Rendhagyó programot indított útjára Békési Zoltán. 2013. augusztus közepétől bárki örökbe fogadhat egy szilvafát a Békési Pálinka szilváskertjéből, ahol 1869 darab veres szilvafa közül lehet kiválasztani a legkedvesebbet: öregebbet vagy fiatalabbat.

 

Rendhagyó programot indított útjára Békési Zoltán. 2013. augusztus közepétől bárki örökbe fogadhat egy szilvafát a Békési Pálinka szilváskertjéből, ahol 1869 darab veres szilvafa közül lehet kiválasztani a legkedvesebbet: öregebbet vagy fiatalabbat.

 

A fa terméséről az örökbefogadó maga rendelkezik: pálinkát főzethet vagy lekvárt készíthet belőle. A lehetőségek tárháza végtelen. Elsőként Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára fogadta örökbe – azon kívül, hogy aktívan részt vett a szilvaszedésben – az első számú, sorszámozott fát.

 

Elkezdődött a híres békési veres szilva szüret az eredetvédett Békési Szilvapálinka alapját képező szilvából. A Pálinkaház 27 hektáros szilváskertjében rázógépekkel és kézi erővel történik a betakarítás, amelyet aztán a Békési Pálinkafőzdébe szállítanak, hogy pálinkát készítsenek belőle.

 

Kalandba illő módon érkeztünk meg a szilvásba. A meleg a tetőfokán, az agyunk felforrt a kocsiban és ráadásul a GPS is elvesztette józan eszét és tájékozódási képességét, az állandó újratervezést dalolva vitt tévutakra minket. De az is lehet, hogy jól álcázta magát a szilvás. Békés után található a terület, ami önmagában sem semmi távolság kocsival megközelítve. Segítséget kellett kérnünk Békési Zoltántól és megmentő vezetéssel végre célba értünk. Lázas sürgés forgás közepébe cseppentünk, kemence begyújtva, pálinkák előkészítve … hát ránk is fért néhány kupica. A tűz körül tüsténkedő háziasszonyok elmondták, hogy helyi specialitásként szilvakrém leves, aztán vadmalac kemencébe sütve, friss főzésű szilvaciberével és végezetül helyben készült szilvalekváros derelye, közben hűtött szilvanektárral készültek a fogadásunkra. De ezért előbb meg kell dolgozni!

Aztán kezünkbe kaptuk, mint Piroska a kis kosarat, és irány a szilvás!

Az első megtöltött kosár – hangsúlyozom, hogy megtöltött kosár – megy a közösbe, a másodiknak szedett mennyiség pedig a miénk lehetett. Hát, meg ne tudják, hogy micsoda munka 40 fokba szilvát szedni csordultig kosárral. Én, mint született városi gyerek (vagy inkább öreggyerek) eddig csak a régi kabarékból ismertem, hogy „milyen nehéz is a paraszti élet". Megtapasztaltam. Mikor megláttam a rázógépet, és belegondoltam, hogy anno ezt is kézzel csinálták, hát kivert a víz. Nagyszerű találmány a gépi rázás. Ha még nem láttak volna ilyet: a traktor vontatta szerkezet oldaláról két lepedőszerű anyaggal ölelik körbe a fát, aztán egy gépkar megmarkolja a fa törzsét és addj neki, ami belefér, csak rázza, hogy úgy hullik a szilva. Aztán behúzza a lepedőket, szilva begyűjtve és ennyi, tovább áll a következő fához. Nem voltam éppenséggel túl szakszerű, de remélem, elképzelik kedves Olvasóink.

Nos, én is örökbe fogadtam egy veres szilvafát, melyből szeretnék pálinkát főzetni. Már alig várom, hogy újra lássam és aztán megkóstoljam fogadott fám gyümölcsének párlatát.

 

Az idei év nemcsak a bő termés miatt kivételes, hanem a Békési Pálinkaház által meghirdetett örökbefogadási program miatt is. Békési Zoltán, a pálinkafőzde tulajdonosa az országban egyedülálló lehetőséget teremtett: mától bárki örökbe fogadhat egy szilvafát, amelyről maga gondoskodhat.

 

„Az örökbefogadás lehetősége bárki számára fönnáll. Aki nevére vesz egy szilvafát, annak terméséről saját maga rendelkezik.  A szilvából pedig pálinkát főzethet nálunk, vagy egy részét otthon befőzheti.  A termésalakulásról, a szüret idejéről a gazdákat folyamatosan hírlevélben tájékoztatjuk"- mesélte Békési Zoltán, a Békési Pálinkafőzde tulajdonosa.

A szilváskert sorszámozott szilvafáinak első darabját a Békési Szilvapálinka Ünnep tiszteletbeli vendége, Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára fogadta örökbe, aki az idei termésből pálinkát főzet magának a Békési Pálinkafőzdében.

 

A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert ital. A párlat a térség jellegzetes vörös szilvájából készül, amelyet a Körösök által biztosított klíma, valamint a térségre jellemző kötött talaj tesz egyedivé.  A Békési Szilvapálinka Centrum, amely e terméket, annak hagyományait, kultúráját, a békési pálinkafőzés történetét hivatott bemutatni, önálló turisztikai attrakcióként lehetőséget biztosít arra, hogy a térségbe látogató vendégek, turisták az eddigieknél magasabb szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe. 

 

A Békési pálinkafőzde 1984-ban kezdte meg működését, ahol 1988-től egy gőzmozdony segítségével főzték a pálinkát. Az üzem gyorsan túlnőtt a kis vonat teljesítőképességén, azóta pálinka – és vasúttörténeti múzeumként működik, amely továbbra is szívesen várja látogatóit a komplexumtól öt percnyire.

 

A több mint kétszázmilliós beruházásként létrejött pálinkaszentély, a Békés város közepén található Pálinka Centrum kóstolótermében az ország legjobb, díjnyertes Békési párlatait lehet megkóstolni, a méltán híres szilvától az igazi különlegességekig.

A gyerekeknek külön játszószobát alakítottak ki a komplexumban, sőt egy embernagyságú élményhordót is kihelyeztek a teremben. Békési Zoltán tulajdonos, elmondta, hogy a Centrum összes szolgáltatása megnyílt, köztük a pálinkatrezor, ahol akár hosszú időn keresztül érlelhető és pihentethető a párlat.

Ennek ellenére én sokkal jobban szeretném, ha itthon velem együtt pihenne a kis pálinkám.

 

http://www.bekesipalinka.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük