2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jót tett az ÁFA-csökkentés a pulykásoknak — Stabil az ágazat helyzete, ám mégsem fogy annyi pulykahús

3 perc olvasás

 image5_4.jpgHeti felvásárlási ár alakulása 2016/2017 évben (Ft/kg)

A hazai pulykaágazat túl van az utóbbi évek nehézségein, sőt a megvalósult ÁFA csökkentés még segítette is a belső kereskedelem bővülését. Bár a tavalyi évben a pulyka becsült 5,5-6 kg/fő/év fogyasztásával Magyarország már nem számít a világ élvonalába tartozó fogyasztónak, azért ez az érték még mindig magasabb, mint az EU 28 átlagfogyasztása (3,8 kg/fő/év). A magyar pulykahús kelendő exportcikk a nagyvilágban továbbra is, de egyre erősebb a verseny a szomszédos országokkal, főként a lengyel termelőkkel.

 

2017-ben vegyes hatások érték a hazai baromfiszektor egyik legerősebb és legjelentősebb ágazatát, a pulykaágazatot. Az ágazat számításai szerint az ÁFA-csökkentés valóban jótékony hatású volt és serkentette a belső kereskedelem bővülését. Sajnos a járvány következményeként több ország korlátozó intézkedést vezetett be a Magyarországról származó baromfitermékekkel szemben, ezen intézkedések feloldása jelenleg is folyamatban van. A hazai madárinfluenza járvány már lecsengett, amely a pulykahús termelésre és fogyasztásra csak közvetetten hatott. A január-augusztusi időszakban belföldi értékesítés alapján kalkulált fogyasztásban jelentős növekedés tapasztalható, az első 10 hónap eredménye megközelítőleg annyi lesz, mint a teljes tavalyi esztendőben, így a novemberi és a karácsonyi fogyasztással növekedni fog az egész évre vetített fogyasztás. „Összességében belföldön 10%-os fogyasztásbővüléssel kalkulálunk 2017-ben, ugyanakkor az éves teljesítményünk elmarad a tavalyi év termelési adataitól” – jelentette ki Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

 

Az ágazat helyzete stabil, a heti felvásárlási árak igazodnak a piaci folyamatokhoz, valamint a költségek jelentős részét kitevő takarmányárakhoz. Mind a német, mind a lengyel árakhoz mérten a hazai felvásárlási árak kedvezőbbek. Ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az export eredményeket, vagy rontotta a kilátásokat.

 

2016 végén, a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében a magyar termelők több fontos exportpiacot elvesztettek, köztük Japánt, Dél-Koreát és Dél-Afrikát is (utóbbit inkorrekt kereskedelempolitikája miatt). Mindezek mellett a hazai termelők helyzetére a lengyel pulykaágazat erősödése is hatással, amely szintén visszavetette a magyar exportot.

 

A jövőt illetően a Szövetség továbbra is stabilnak ítéli meg a hazai termelők kilátásait, hirtelen ármozgásra nem számítanak. Az élőpulyka árakban inkább csökkenés várható az év hátralévő hónapjaiban a lengyelországi élőállat kínálat miatt. Szakértők 2018 első negyedéve után várnak némi áremelkedést, melyet a német állatvédelmi szabályozások változásai (telepítési sűrűség csökkentése, csőrkurtítás elhagyása, stb) okozhatnak. A piac stabilitását erősítheti az is, hogy Japán és Dél-Korea ismét megnyitotta piacait a magyar pulykahús előtt.

 

***

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.