A Zwack Izabella Borválogatás nemcsak egy egyszerű borlista. Sokkal inkább a „dolgos kezek kollekciója". A válogatásban szereplő pincészetek tulajdonosai időről – időre személyesen is bemutatkozhatnak a Zwack-házban. Az első csapat meghívására most került sor.

 

 A Zwack Izabella Borválogatás nemcsak egy egyszerű borlista. Sokkal inkább a „dolgos kezek kollekciója". A válogatásban szereplő pincészetek tulajdonosai időről – időre személyesen is bemutatkozhatnak a Zwack-házban. Az első csapat meghívására most került sor.

Ebben a pincészetben nem körzővel, vonalzóval tervezik a borokat, annyi szent. Itt bizony a természet tartja kezében a karmesteri pálcát. Léder Zoltán mindig mosolygós ember, aki a bor igazi szerelmese. Szüntelenül a jövőt tervezi: kicsinyke terület megvásárlásával bővíti birtokát, szőlőt telepít. Tavaly egy rosé borral jelent meg először a borválogatásban, idén úgy döntött, hogy sillert készít. Mostanában nagyon izgatja fantáziáját ez a bortípus. Hisz benne, hogy évtizedekkel ezelőtt, nem véletlenül volt oly kedvelt hazánkban a pirosbor, s hogy ezt a hagyományt érdemes visszahozni. Cabernet Sauvignon-ból készített mellé egy nagyon szép vörösbort, de természetesen a Kékfrankos is megmaradt a palettán, nem is akárhogyan sikerült! Szóval Köpcös tesz azért, hogy azt mondhassuk: „Csengőd megér egy misét!" Az Alföldön mindenki bolondnak nézte, amikor terméskorlátozással kezdett dolgozni, pedig semmi mást nem tett, mint megvalósította saját mottóját: A bor megtestesítője az örök igazságnak, mely szerint a teljes örömök az áldozathozatalnál fogannak."

A „fertőrákosi mágus", Horváth József, több néven is forgalmazza borait. A Mithrász Borház a pince alapborait vonultatja fel, melyek minősége messze az ár felett van és rendeltetése, hogy megmutassa az utat a kiemelkedő minőségű Ráspi borok felé. A borcsalád egyik figyelemreméltó tagja a negyvenéves tőkékről szüretelt, 2006-os Kopár. A fertőrákosi kőfejtőben már a rómaiak is bányásztak mészkövet, a környező területeken a mészkőporban még a gyom is nehezen marad meg. Innen kapta a dűlő a Kopár nevet (ne tévesszük össze Villánnyal!). Nem kevésbé értékes bor a gyümölcsös, virágillatú, 2006-os Irsai Olivér. A legjobb dűlőben, mészkőbe ágyazott csillámpalában terem. Mindenféle „kreatív" pincetechnológiától mentes, kisegítő segédanyagok, fajélesztő felhasználása nélkül készül. A borban érezhető ízek csakis a talaj, az eső, a napfény hatásának eredményei.

 A Légli család életében mindig fontos szerepet játszott a szőlő és a bor. Légli Ottó nevét sokan ismerik, nem csoda, ha fia, Géza jövőjét is ezen a pályán látták biztonságosnak. Ő viszont nem szereti, ha ráerőltetnek valamit, ezért inkább agyagedények készítésével kezdett foglalkozni. Csak mikor már senki sem próbálta győzködni, akkor vásárolt földet, telepített szőlőt. Első borait 2006-ban készítette. A Jánoshegyi Merlot és a Vitéz Chardonnay két dűlőszelektált bor, az utóbbi negyvenéves ültetvényről. Az idősebb ültetvény ugyanis „önmagát szabályozza", könnyebb kezelni. A fahordóban erjedt és abban is érlelt bor telt, gazdag, az ételek közül a halakhoz illik leginkább.

Rókusfalvy Pál hosszú ideig Etyeknek még a létezéséről sem tudott, ma már pincéje és vendégfogadója is van ott. A Sauvignon Blanc 2007 túlérett szőlőből készült, mivel általában október végéig a tőkén hagyják a termést. Ez a fajta az etyeki meszes talajt nagyon szereti, a táj jellemző, fő fajtája lehetne. A fiatal borász meglehetősen kísérletező kedvű. A mindenki által fehérborosnak tartott vidéken egy hektáron Pinot Noirt telepített, az idén szüreteli először.

 Szászi Endre Szentgyörgy-hegyi pincéjének teraszáról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a Badacsonyi Borvidékre. Családjában generációk óta foglalkoznak borkészítéssel. Szigligeti Olaszrizlingjének már a címkéje is történelmi jelentőségű, ugyanis a vár 1569-ben létezett állapotát mutatja, amikor még minden tornya állt. Ez az Olaszrizling az Antal-hegy déli oldalán termett, húszéves tőkéken. Műtrágya, gyomirtó, fajélesztő náluk ismeretlen fogalom. A bort tölgyfahordóban harminc napig érlelték, zöldessárga színe pont az, amit a rizlingtől elvárhatunk. A „Kabócás" fantázianevű Olaszrizling egy fiatal dűlő termése. Akkor szüretelik, amikor zenél a kabóca. Kicsit töppedt szőlőből készült, ásványosságában a riolit-tufa köszön vissza. Terméskorlátozásuk olyan szigorú, hogy egy tőkén csak egyetlen fürtöt hagynak meg.

 A bor és ecet általában ellentétes fogalmak, de nem így a Dobogó Pincészetnél. A történet 2004-ben kezdődött, amikor két kiló szőlőt külön szedtek le egy kísérlet céljára. A bogyók héjáról laboratóriumi körülmények között Acetobacter baktériumot választottak le. Továbbtenyésztették és 2005-ben előbb egy nagy beltartalmú Furmint mustot hetven százalékára bepárolták, majd beoltották ezzel a tenyészettel. Kis hordókban tizenegy hónapig érlelték. A mustban lévő cukor hatszázaléknyi ecetsavvá alakult át. A Furmintból balzsamecet típusú ecet jött létre. Néhány cseppjét vaníliafagylaltra csöpögtetve vagy friss szamócával fogyasztva különleges élményt ad, de grillpácokhoz is kitűnő. A neve? Isthar!

 Bock József a Villányi Borvidék egyik nagy öregje. Hazai és külföldi borversenyeken sorra nyeri a díjakat. Idehaza az „Év bortermelője" és az „Év pincészete" címet is elnyerte. Pincéjének „zászlós bora" a Villányi Bock Cuvée 2000. Összetevői: 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Cabernet Franc és öt százalék Merlot. Első töltésű, 225 literes barrique hordóban érlelték másfél évig. Ezt a bort 1991 óta készítik, kezdetben csak a két Cabernetből. Az összetétel 1995-ben változott, azóta kerül bele a Merlot is. Semmivel sem marad el mögötte a másik nagyszerű bor, amelyik tisztán Merlotból, a Fekete-hegy terméséből készül és valóban kiérdemli a nevét: Magnifico!

 Bemutatkozott a rendezvényen egy különleges Zwack termék is, a kóser ágyas pálinkák családja. Az „ágyasok" ízét általában aszalt gyümölcs adja, itt tiszta, friss gyümölcsöt használnak. A szilva ágyon érlelt nem tiszta szilvapálinka, alapja a negyvenfokos vegyes gyümölcs. A csipkebogyó olyan, mint a birs. Vagy szeretik vagy nem. Igen ritka ital. Az illata valóban a gyümölcsé és az utóíze is árulkodó. Az ágyas málna – mint általában a piros bogyósoknál – illata erősebb, de jelen van a málna íz is. Ízvilágát tekintve külön helyet foglal el a Tokaji Párlat. Alapja a Tokaji Furmint. Először egy 80 fokos párlat készül, amit Furminttal, Szamorodnival és vízzel 33 fokosra hígítanak. Az íz lágyítására hársvirág eszenciát is adnak hozzá. Tölgyfahordóban több hónapig érlelik. Jéggel érdemes fogyasztani, mert a hűtés lefogja az alkoholosságot és engedi kirobbanni az ízeket, amiket csak lassú kortyolgatással élvezhetünk igazán.

http://www.zwackborok.hu/