2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent az új, ingyenes openSUSE, kezdőknek és haladóknak, asztali környezethez és kiszolgálókhoz

4 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/34832"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/novell_suse.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Az openSUSE 11.2 egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza. A hazai openSUSE közösséghez bárki csatlakozhat; a magyar közösség tagjai részt vesznek a honosításban, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak.</em><br />

Az openSUSE 11.2 egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza. A hazai openSUSE közösséghez bárki csatlakozhat; a magyar közösség tagjai részt vesznek a honosításban, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak.

Az openSUSE 11.2 egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza. A hazai openSUSE közösséghez bárki csatlakozhat; a magyar közösség tagjai részt vesznek a honosításban, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak.

 

   Megjelent az openSUSE 11.2, a Novell által támogatott, világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció legújabb kiadása, amely a software.opensuse.org weboldalról bárki számára ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető.

Az openSUSE 11.2 változata egy év fejlesztési munkáját, illetve a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE, és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új változatát tartalmazza.

Az openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

Az openSUSE disztribúció a Novell díjnyertes SUSE Linux Enterprise vállalati Linux-megoldásainak alapját képezi. A Novell vállalat openSUSE projekt iránti elkötelezettségét jelzi, hogy idén augusztusban több mint 10 főből álló mérnökcsapatot delegált kizárólag az openSUSE fejlesztésére.

Hazai openSUSE helyzetjelentés
A Linux térhódítása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre dinamikusabb, amely a hazai fejlesztőket is a linuxos technológiák használatára ösztönzi. Egyre több hazai fejlesztő, felhasználó, és más nyílt forrású projekt tagjai dolgoznak közösen egy cél érdekében: hogy a világ legjobban használható Linux disztribúcióját készítsék el.

A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon. A közösség tagjai részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak.

Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. Ez az első olyan nyelvi változat a világon, amelyet kizárólag openSUSE közösség tagjai készítettek el.

Az openSUSE 11.2 újdonságai
Az openSUSE nem csak a tapasztalt Linux-felhasználók számára megfelelő Linux-disztribúció, de kiváló választás a Linux rendszerrel és a nyílt forráskódú szoftverekkel most ismerkedők számára is. Az openSUSE 11.2 az asztali alkalmazások új kiadásait, a kiszolgálószoftverek teljes választékát és a nyílt forráskódú fejlesztőeszközök gazdag kínálatát is tartalmazza.

Az openSUSE 11.2 néhány új funkciója:
– Az új kiadás tartalmazza a KDE grafikus környezet fontos frissítését, a KDE 4.3 verzióját, amely továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a KDE-platform Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt.

– A népszerű GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban. A nagyon sok újdonság mellett új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. Ezek a fejlesztések rendkívül fontos lépések a 2010-ben megjelenő GNOME 3.0 kiadásához vezető úton. A csomagnak szintén része a GNOME 3.0 előzetes verziója, amely a GNOME Shell technológiára épül.

– Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amelyben számtalan olyan komponens kapott helyet, amely nem része az eredeti OpenOffice.org projektnek. Az OpenOffice.org 3.1.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a változat számtalan javítást, átdolgozott változáskövetést és csoportmunka-funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.

– Hatékony közösségi hálózati képességek, amelyet kiegészít a GNOME és a KDE mikroblogolási ügyfélprogramja.

– Fejlesztések a tárolás területén, például lehetőség az egész merevlemez titkosítására a hatékonyabb adatvédelem érdekében. A felhasználók az újgenerációs linuxos fájlrendszerek előnyeit is élvezhetik az Ext4 vagy a btrfs használatával.

– A WebYaST első technológiai előzetese olyan webes távoli felügyeleti eszközt kínál az openSUSE rendszerekhez, amely lehetővé teszi az egyszerűbb karbantartást és felügyeletet.

– A könnyebb használhatóság érdekében történő fejlesztések közé tartozik az USB adathordozóról telepíthető GNOME és KDE Live, az openSUSE 11.2 netbookokon való jobb működést célzó fejlesztések, valamint a helyi frissítések Zypper-alapú támogatása, amellyel a felhasználók az openSUSE 11.1-es verzióról 11.2-es verzióra történő frissítést a telepítőprogram futtatása nélkül is elvégezhetik.

http://hu.opensuse.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.