulálták. (Mihov nem sokkal a szalag nyilvánosságra kerülése után szívrohamban meghalt.)

 

Az üzlet, a bűnözés és a politika egymásba fonódik

 

    Jonko Grozev ügyvéd, a Szófiában 1994-ben, a kommunizmus bukása után létrehozott Központ a Liberális Stratégiákért nevű kutatóintézet munkatársa úgy látja: Boriszov kormánya új kezdet érzetét keltette azzal, hogy korábban érinthetetlennek tartott személyek után eredt.

     "Petrovról általános az a vélemény, hogy jobb nem ujjat húzni vele. Ha volt meglepetés azután, hogy ez a kormány hatalomra került, az az, hogy úgy döntött, ujjat húz vele" – fejtette ki Grozev.

     Szerinte még ha a két férfinak hasonló vállalkozásai voltak is az 1990-es években, Boriszov megváltozott, és most miniszterelnökként őszintén küzd a bűnözés ellen, még ha nem sikerült is megreformálnia a jogszolgáltató intézményeket.

     "A fő gond az, hogy Bulgáriában az üzlet, a bűnözés és a politika egymásba fonódik. Ez Oroszország szelídebb változata – fogalmazott. – Minden kormánytisztviselő egyben vállalkozó is, és személyes célokra használja fel hivatali hatalmát. Szívességeket tesznek és kapnak. Az esélye annak, hogy egy politikus Bulgáriában bekerüljön a kormányba anélkül, hogy tudná, hogyan kell bánni ezekkel az emberekkel, és tisztában lenne az üzleti érdekekkel, egész egyszerűen lehetetlen."

     Bár Petrov letartóztatása bátor, erőteljes jelzésként szolgáló lépés volt, a nyomozás egy helyben topog, nem sikerül tovább lépni vele. "Szerintem van elég információ, amely alapján börtönbe lehetne és kellene küldeni ezt a fickót, de a bizonyítékok beszerzése meglepően nehéznek bizonyult…" – jegyezte meg Grozev.

     A bolgár belügyminiszter, Cvetan Cvetanov azonban úgy hiszi, hogy Petrovot el fogják ítélni.

     "Petrov és a csoportja erőszakkal, kényszerítéssel szerzett pénzt és vállalatokat. Nagyon kevés embernek volt bátorsága tanúskodni erről, és sokan vannak, akik személy szerint félnek tőle" – érzékeltette.

 Különbíróság?  

     A rendőrség ügyetlenkedése is mutatja, hogy Bulgáriának még el kell sajátítania a nyugat-európai módszereket. A szervezett bűnözés és a titkosszolgálatok közti kapcsolatok, a kiszivárogtatások veszélye miatt a hatóságok gyakran azelőtt vesznek őrizetbe embereket, hogy elegendő bizonyíték lenne ellenük – magyarázta az Egyesült Államok nagykövetségének egy munkatársa, akinek nem volt joga hivatalosan, a neve vállalásával nyilatkozni.

     Bulgáriában csak nemrég hajtottak végre törvénymódosítást annak érdekében, hogy tanúk és ügyvédek távol maradásával ne lehessen mérhetetlenül hosszúra nyújtani bírósági tárgyalásokat. Az amerikai diplomata szerint a kormány széles körű felhatalmazást szeretne, hogy lefoglalhassa a bűnözők vagyonát, de a közvélemény jogkörének a kiszélesítése ellen van, mert a kommunizmus évtizedei után az emberek még mindig félnek attól, hogy a kormánynak túl sok hatalma legyen.

     A miniszterek egyetértenek a bírákat érő kritikákkal. "Mi a kormányban azt akarjuk, hogy a bíróságok hatékonyabban és gyorsabban dolgozzanak" – állította Boriszov, belügyminisztere pedig a megkérdőjelezhető ítéletek sorát említette.

     Az általuk javasolt megoldás egy szervezett bűnözéssel foglalkozó különbíróság, amely augusztusban kezdi meg a működését, és amely valószínűleg Petrov ügyét is tárgyalja majd.

     Egyelőre azonban ott tartunk, hogy a Polip Hadművelet egyetlen eredménye is elveszett. Amikor a rendőrök megrohamozták egy gyanúsított házát, kiderült, hogy az illető két tigrist és egy jaguárt tartott házi kedvencként. Az illető ellen vádat emeltek és el is ítélték, mert nem megfelelően bánt a vadállatokkal, de fellebbezés után az illetékes bíróság nemrég érvénytelenné nyilvánította az ítéletet.

 

kfl \ krp

 

 

 

MTI 2011. augusztus 18., csütörtök 9:00

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.