2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LISZT ÉV 2011

10 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44511"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(1)66.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span> <p><strong><em>Liszt Ferenc</em></strong>  október 22-én született,  2011-ben ünnepeljük születése 200. évfordulóját. Hazánk és a világ ünnepi rendezvénysorozattal készül az évfordulóra, a rendezvénysor áttekintésére szervezett tájékoztatót 2010. október 22-én tartották a budapesti Gerbaud Cukrászdában, ahol maga Liszt is szívesen uzsonnázott...</p><p>

 a%20(1)66.thumbnail

Liszt Ferenc  október 22-én született,  2011-ben ünnepeljük születése 200. évfordulóját. Hazánk és a világ ünnepi rendezvénysorozattal készül az évfordulóra, a rendezvénysor áttekintésére szervezett tájékoztatót 2010. október 22-én tartották a budapesti Gerbaud Cukrászdában, ahol maga Liszt is szívesen uzsonnázott…

 a%20(1)66.thumbnail

Liszt Ferenc  október 22-én született,  2011-ben ünnepeljük születése 200. évfordulóját. Hazánk és a világ ünnepi rendezvénysorozattal készül az évfordulóra, a rendezvénysor áttekintésére szervezett tájékoztatót 2010. október 22-én tartották a budapesti Gerbaud Cukrászdában, ahol maga Liszt is szívesen uzsonnázott…

A tájékoztatón felszólalt Szőcs Géza  kultúráért felelős államtitkár (nemzeti Erőforrás Minisztérium),Kocsis Zoltán  főzeneigazgató, Nemzeti Filharmonikus Zenekar,Rubovszky Rita  ügyvezető igazgató,  Hungarofest Nonprofit Kft.,Zimányi Zsófia  igazgató,  Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.,Dr.Batta András rektor,  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem,Csonka András vezérigazgató-helyettes,  Művészetek Palotája (MÜPA), Eckhardt Mária  tudományos igazgató,  Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont.

a96.thumbnail

Szőcs Géza államtitkár  Juhász Gyula idézettel kezdte mondanivalóját;

„…Művész hazája széles e világon
Minden táj, hol megértés fénye ég,
Ó téged is tárt karral várt a távol
S ölelt a szabad, dús emberiség
S te tékozoltál lelked aranyából,
De messze nép hítt bár s idegen ég:
Magyar rapszódiák költője, bátor
Hittel hirdetted a magyar zenét
S távol világban te el nem feledted,
Hol ringatták bölcsőjét Liszt Ferencnek!…"

Az államtitkár rámutatott,  a kormányzat kiemelt feladatának tekintette, hogy biztosítsa az évforduló megünnepléséhez a méltó feltételeket.  A magyar nemzeti bizottság javaslatára az UNESCO felvette Lisztet  2011-es,  a világ megünneplésre méltó személyiséginek listájára, s a nemzetközi szervezet anyagi támogatást is kilátásba helyezett.  

a%20(2)51.thumbnailA következő év a géniuszra való kétszeres megemlékezésre ad módot; születésének 200. éve, halálának 125 éve lesz ekkor.

A Liszt Évre tervezett programokkal kívánjuk a világ előtt is bizonyítani,  hazánk méltán tartozik évszázadok óta a klasszikus zene élvonalához.  Egész Európában koncentráltan készülnek Liszt ünneplésére, Párizstól Isztambulig, de még Moldvában is, ahol megemlékeznek a kor neves romániai cigányzenészével való találkozására.

A magyar uniós elnökség idején magyar részről mindenhol, minden eszközt megragadnak, hogy Liszt Ferenc imázsával Magyarországra vonzzák a kultúra iránti érdeklődők figyelmét.  Uniós rendezvényeken, fogadásokon, konferenciákon és minden más alkalommal Liszt szerepel majd a repertoáron.

2011 januárjában Londonban ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar,  ugyanott  Liszt-hétre is sor kerül.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd,  a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel,  ugyanott ad önálló orgonaestet márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor.

Bayreuthban hunyt el 1886-ban Liszt Ferenc, sírja is ott található, a város lehet tanúja a programsorozat egyik legnagyobb eseményének, Liszt egyetlen operájának, a Don Sanche  bemutatójának. amelyet először a Bartók+… Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én láthat a közönség. Az előadás mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg, a Liszt-Wagner-leszármazott Katharina Wagner rendezésében.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (NFZ) együtt a magyar Liszt-év nagykövete, emlékeztetett Liszt személyiségének kettősségére;   a külvilág számára páratlanul sikeres zongoravirtuóz, akinek kevéssé ismert művek népszerűvé tételét köszönhetik a kortársak zongoraátiratok révén,  másfelől magába forduló alkotó, aki a zeneszerzésben korszakos jelentőségű művekkel mutat utat és hat a mai napig, Richard Strausstól Rahmanyinovon és Berliozon át Dvořákig és Bartókig.  Liszt utóbbi arculatát erősítette az a meg nem értés is, mely újításait kortárs alkotók körében kikezdeni próbálta, bár nagyságát semmiféle bíráló nem merte kétségbe vonni… (Ezért fordult Liszt az újító zeneszerző arculattól a virtuóz művész megjelenítése irányába…)

A Liszt-év  módot ad rá, hogy a nagy művész életpályájának rejtett zugaiba is betekintést nyerjünk.

A Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda koordinálja a nagyszabású zenei programsorozatot, a tájékoztatón Rubovszky Rita ügyvezető elmondta, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe.  Szerencsés egybeesés, hogy hazánk ugyanebben az évben, 2011. első félévében veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, amely egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy az Iroda szervezésében Európa-szerte bemutassuk Liszt Ferenc munkásságát és a művész büszkén vállalt magyarságát.

Az ügyvezető kiemelte, a Liszt Év programjai a hazai kulturális intézmények összefogásával, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés révén, nehéz költségvetési helyzetben formálódta, s haladnak a kitűzött cél elérésére;  Liszt Ferenc váljon az ország "márkanevévé".

Liszt Ferenc a XIX. századi Európa lenyűgözően színes személyisége és gazdag életű muzsikusa volt.

A bicentenárium évében szervezett programokon keresztül egyszerre ismerhetjük meg magyarságát és európai látókörét, művészi elmélyültségét és világfias eleganciáját, zajosan ünnepelt virtuozitását és meghitt vallásosságát. Liszt felvilágosult, művelt, fesztelenül európai világpolgár volt, aki otthonosan mozgott a világ majd' minden szegletében. Nem csupán zeneszerző, de zenepedagógus is volt, aki jószerint saját pesti lakásában indította meg a Zeneakadémia működését. Később a katolicizmus felé forduló muzsikus – aki a római egyházzene új reformját tűzte ki céljául -, nagyszabású oratóriumok és misék írásával gazdagította a vallásos zene műfaját, majd 1865-ben abbéruhát öltött.

A 2011-es emlékév programjai épp Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni, hogy e komplexitás érzékeltetése révén egyszerre kerüljünk közelebb a bicentenáriumán ünnepelt komponistához és szerteágazó működésének társadalmi és társasági, tárgyi és szellemi környezetéhez.

Az ünnepélyek előkészületei évek óta zajlanak szerte a világon, a magyarországi vonatkozású rendezvényeket a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda koordinálja, és munkáját a magyar kezdeményezésre életre hívott – és jelenleg bejegyzés alatt álló – Nemzetközi Liszt Társaság is segíti, melynek célja, hogy ernyőszervezetként összefogja azon magyar és külföldi szakmai intézményeket, szakembereket és fesztiválokat, akik Liszt életművének minél szélesebb körű megismertetését és a Liszt-hagyomány folytatását tűzték ki célul.

A nemzetközi összefogás jegyében több magyarországi zenekar és művész képviseli hazánkat külföldön.

Így jövő év januárjában  Londonban  koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére.  

A Liszt Ferenc Kamarazenekar  Madridban  és a  Baltikumban  turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok  Bécsben  adnak koncertet.  

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar  Brüsszelben  lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad.


Bayreuthban  található az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja, és minden bizonnyal a német városban tervezett programsorozat egyik csúcspontja lesz júliusban az egyetlen Liszt opera,  a Don Sanche  bemutatója, egyidőben a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon is zajló  11-i premierrel,  mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban.  

A Liszt Év egyik kiemelkedő eseménye minden bizonnyal a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott  World Liszt Day,   melynek keretében egy év múlva, Liszt születésnapján, 2011. október 22-én Párizstól Szöulig  a világ több koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.

A Liszt Év hazai programjai közül fontos kiemelni a májusban a Millenárison megrendezendő  Liszt Maraton-t, ahol a klasszikus zene mellett crossover koncertekkel találkozhatnak az érdeklődők, kicsik, nagyok egyaránt.

A  Budapesti Tavaszi Fesztivál  Liszt-programjai közé tartozik  Fekete Gyula  Excelsior! című operájának ősbemutatója a Magyar Állami Operaházban.

A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a  Liszt és Európa  című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját, világhírű hazai és külföldi előadók részvételével.

Ezen alkalomból,  igazi kuriózumként,  Liszt és Wagner leszármazottjaNike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.

A Liszt Év keretében a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága közművelődési pályázatot hirdet.

A pályázat Liszt Ferenc személyét és munkásságát állítja fókuszba olyan alkotások és produkciók támogatásával, amelyek a művészet sajátos eszközeivel mutatják be, vagy népszerűsítik a kortárs művészet és a zene kapcsolatát.

A Liszt Év kiváló lehetőség arra, hogy a magát magyarnak valló virtuóz, Liszt Ferenc zenéjén keresztül, kiemelkedő magyar művésztehetségeinkkel Magyarországot és a magyar kultúrát, nem csak hazánkban, de Európa-, és világszerte láthatóvá, hallhatóvá tegyük.

Batta András rektor emlékeztetett,  Liszt nemcsak hatalmas újító volt, de a mesterségbeli megalapozottság hirdetője is.  Liszt kezdeményezte a Zeneakadémia megalapítását, az alapító aktusra saját lakásán került sor, bár távollétében a nagy elkötelezett, Erkel Ferenc felvezetésében. 

Liszthez fűződik a kettős megközelítés az oktatásban, a zenei szárnyalás és a mesterségbeli tudás (németes alaposságú) időbeni megalapozásához való ragaszkodás.  Egyedülálló zenei hungarikum, hogy ezt a fajta iskolát a mai napig sikerült tanárról diákra, majd ismételve generációkon át megőrizni ás átadni, leszármaztathatóan!

Ennek, s a Liszt ünnep jegyében a Zeneakadémia kebelében mesterkurzusokat szerveznek, melyekhez koncertek is kapcsolódnak, ezeket a "mobil projekteket" külföldi partnerakadémiáknak is ajánlják. (Máris nagy az érdeklődés…)

A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a  Liszt és Európa  című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ez alkalomból egy másik Liszt-Wagner-leszármazott, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.

A Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére jön létre a World Liszt Day ; a Liszt-év egyik kiemelkedő eseménye.   A Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezése  keretében  2011. október 22-én, Liszt születésnapján Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus oratóriuma.

Erdődy Orsolya  (Hungarofest Klassz Zenei Irodája)  elmondta, az emlékév programjai során Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni.  Az emlékév hivatalosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar  2011 január 22-i MÜPA beli ünnepi hangversenyével indul.

A programokat öt fő téma köré csoportosították:

Liszt mint ünnepelt világsztár, zongoravirtuóz, magyar világpolgár, keresztény gondolkodó és mint zenepedagógus.

Eckhardt Mária  (Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont)  elmondta, megjelentetik a Krisztus oratórium egy tételének facsimile kiadását, és további két Liszt-kiadványt is.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál is több Liszt-programmal készül;  ilyen Fekete Gyula  Excelsior!  című operájának ősbemutatója, mely a Magyar Állami Operaházban kerül bemutatásra.

A Liszt Év együttműködő partnerei:

Balassi Intézet

Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.

Budapest Music Center

Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

Liszt Ferenc Társaság

Millenáris Nonprofit Kft.

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Művészetek Palotája

http://www.liszt-2011.hu/

http://www.locandmore.eu/

http://www.mupa.hu/

http://www.operafesztival.hu/

http://btf.hu/

http://www.filharmoniabp.hu/

http://www.info.bmc.hu/

http://www.lisztmuseum.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.