2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A hatvanadik év küszöbén

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><span class="inline left"><a href="/node/1427"></a><a href="/node/1426"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Iz-Kult-2.thumbnail.jpg" border="0" alt="Izraeli est 1." title="Izraeli est 1." width="100" height="66" /></a></span></span>Nagyszabású kulturális seregszemlével ünnepli Izrael állam a Függetlenség Napját. Kikiáltásának jövõre lesz a hatvanadik évfordulója, de az ünnepségsorozat már most megkezdõdött Budapesten.</p><p>

izraeli est 1.Nagyszabású kulturális seregszemlével ünnepli Izrael állam a Függetlenség Napját. Kikiáltásának jövõre lesz a hatvanadik évfordulója, de az ünnepségsorozat már most megkezdõdött Budapesten.

izraeli est 1.Nagyszabású kulturális seregszemlével ünnepli Izrael állam a Függetlenség Napját. Kikiáltásának jövõre lesz a hatvanadik évfordulója, de az ünnepségsorozat már most megkezdõdött Budapesten.

david admon, izrael magyarországi nagykövete A június 24-ig tartó rendezvények egyik csúcspontjának minden bizonnyal az a gálakoncert tekinthetõ, melyet május 8-án rendeztek a Mûvészetek Palotájában. A vendégeket David Admon, Izrael magyarországi nagykövete köszöntötte, aki elmondta: a hangverseny idõpontjának kiválasztása nem volt véletlen. Hatvankét évvel ezelõtt, ezen a napon állították meg a Szövetségesek végérvényesen a náci gépezetet. Akkor hatmillió zsidót pusztítottak el, Izrael most mégis létezik, a világ egyik kulturális központja lett és errõl kívánja meggyõzni vendégeit ez az este is.

izraeli est 2.A hangverseny Pánczél Tamás Klezmer szvitjével kezdõdött, a Budafoki Dohnányi Ernõ Szimfonikus Zenekar elõadásában. A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, úgy az együttes, mint pedig a zenekari tagok korát tekintve. Átlagéletkora még ma is kevesebb, mint 30 év. A zenekar – melynek zeneigazgató-karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy – rövid idõ alatt elõkelõ helyet vívott ki magának a magyar zenei életben. Az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt külföldön – többek között Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Az együttes fiatalos lendületérõl, valamint a magyar kulturális életben szokatlan, innovatív készségérõl híres – mind mûvészi szempontból, mind a közönségével kialakított kapcsolatát tekintve. Hollerung Gábor 1989 óta a zenekar vezetõje. Az amatõr ifjúsági zenekart néhány év alatt professzionális színvonalú együttessé fejlesztette, mely 1993-ban alakult hivatásos szimfonikus zenekarrá. 1980 óta a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezetõ karnagya. Rendkívüli sikersorozatot mondhat magáénak, énekkarával Európa több rangos kórusversenyén ért el elsõ helyezést. 2001. májusa óta a Honvéd Férfikar vezetõje, 2005-tõl pedig a Honvéd Együttes mûvészeti vezetõje és igazgatóhelyettese. 2002-ben a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar elsõ vendégkarmesterévé nevezte ki. 2002 óta a Philharmonia Singers Tel Aviv mûvészeti tanácsadója. Együtteseivel bejárta a világot. Számos koncertet adtak Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Tajvanon, Ausztráliában és Mexikóban. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, 2004-ben Liszt-díjjal, 2006-ban Jeruzsálem -díjjal tüntették ki.

izraeli est 3.Talán már ennyibõl is látszik, hogy az est rendkívüli élménnyel szolgált a közönségnek. A Saint-Saëns 2., g-moll zongoraversenyét játszó Keren Hanan görög-izraeli zongoramûvész tanulmányait nyolcéves korában kezdte. Számos díjat nyert, jelenleg Budapesten él és Rados Ferenctõl, Schiff Andrástól tanul. A zenekar és a szólista tökéletes összhangban volt egymással. Az együttes nem elnyomta, inkább kiemelte partnere mûvészetét. Elõfordult, hogy a zongora játékát csak a dob finom pergése tette hangsúlyosabbá. Különösen a harmadik tételnél vált ez szembetûnõvé, ahol a virtuóz elõadásmód játékos könnyedséggé varázsolta a legnehezebb futamokat is.

A szünet után Bernstein népszerû West Side Story-jának koncert-keresztmetszete következett, Sharon Rostof-Zamir, Falusi Mariann és László Boldizsár, valamint a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Nõikara és a Honvéd Férfikar elõadásában. Az Izraelben született Sharon Rostof-Zamir több neves énekversenyt megnyert, tanulmányait a Milánói Scalaban folytatta. Az izraeli kritikusok 2002-ben neki ítélték az ?Év Operaénekese" díjat. Falusi Mariannt a Pa-Dö-Dö együttesbõl ismeri leginkább a hazai közönség. László Boldizsár számos operett fõszerepben mutatkozott már be és állandó tagja a Cotton Club Singers együttesnek. Most Sharon Rostof-Zamir partnereként nyújtott kiváló alakítást. Énekét talán egyetlen mondattal lehet a legjobban jellemezni: az elsõ pillanattól az utolsóig benne volt a lelke! A méltán világhíres ?Tonight" csodálatos dalánál – bátran kijelenthetjük – jobbak voltak, mint a mû eredeti, amerikai kettõse. Harmadik társukról itt sajnos ezt már nem állíthatjuk, a sorok végén bizony rendre elfogyott a levegõje. A közönség ünneplése azért nem maradt el, sõt – ha lehet – még fokozódott a ráadások hallatán. Elõbb a sokak által jól ismert ?Arany Jeruzsálem" hangzott fel Sharon Rostof-Zamir mélyen átélt elõadásában. A dal hangulata a zenekart is magával ragadta, szinte repültek az énekessel. Végül a mindenki által jól ismert Shalom Alehem volt a zárszó, ahol – a karmester beintésére – a közönség is hol énekelve, hol tapsolva búcsúzott a közremûködõktõl.

Kiváló este volt!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.