2013. február 21-én egy kortárs kanadai szerző, Daniel Danis Kivi című darabjának magyarországi premierjére kerül sor a Budapest Bábszínházban. A FÜGE Produkcióval együttműködésben készített előadást reményeik szerint osztálytermi körülmények  között is fogják játszani, Gáspár Ildikó rendezésében Bercsényi Péter és Spiegl Anna szereplésével.

 

2013. február 21-én egy kortárs kanadai szerző, Daniel Danis Kivi című darabjának magyarországi premierjére kerül sor a Budapest Bábszínházban. A FÜGE Produkcióval együttműködésben készített előadást reményeik szerint osztálytermi körülmények  között is fogják játszani, Gáspár Ildikó rendezésében Bercsényi Péter és Spiegl Anna szereplésével.

 

A Semmi január 8-i premierje (lásd: http://euroastra.hu/node/67597) után két nappal újabb, a Janne Teller-regény bábszínpadi adaptációjához hasonlóan új irányba mutató ifjúsági előadás kerül színre a Budapest Bábszínházban.

Az olvasópróbán Gáspár Ildikó elmondta, hogy a darabbal a kortárs művekre fókuszáló mühlheimi Theater der Welt fesztiválhoz kapcsolódó workshop keretében találkozott, ahol élénk vita alakult ki a résztvevő dramaturgok, rendezők és más színházi szakemberek közt arról, hogyan lehet előadni a megszokott eszközöktől való elszakadást igénylő, teljes egészében párhuzamos monológokra, narrációra épülő drámát.

 

Az előadás formai megvalósításához a zene, a Fonográf együttes a Tarr Béla 1979-es Családi tűzfészek című filmjében is felhasznált dala, a Ha végre felépül a házunk című dal adott inspirációt, és vált az előadás muzikális díszletévé, fő strukturális alkotóelemévé; ezt követte a gyümölcsök mint kellékek felhasználásának ötlete.

„Az önálló dolgok mind egy irányba haladtak" – fogalmazott Gáspár Ildikó a színészválasztás kapcsán, hiszen a darab kapcsán két fiatal művészben gondolkodott. Közülük Bercsényi Péter, Budapest Bábszínház tagja, Spiegl Anna pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábszínész szakos hallgatója, aki több független produkció (Gardénia, A hideg gyermek) mellett a Budapest Bábszínház előadásaiban is (Hajnali csillag peremén, Semmi) jelentős szerepeket játszik.

 

A Kivit nem csupán Gáspár Ildikó tekinti kísérleti ügynek, hanem a Budapest Bábszínház igazgatója, Meczner János is, a Budapest Bábszínház ugyanis a 2012/2013-as évadban olyan ifjúsági előadásokkal bővíti repertoárját, amelyek a felső tagozatos és gimnazista korosztályt foglalkoztató, a felnőttek számára gyakran kényelmetlen kérdéseket járják körbe.

Az igazgatót a darab izgalmas szépsége és a Gáspár Ildikó rendezte, Örkény színházi Két néni… világa mellett (az Örkény Színházban a 2011/2012-es évadban a Két néni, ha megindul című darabbal debütált rendezőként) a színészválasztás győzte meg: Meczner szerint – aki a 2008-ban végzett Bercsényi és a 2013-ban diplomázó Spiegl osztályfőnökeként közelről ismeri képességeiket – a két bábos azonos színészi nyelvet beszél. „Megfelelően őrült előadás lesz" – jelezte előre, és azt sem titkolta, hogy tisztában van azzal, a téma miatt a Kivi sok vitát fog kiváltani.

 

A FÜGE partnerségének köszönhetően a Kivi osztálytermi darabnak készült, azaz a bábszínházi előadásokon kívül tantermekben, középiskolai osztályoknak is szeretnénk játszani. Mivel az iskolai osztály szintén fiatalok közössége, saját törvényekkel, nevekkel, történetekkel és titkokkal, az alkotói szánék szerint ez a közeg teszi igazán lehetővé, hogy a darab életre keljen. Ebben a próbafolyamatot a kezdettől kísérő Neudold Júlia lesz segítségre.

 

A klasszikus színházi és osztálytermi körülmények különleges alkalmazkodási képességet és nagy letisztultságot kívánnak. A játék egy szigetszerű térben zajlik majd, amely körbeülhető, díszletelemként egy szőnyeget és egy asztalt használnak majd. A rendező elmondta, nem szeretne kitalált, preparált kellékeket, a tervező, Kálmán Eszter pedig hozzátette, a február 21-i bemutatóig folyamatosan bővült a játékra alkalmas eszközök, tárgyak sora.

 

A Budapest Bábszínház és a FÜGE koprodukciója

Daniel Danis: KIVI

 

Fordította: Molnár Zsófia

Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida

Tervező: Kálmán Eszter

Zene: Kákonyi Árpád

Drámapedagógus: Neudold Júlia

Asszisztens: Kalmár Éva

Rendező: Gáspár Ildikó

Szereplők:                              

Kivi: Spiegl Anna e. h.

Licsi: Bercsényi Péter

 

Bemutató: 2013. február 21. 18:00, Budapest Bábszínház, Játszó-tér.

Az előadás 14 éves kortól ajánlott.

 

„Először is, még mielőtt! A rendes nevektől, főleg az enyémtől, hánynom kell. Ha tudnád, hol nőttem fel, értenéd. Te is jobban jársz, ha minél előbb lehúzod a klotyón a tiédet. Majd meglátod, attól, hogy gyümölcs- vagy zöldségneved van, még nem változol meg, de valahogy mégis tisztábbnak érzed magad. Az én nevem Licsi."

 

A dráma címszereplője, Kivi, egy 12 éves lány. Szülei régen meghaltak, rokonai pedig, akikkel egy nyomornegyedben lakik, mindent elveszítenek, amikor a viskójukat az olimpiai építkezések miatt ledózerolják. Attól fogva az utcán él, és egyedül kell megbirkóznia minden nehézséggel. A városban találkozik egy csapat hajléktalan fiatallal, hozzájuk csapódik. Licsi, Dinnye, Mangó, Mandarin, Vöröshagyma, Káposzta, Szőlő, Füge, Avokádó, Paprika, Krumpli, Zeller és a többiek segítik, támogatják, szolgálják egymást, akár egy nagy család, ahol szülők nincsenek, s a kicsikért a kicsit nagyobbak felelnek. Saját törvényeik vannak, túlélésük kulcsa az egymás iránti bizalom és felelősség. Az árulás végzetes.

 

Daniel Danis kanadai francia író egy embertelen világba vezet be minket Kivi és Licsi párhuzamos monológjain keresztül. Az ő szerelmi történetük bontakozik ki egy nagyon személyes, költői, ugyanakkor durván egyszerű, hétköznapi nyelvezeten.

Kivi című előadásával Danis – amit saját rendezésében, társulatával mutatott be – bejárta Európát és Kanadát, és számos színházi és irodalmi díjat nyert el. Németországban 2008-ban a Kivi megkapta a legjobb ifjúsági dráma díját.

Az 1962-es születésű Danis az egyik legfontosabb francia nyelvű kortárs színpadi szerző. Színházi tanulmányait követően producerként és színészként kezdett dolgozni, majd drámaíróként és látványtervezőként ért el komoly sikereket.

Már 1993-ban írt első darabjával Kanadában és Franciaországban is több fontos díjat nyert el. Drámáit e két országon kívül Skóciában, Írországban, Belgiumban, Olaszországban, Németországban és Mexikóban is bemutatták.

2006-ban alapította meg saját társulatát. Az együttes, amelynek laboratóriumszerű műhelyében születnek a darabok és az előadások, a színház, a film és a képzőművészet közötti határok lebontásán kísérletezik, azzal a céllal, hogy a szó és a kép szépségét álomszerű, ugyanakkor új, innovatív módon tárja a nézők elé.

Daniel Danis egy interjúban így nyilatkozott: „Bár szereplőim sorsa tragikus, hatalmas bennük az élni vágyás." A történetet egy újságfotó inspirálta, amely román börtönben fogva tartott gyerekeket ábrázolt.

 

Budapest Bábszínház
1062 Budapest, Andrássy út 69.

 

www.budapestbabszinhaz.hu

www.facebook.com/babszinhaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük