2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kvótarendszer a legnagyobb szennyezőknek kedvez?

2 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/11826"><img class="image thumbnail" src="/files/images/wwflogo.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>A kibocsátási kvóták ingyenes kiosztásának köszönhetően öt tagállam energiaipari vállalata ölébe akár 72 milliárd eurós nem várt haszon hullhat a következő négy évben - hívja fel a figyelmet az Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerének visszásságaira a Természetvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb tanulmánya<strong>.</strong> <p>

 A kibocsátási kvóták ingyenes kiosztásának köszönhetően öt tagállam energiaipari vállalata ölébe akár 72 milliárd eurós nem várt haszon hullhat a következő négy évben – hívja fel a figyelmet az Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerének visszásságaira a Természetvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb tanulmánya.

 A kibocsátási kvóták ingyenes kiosztásának köszönhetően öt tagállam energiaipari vállalata ölébe akár 72 milliárd eurós nem várt haszon hullhat a következő négy évben – hívja fel a figyelmet az Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerének visszásságaira a Természetvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb tanulmánya.

A WWF megbízásából a Point Carbon piackutató cég által készített tanulmány szerint az Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Olaszország és Spanyolország energetikai cégei akár Szlovénia GDP-jének kétszeresével lehetnek gazdagabbak a rendszernek köszönhetően. Az új európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerben (ETS) az előre meghatározott széndioxid-kibocsátási szintet átlépő vállalatoknak büntetést kell fizetniük, azonban ezt elkerülhetik azzal, ha további kibocsátási egységeket vásárolnak. Ez megnövelheti az ezen cégek által előállított energia árát, versenyképesebbé téve a megújuló energiaforrások (például a szélenergia) használatát. A magasabb energiaárak ugyanakkor ösztönzőleg hathatnak a gazdaságos energiafelhasználásra is.

A jelenlegi rendszerben azonban számos vállalat ingyen jut a kvótákhoz, ráadásul sok cég beleépíti az áraiba a kibocsátási kvóták költségeit, hatalmas nyereséghez jutva ezáltal. A WWF ETS- koordinátora, Sanjeev Kumar szerint az ingyenes kvótákkal tulajdonképpen megjutalmazzák a széndioxidot kibocsátó vállalatokat. Ennek a „jutalomnak" a teljes összege a brit cégek esetén 6 és 15, a németek esetén 14-34, a spanyoloknál 1-4, az olaszoknál 6-9, míg a lengyeleknél 2-9 milliárd eurót tesz ki. A problémát az Európai Unió is felismerte, ezért már folynak arról a tárgyalások, hogyan működjön a rendszer 2013 után. A tervek szerint ettől az időponttól kezdve a cégeknek a teljes kibocsátásukért kellene fizetniük, azonban az érintett vállalatok ez ellen hevesen tiltakoznak.

Európa-szerte évente 1 milliárd tonna széndioxid származik az energiatermelés céljából elégetett szénből. Ez mintegy ötöde az Unió üvegházhatású gáz kibocsátásának. A WWF azt szeretné elkerülni, hogy a kibocsátás-kereskedelmi rendszer a legnagyobb kibocsátókat jutalmazza.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük