2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Száraz bort csak ép szőlőből!

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/11315"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Andrassy-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span><strong> </strong>Akár szakmai hitvallásnak is tekinthető e kijelentés, melyhez a tarcali Andrássy Pincészetben tartják magukat. Legalább is ez derült ki - egyebek mellett - a Dionysos Borházban tartott bemutatójukon. <p>

andrassy 1.thumbnail Akár szakmai hitvallásnak is tekinthető e kijelentés, melyhez a tarcali Andrássy Pincészetben tartják magukat. Legalább is ez derült ki – egyebek mellett – a Dionysos Borházban tartott bemutatójukon.

andrassy 1.thumbnail Akár szakmai hitvallásnak is tekinthető e kijelentés, melyhez a tarcali Andrássy Pincészetben tartják magukat. Legalább is ez derült ki – egyebek mellett – a Dionysos Borházban tartott bemutatójukon.

galambos károly kereskedelmi igazgató A régi kúriát és a hozzá tartozó pincéket még 1999-ben vásárolták meg, majd mindent felújítottak – mondta el bevezetésként Galambos Károly kereskedelmi igazgató. A most működő, modern üzemet 2005-ben adták át. A fejlesztés ezzel még nem ért véget. Rövidesen, május 16-án, egy négycsillagos wellness hotelt is nyitnak azzal a céllal, hogy jó étteremben, jó borokat fogyasztva, kényelmesen lakhasson a hozzájuk látogató. Náluk a minőség egyik garanciája, hogy a pincészetnek saját szőlőbirtoka is van. A Szentkereszt dűlőben fekvő húsz hektáron nemrég jelentős újratelepítést végeztek.

zsurki.thumbnail Tokaj-Hegyalján 2005-ben „Az év borásza" címet az Andrássy pincészet borásza, Zsurki Sándor nyerte. A borok bemutatását egy száraz, 2007-es Muscat Lunel-lel kezdte. Ebből a fajából két és fél hektár fiatal ültetvényük van, a bor a harmadik termésből készült, kíméletes feldolgozással. A száraz borhoz, csak a teljesen ép, egészséges, Borytis-mentes fürtöket válogatták, rövid, ½ – 1 órás áztatás után, kis nyomáson préselték ki, hogy csak a legjobb ízek jelenjenek meg a borban. Így a Lunel nem túl parfümös, diszkrét, elegáns illatot ad. Az erjesztés két hét alatt, 16 – 18 C fokon ment végbe. A cég filozófiájához tartozik még, hogy aszút csak a legjobb évjáratokban készítenek. Nem törekednek arra, hogy minden évben legyen aszújuk.

andrassy 2.thumbnail A 2006-os száraz Tokaji Furmint a termőhely, Szentkereszt nevét is viseli. A fürtöket itt is kétfelé válogatták és a teljesen épeket zúzás és bogyózás nélkül tették a présbe. Alacsony, 1 bar nyomáson dolgoztak, így a szőlő héjából kevesebb csersav kerül a lébe. A bent maradt kocsány kivezeti a mustot a prés szélére, ami ezáltal nagyon tiszta, szinte almalé-szerű marad. Hűtve erjesztik, két hétig. Az újbor 30 százalékát két hónapra új tölgyfahordókba teszik, ettől kissé vaníliás ízt kap. A félédes Tokaji Hárslevelű (2006) már a nem teljesen ép, gyengén Borytis-es fürtökből készült. Az eljárás a Furmintéval azonos, de nem rakják új tölgyfahordókba. A Borytis íze ezért – ha nagyon gyengén is – de érvényesül.

andrassy 3.thumbnail A Muscat Lunel, édes (2006) története más. A fürtökben nem volt olyan mennyiségű aszúszem, hogy érdemes lett volna belőle aszút csinálni. A rövid, ½ – 1 órás áztatás nyomán a muskotály-aromák feltáródnak és majd a borban érvényesülnek. Az erjedést két hét után, hűtéssel megállították, a megfelelő alkohol – cukor egyensúly elérése érdekében. A bort -3, -4 C fokra hűtik és eltávolítják a seprőt. Bár ez is Muskotály, illata, aromája teljesen más, mint a száraznál. Pont azért készítenek édes és száraz változatot is minden fajtából, hogy sokszínűségét megmutathassák.

A késői szüretelésű Hárslevelű 2006 válogatása még szigorúbb volt. Itt már sokkal több volt a töppedt szem, így az aszús, Borytis-es jelleg is jobban megmutatkozott. A Hárslevelű jellegzetes ízvilága mellett, „zsíros, vastag" ízek is jelentkeztek. E bor illata -túlzás nélkül mondhatjuk – szinte költői! Rövid áztatás után préselték, a mustot irányított erjesztésnek vetették alá. A belső egyensúlyt gyakori kóstolással állapították meg. Ha ezt a bort teljesen szárazra erjesztették volna, 17 alkohol-fokos lenne!

apassionata.thumbnail Azt, hogy a borkészítés szinte szenvedélyük, ebben a pincészetben le sem tagadhatnák. Igaz, nem is akarják. Talán pont ezért adták egy késői szüretelésű cuvée-nek az Apassionata nevet. A fele Hárslevelű, húsz százalék Muskotály és harminc százalék Furmint van még benne. Az arány nem kísérletezés eredménye, a termőhely így kínálta az alapanyagot. Más években esetleg más lett volna. Gondosan válogatták a fürtrészleteket, a töppedt, aszúsodott szemek 2 – 3 órányi áztatás után aszúszerű alapízeket adtak, bár a készítési technológia a továbbiakban más volt. Hordóban nem volt, hogy gyümölcsös jellege megmaradjon. Ezt az édes bort – mely a mező, a füvek illatát őrzi – kifejezetten jó lehet ételekhez, például egy narancsos kacsasülthöz párosítani.

aszuk.thumbnail Az Andrássy Pincészetnek természetesen kiváló aszúborai is vannak. Az 1999-es 4 puttonyos Aszúhoz a szemeket már egyenként gyűjtötték. Egy szüretelő naponta legfeljebb 10 – 12 kilogrammot képes összeszedni. Erjedő alapborban tárják fel az aszúszemet, évjárattól függően 18 – 36 órás áztatással. A préselés is lassú, a nyomást 3 – 4 óra alatt fokozatosan növelve nyerik ki a mustot. Új tölgyfahordóban három évig érlelik, az itt-ott már hétszáz éves pincékben. Utána palackozzák. Az 5 puttonyos, 2000-ben, nagyon meleg nyár, és szinte teljesen csapadékmentes ősz után született. Mivel ez egy különleges év volt, lehetőség nyílott a legkülönlegesebb, a 6 puttonyos készítésére is. Ezt is három évig érlelték, de idősebb hordókban, ezért itt már megjelent a finom csokoládé, enyhe kávéíz és illat. A palackokba valóban párját ritkító bor került.

http://www.dbhq.hu/

http://www.andrassy.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.