2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Európai iskolák az élő bolygóért”

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44855"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Foto%20grup_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A múlt héten 4 magyar iskolai osztály vett részt a WWF és az ERSTE Alapítvány „Európai iskolák egy élhető bolygóért elnevezésű nemzetközi iskolai környezetvédelmi kezdeményezésén, amely Ausztriában tartotta indító rendezvényét. </p><p> 

foto%20grup 1.thumbnailA múlt héten 4 magyar iskolai osztály vett részt a WWF és az ERSTE Alapítvány „Európai iskolák egy élhető bolygóért elnevezésű nemzetközi iskolai környezetvédelmi kezdeményezésén, amely Ausztriában tartotta indító rendezvényét.

 

foto%20grup 1.thumbnailA múlt héten 4 magyar iskolai osztály vett részt a WWF és az ERSTE Alapítvány „Európai iskolák egy élhető bolygóért elnevezésű nemzetközi iskolai környezetvédelmi kezdeményezésén, amely Ausztriában tartotta indító rendezvényét.

 

32 magyar és hét más európai országból származó diák és tanár gyűlt össze Bécstől délkeletre az egyhetes diák-tanár akadémián.  A tanév végéig a 4 osztály egyedi természetvédelmi projekteket valósít meg az "Ökológiai lábnyom" és a "Duna" témakörökben. A legjobb projekteket nevezni fogják. "Az elmúlt két tanévben kiváló események születtek, mint például az önkormányzatokkal közösen megrendezett újrahasznosítási napok, kiállítások, színpadi előadások és diák-tanít-diákot kampányok" mondta Barbara Tauscher, a WWF Ausztria környezetvédelmi oktatási programjának vezetője.  "Kíváncsian várjuk, hogy ebben az évben milyen remek ötletek kerülnek megvalósításra."

32 bolgár, horvát, magyar, moldáv, román, szerb, szlovén és ukrán diák-tanár csapat vett részt az osztrák Seewinkel térségben, Illmitzben rendezett egyhetes diák-tanár akadémián.  A WWF öko-pedagógusai workshopokon és szabadtéri programokon keresztül ismertették meg a 12-17 éves diákokkal és tanáraikkal a projekttémákat: "A Duna – Európa életvonala" és "Ökológiai lábnyom – a fogyasztás globális hatásai".   Az akadémia fő fókusza az "aktív állampolgár "fogalma" hangsúlyozta Tauscher.  Különböző lehetőségeket szeretnénk bemutatni a diákoknak, amivel ösztönözzük aktív szerepvállalásukat, hogy kifejezzék véleményüket a nyilvánosság előtt és másokat is motiváljanak az aktív részvételre."  A tanárok csupán projektedzőként támogatják diákjaikat.  A projektötletek és azok megvalósítása teljes mértékben a diákok kreativitásán múlik.

A környezetvédelmi projektek haladását a nyilvánosság számára hozzáférhető http://schools.foralivingplanet.eu/ című interaktív blogon kísérhetik figyelemmel.   Az iskolai osztályok itt vezetik majd a projektnaplót, a projekttel kapcsolatos képeket és videókat tesznek közzé, valamint megosztják tapasztalataikat.  A honlapra látogató diákok, tanárok és egyéb érdeklődők minden tevékenységhez hozzáfűzhetik megjegyzéseiket.

"Az ERSTE Alapítvány azért vesz részt ebben a kezdeményezésben, hogy komoly környezetvédelmi szemlélettel gazdagítsuk nemzetközi oktatási projektjeinket" mondta Boris Marte, az ERSTE Alapítvány igazgatósági tagja. "Az oktatás támogatása azt jelenti, hogy komolyan vesszük Európa jövőjét. A környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos érzékenység nemzetközi projekteken keresztül történő átadása a fiatalok és tanáraik számára egyaránt huzamosan fenntartható élményt jelent.

Az "Európai iskolák az élő bolygóért" nevet viselő iskolai környezetvédelmi kezdeményezést először a 2008/2009-es tanévben rendezték.  Azóta 10 európai ország 55 iskolai osztálya vett részt a programban.  Ily módon 1500 12 és 17 év közötti diák hívta életre egyedi öko projektjét.

http://schools.foralivingplanet.eu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.