Nézem az okos telefont. Istenem, milyen okos! Kaptam egy képeslapot. Az érintőképernyő elé teszem. Gombnyomás. Kiírja: Munkácsy Mihály (1844-1900). Virágcsendélet. 1885. olaj, fa, 65×53 cm. Magyar Nemzeti Galéria. Budapest.

Nézem az okos telefont. Istenem, milyen okos! Kaptam egy képeslapot. Az érintőképernyő elé teszem. Gombnyomás. Kiírja: Munkácsy Mihály (1844-1900). Virágcsendélet. 1885. olaj, fa, 65×53 cm. Magyar Nemzeti Galéria. Budapest.

   Kinek a fejéből pattant ki először a gondolat, kellene egy okos telefont készíteni? Vajon okosabb, intelligensebb, kreatívabb lehetett, mint Arisztotelész, Leonardo da Vinci, Galilei, vagy Newton? Biztosan nem. De megfelelő időben, megfelelő társadalmi körülmények között élt.

   Az okos telefon egy miniatűr számítógép. Azt gondolná az ember, hogy a személyi számítógépet az IBM, az Apple, vagy egy amerikai egyetem kutatócsoportja találta fel. De ez nem így van, A számítógép alapelve, a szoftver sokkal korábbról származik, amikor a hasznosíthatósága még élő embernek eszébe sem jutott.

   Az első igazi számítógép elektroncsövekkel készült. Én még láttam ilyen monstrumot a Magyar Állami Földtani Intézetben, Ural-2. volt a neve. Az elektroncsövet Edison fedezte fel, miközben a fényelektromos jelenséget tanulmányozta.

   A számítógép gazdasági, használhatósági, társadalmi jelentőségét a tranzisztornak köszönheti. A tranzisztort viszont a szilárd testek rezgésének vizsgálata nyomán fedezték fel. Majd következtek a félvezetők és a nyomtatott áramkörök. De ezek a relativitáselmélet és a kvantumfizika nélkül soha nem valósulhattak volna meg. Viszont senki nem állíthatja, hogy Einstein és Heisenberg azzal a céllal dolgozták ki elméletüket, hogy később számítógépeket lehessen készíteni. Hogy követőik egyszer majd okos telefont gondoljanak ki, állítsanak elő.

   Ehhez nemcsak a tudomány, hanem a kultúra, a műszaki kultúra, a befogadás is. szükséges. Szóval nekünk befogadóknak köszönhető az okos telefon, ilyenek  vagyunk. Meg olyanok vagyunk, hogy igazából csak a tudósokat, művészeket és a hadvezéreket becsüljük meg, állítunk emléket nekik. Pedig a hadvezéreknek köszönhetően milliók haltak, halnak meg értelmetlenül.

   Azért a kérdés ennél bonyolultabb. A fegyverek, harci eszközök kifejlesztése, a haditechnika, Wernher von Braun rakétái nélkül távközlési műholdak sem lennének és okos telefon sem. Hát ez van, ilyen világban élünk.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük