2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A KUBAI TURIZMUS ÚJDONSÁGAI

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65061"><img class="image image-preview" src="/files/images/002_2.jpg" border="0" alt="Marisabel" title="Marisabel" width="141" height="188" /></a><span style="width: 334px" class="caption"><strong>Marisabel</strong></span></span></p> <p>Nemrégen állomáshelyet váltott a méltón népszerű, hazánkba akkreditált kubai nagykövetasszony, és helyette megérkezett Julio Cézar Cancio Úr Őexcellenciája. A frankfurti székhelyű, európai hatóterületű Kubai Idegenforgalmi Hivatal igazgatónője, <strong>Marisabel González Hernández</strong> a magyar utazási irodák és újságírók részére vetett képes előadást és fogadást rendezett Budapesten, ahol az új nagykövetet is bemutatta.

marisabelMarisabel

Nemrégen állomáshelyet váltott a méltón népszerű, hazánkba akkreditált kubai nagykövetasszony, és helyette megérkezett Julio Cézar Cancio Úr Őexcellenciája. A frankfurti székhelyű, európai hatóterületű Kubai Idegenforgalmi Hivatal igazgatónője, Marisabel González Hernández a magyar utazási irodák és újságírók részére vetett képes előadást és fogadást rendezett Budapesten, ahol az új nagykövetet is bemutatta.

marisabelMarisabel

Nemrégen állomáshelyet váltott a méltón népszerű, hazánkba akkreditált kubai nagykövetasszony, és helyette megérkezett Julio Cézar Cancio Úr Őexcellenciája. A frankfurti székhelyű, európai hatóterületű Kubai Idegenforgalmi Hivatal igazgatónője, Marisabel González Hernández a magyar utazási irodák és újságírók részére vetett képes előadást és fogadást rendezett Budapesten, ahol az új nagykövetet is bemutatta.

középen a nagykövetKözépen a nagykövet

 

A legnagyobb havannai utazási iroda, a Marysol Travel Cuba magyar munkatársai beszámoltak a gyönyörű ország sokszínű vonzásáról és kulturális értékeiről, a Karibi-szigetek remek éghajlatáról, az üdülési, sportolási és kirándulási lehetőségekről, kiváló szállodáiról, hotelláncairól. A tíz éve működő Marysol utazási iroda tartja a kapcsolatot a magyar tour-operátorokkal is. A helyszínen magyar nyelvű idegenvezetőket és sofőröket bocsátanak rendelkezésre, kérésre dzsipes szafarira viszik az utasokat. Ajánlják a Kubában tartott romantikus esküvői ceremóniákat, Autentic Cuba címmel a 8 éjszakás, 9 napos körutazást a világörökségi helyszínekre vagy a különleges természeti képződményekhez, a mélytengeri búvárkodást, valamint a Havannából induló csillagtúrákat. Az utasok kívánságait rugalmasan kezelik, és újabban az országon belül repülőút is lehetséges.

 

Kuba a hangulatos Karibi szigetvilág legnagyobbika, a térképen krokodil-alakú, amelyet 4200 apró kis sziget vesz körül, és 300 homokos tengerparti stranddal vonzza a turistákat. Grafikonon mutatták be a beutazók számának exponenciális növekedését: amíg 1990-ben 340 ezer turista érkezett, addig 2011-re 2 millió 700 ezerre nőtt a számuk, 2013-ra pedig legalább hárommillió látogatót várnak. 2011-ben 3514 magyar utazót láttak vendégül. A szigetvilág története, környezete és fantasztikus latino zenéje határozza meg a kubai kultúrát.

 

Az ország 25%-a bioszféra rezervátum, kilenc helyszín az UNESCO világörökség része: Valle de Viñales, Camagüey, San Pedro de la Roca, Cienfuegos Varadero strandjával, Trinidad városa a kávéültetvények romjaival, Desembarco del Gramna (Castro hajójának kikötője), Baconao Nemzeti Park, Alejandro de Humboldt Nemzeti Park, Piñar del Rio dohányültetvényei az idő csiszolta sziklatömbökkel.

 

A főváros, Havanna környékén élt és halt meg Ernest Hemingway, és járt ott Federico García Lorca is. Híres szórakozóhelyei közül kiemelkedik a Tropicana mulató hamisítatlan kubai zenével, tánccal. A zenés kiskocsmákban gyakran ivott kubai rumot és szívta a szivarját Hemingway. Itt írta meg Nobel-díjas művét, Az öreg halász meg a tenger címmel. Látogatható a lakóháza, amelynek dolgozószobáját érintetlenül hagyták. Az íróasztalon ott van még a szemüvege, az írógépe és az elmaradhatatlan rumos üveg.

 

Az új idegenforgalmi ajánlatban szerepelnek a flamingó-telepek, a teknősbéka-farmok és a tengeri akvárium delfin-show-jának látogatása, meg a Jardines del Rey szigetcsoport top strandjai.

 

kubai énekesnőKubai énekesnő

A fogadáson megkóstolhattuk a salmoreját (ejtsd: szalmoreha), a kubai, kenyérrel dúsított paradicsomlevest, a karibi rákos-uborkás sült paellát és a zöldségekkel töltött, csípős-édes gyümölcslekvárral ízesített, sült tésztatekercseket. Ihattunk alkoholmentes, jéghideg, cukrozott mojitót és igazi kubai barna rumot. Egy fiatal énekesnő kubai dalokkal szórakoztatta a közönséget.

 

Kuba igen sokat fejlődött a 23 évvel ezelőtti látogatásomhoz képest. Saját lábára állt. Havannában a gyönyörű koloniál épületek egy részét felújították, felhőkarcolókat emeltek, leszoktak a szovjet segélyekről, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a turizmus húzó iparágára. A kubaiak azonban továbbra sem utaznak külföldre, persze pénzük sincs rá. A lakosság általában szegény, nagyon barátságos, segítőkész. Jó a közbiztonság. A prospektusokból ítélve, megszépültek a strandok, a turistahelyek, de a járművek még igazi oldtimerek a 40-es évekből, és kevés van belőlük. A magyar turistairodák szerint az oda-vissza repülőjegy 260 ezer forintba kerül, egy 9 napos körút vagy varaderói üdülés – a komfortfokozattól függően – 3-400 ezer forint körül elérhető.

Kuba olyan ország, amelyiket Isten valóban jókedvében teremtett, igazi csoda, földi paradicsom!

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.