2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Irodalmi körkép Kárpátaljai szemmel

4 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44649"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Beregszászi%20Nemzeti%20Színház%20homlokzata.thumbnail.JPG" border="0" alt="Beregszászi Nemzeti Színház homlokzata" title="Beregszászi Nemzeti Színház homlokzata" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Beregszászi Nemzeti Színház homlokzata</strong></span></span> <p>A Szülőföld Alap támogatási politikájának megváltozása miatt nehéz helyzetbe került  Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű folyóirata, az <em>Együtt</em>.</p><p> 

 Beregszászi Nemzeti Színház homlokzataBeregszászi Nemzeti Színház homlokzata

A Szülőföld Alap támogatási politikájának megváltozása miatt nehéz helyzetbe került  Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű folyóirata, az Együtt.

 

 Beregszászi Nemzeti Színház homlokzataBeregszászi Nemzeti Színház homlokzata

A Szülőföld Alap támogatási politikájának megváltozása miatt nehéz helyzetbe került  Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű folyóirata, az Együtt.

 

 A szerkesztőség munkatársainak a közelmúltban mégis sikerült megjelentetnie a folyóirat idei harmadik számát. Az új utakon járó irodalmi kiadvány szerzői, többek között: Vári Fábián László, Bartha Gusztáv, Szöllősy Tibor, Czébely Lajos, Fodor Géza, Penckófer János, a nemrég elhunyt Utassy József stb. A Szárnypróba című rovatban ezúttal a beregszászi Pusztai Beatrix mutatkozik be verseivel.  Csordás László az elsőkötetes Brenzovics Marianna Kilátás című regényéről írt kritikát. A szerkesztőség nevében Bakos Kiss Károly méltatja a 60 éves Fodor Gézát, és recenziót közöl a Budapesten élő Czébely Gabriella Holló hajam vánkosán  című verses kötetéről, amelynek Nagy Zoltán Mihály volt a szerkesztője. Kárpátalja nagy múltra visszatekintő folyóiratára ráfér a támogatás, mert amennyiben az anyaország nem változtat az álláspontján, az könnyen a kiadvány végét jelentheti. Sajnálatos, hogy a politika oltárán megint a kultúrának kell véráldozatot bemutatnia.

Többhónapos késéssel, október elején jelent meg az unitárius egyház támogatását élvező Partium nevű folyóirat nyári száma, amiben számos, volt és jelenleg is Kárpátalján élő szerző műve is szerepel.  A Sárospatakon élő Finta Éva Anziksz egy régi nyárból  és a beregújfalui  Bakos Kiss Károly Nyáron a város című verse mellett lehozták Csordás László két költeményét és Sütő András Anyán könnyű álmot ígér című művéről írt tanulmányát. A beregdédai helytörténész,  Kosztyó Gyula, a korábbi számban megjelent műve folytatásaként, a múlt század elejének sajtópropagandájáról írt tanulmányával jelentkezik. Molnár Bertalan, a Beregi Hírlap újságírója pedig a Kovács Vilmos szavalóversenyről közöl beszámolót, ahol a zsűri munkájában a szerkesztőség munkatársai is részt vettek.

A Mozgó Világ szeptemberi száma hozta a szokásos Balla D. Károly eszmefuttatást. A téma ezúttal a magyar nemzeti múlt, búsongás, a kárpátaljai idő. Mottójául a József Attila díjas irodalmár barátjának szavai kívánkoznak: „Évek óta nem tudom megszokni, hogy már évek óta 1978-at írunk." Hiába, vannak akik nem tudnak szabadulni a múlt dicsőségétől.

A Magyar Napló sem maradt kárpátaljai szerző nélkül. Az októberi számban szerepel Vári Fábián László Az Úr kegyelméből című verse. Az idei Tokaji Írótáborban elhangzott előadásokból összeállított válogatásban szerepel a fiatal eszenyi irodalmár, Csordás László Egy fiatal nemzedék körvonalai a kárpátaljai magyar irodalomban című tanulmánya. Az értekezés négy fiatal kárpátaljai szerző munkásságát mutatja be, köztük van a már említett Brenzovics Marianna és Bakos Kiss Károly. A tanulmányt átvette az EuroAstra internetes magazin is.

Az irodalomkedvelők figyelmébe ajánlom a már említett Csordás László internetes oldalát, ahol a közelmúltban tanulságos és indulatoktól sem mentes vitát folytatott Balla D. Károllyal, a kárpátaljai irodalom megléte illetve nemléte témakörében.  Ebben a témában már évek óta heves vita folyik a kárpátaljai magyar irodalom barátai és ellenségei között.

Lengyel János

Kép: Kis Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük