A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol február elején, ugyanazon a napon rendezik meg – ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is.A program 2004-ben indult útjára, majd 2005-től az Insafe hálózat szervezésében nőtte ki magát világszintű rendezvénnyé. Itthon először 2004. február 6-án szervezték meg ezt az eseményt.

 

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol február elején, ugyanazon a napon rendezik meg – ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is.A program 2004-ben indult útjára, majd 2005-től az Insafe hálózat szervezésében nőtte ki magát világszintű rendezvénnyé. Itthon először 2004. február 6-án szervezték meg ezt az eseményt.

A Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra. A szervezők emellett fontosnak tartják azt is, hogy tájékoztassák a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, így a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is.

Ennek érdekében az Insafe minden évben a SID kampány részeként egy videoklipet is készít, melyet minden a programban résztvevő ország nyelvére lefordít. A videoklip az Insafe weboldalán tekinthető meg. (http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day).

Az életed több, mint játék!"

A SID idei szlogenje – arra ösztönöz, hogy vegyük közelebbről szemügyre a virtuális életünket és vizsgáljuk meg, hogy valódi énünk hogyan éli meg virtuális élményeinket.

Az Insafe a SID idei üzenetét az alábbi adatokkal is alátámasztja:

 • A játékosok átlagosan heti 8 órát töltenek online játékkal
 • A fiatalok naponta 2-3 órával kevesebbet alszanak, mit 10 éve
 • 2010 januárjában 18 millióan regisztráltak a Second Life oldalon
 • Az aktív Facebook felhasználók száma több, mint 500 millió
 • A felhasználók havonta 700 milliárd percet töltenek a Facebook-on
 • 13 millióan játszanak a világ legnagyobb online szerepjátékával a World of Warcraft-tal
 • A sokszereplős online szerepjátékok (MMORPG) világviszonylatban 1.5 milliárd USD bevételt generáltak 2008-ban, és az előrejelzések szerint 2012-re ez a szám eléri a 2,5 milliárd USD-t
 • Gyakran 250 000 játékos van online szimultán a World of Warcraft weboldalon
 • Az eladott virtuális áruk értéke 2009-ben kb. 18 milliárd USD volt

Az idei Safer Internet Day néhány kiemelt üzenete a felhasználók számára:

 • Az avatar, pszeudo vagy profiloldal nem véd pajzsként
 • Amit virtuális életedben teszel, hatással lehet a valós életedre is
 • Figyeld meg, hogyan játszol: fontos, hogy teremtsd meg az egyensúlyt a virtuális és valós világ között!
 • Keress olyan virtuális világokat, amelyek nem ösztönöznek fogyasztásra!

A Safer Internet Day (SID) hazai programjai:

Safer Internet Plus (SIP) program magyarországi konzorciuma a SID kapcsán több programmal is készült február 8-án.

A szervezők kerekasztal beszélgetést rendeztek az internet biztonságos használatról és a SID üzenetéről. A téma kapcsán a szervezők egy rövidfilmet is levetíttettek, melyben 15-18 év közötti fiatalok meséltek internetezési szokásaikról.

Továbbá a SIP program oktatói a SID alkalmából országszerte hat településen tartottak előadást gyermekeknek, szülőknek és tanároknak a biztonságos internethasználatról, illetve „Az életed több, mint játék!" szlogen kapcsán interaktív beszélgetéseket is szerveztek.

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj kiosztására szintén ezen a napon került sor.

A 2010-ben első alkalommal meghirdetett verseny célkitűzése a 6-12 év közötti korosztályt megcélzó minőségi online tartalmak bemutatása és értékelése volt, valamint olyan minőségi online tartalmak előállításának ösztönözése, amelyek a gyermekek javát szolgálják (oktatja őket, tájékoztatást nyújt számukra, fejleszti képzelőerejüket stb.).

Valamennyi résztvevő országban a versenyre két kategóriában – felnőtt (ide értve a kereskedelmi-, állami- és civil szervezeteket, valamint a 18 év feletti felnőtt magánszemélyeket egyénileg vagy csoportosan), illetve ifjúsági (12-17 év közötti fiatalok egyénileg vagy iskolai osztályokként / csoportokként) – lehetett nevezni.

A zsűri tagjai:

Prof. dr. Szabó Máté zsűri elnök, állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Országgyűlési Biztosok Hivatala
dr. Kósa Éva pszichológus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
dr. Mlinarics József ügyvezető elnök, Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ)
dr. Pócsik Ilona elnök, MediaSmart Hungary
G. Németh György kommunikációs szakértő, napidoktor.hu
Székely Hajnalka elnök, Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Szűcs László sajtókapcsolati igazgató, UPC Magyarország
Temple Réka producer, Cinemon Entertainment
Tóth Krisztián vezérigazgató/kreatív igazgató, Carnation Zrt.
Winkler Nóra műsorvezető, MTV

A zsűri döntése alapján a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011 Díjban az alábbi honlapok részesültek:

http://egyszervolt.hu/ – a teljes körű gyermekbarát tartalmak megjelenítéséért a zsűri az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj 2011 versenyen való részvételre javasolta

Díja: Wacom Intuos4 Medium professzionális digitalizáló tábla

http://www.energiasuli.hu/ – a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelésért kapott díjat
http://erdojarojatek.cvn.hu/ – a környezettudatos magatartásra való nevelésért kapott díjat

Az alábbi honlapokat a zsűri különdíjban részesítette:
http://www.minimax.hu/ – a minőségi gyermek animációs tartalom különdíjat kapta
http://www.okosito.hu/ – a nyelvi kultúra fejlesztéséért kapott különdíjat

Az ifjúsági kategória:

Ebben a kategóriában egyetlen nevezés érkezett, így a zsűri nem osztott ki díjat.
A Hermann Ottó Általános Iskola Multimédiás Szakkör honlapjának készítőit, mint a kategória képviselőjét, oklevélben részesítette és tárgyjutalmat adott át részükre, mely egy Xbox 360 4GB Kinect csomag volt (tartalma: Xbox 360 Slim 4GB alapgép, vezeték nélküli Xbox 360 irányító, Kinect mozgásérzékelős irányító, Kinect Adventures játék).

A magyar versenyt média-megjelenéssel támogató szervezetek, valamint a gyermekek biztonságos internethasználatát elősegítő szakmai cikkeket, riportokat készítők között a szervezők különdíjat is kiosztottak "Gyermekbarát Média 2011" címmel.

 „Gyermekbarát Média 2011" különdíjat és a hozzá tartozó gravírozott arany tollat a zsűri döntése alapján Polgár Géza, az RTL Klub Fókusz c. műsorának riportere kapta.

Továbbá ezen a napon osztották ki a „Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011 Közönségdíjat" is, melyre a Facebook-on lehetett szavazni 2011. február 7-ig.

A beérkezett szavazatok alapján a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011 Közönségdíjat„ a http://www.egyszervolt.hu/ weboldal nyerte.

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj versenyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatta.

A Safer Internet Plus program magyarországi konzorciuma a tavalyi évhez hasonlóan 2011 februárjában is médiakampányt indított a program népszerűsítése érdekében. A kampány részeként a  tévészpotot a Duna Televízióban, a Magyar Televízióban és a UPC Magyarország kábelcsatornáin is sugározzák, illetve metróplakátokon is népszerűsítik a Safer Internet Plus programot (http://www.saferinternet.hu/, www.kek-vonal.hu/emil, http://www.internethotline.hu/).

A rendezők a hazai szervezeteket, intézményeket, játékszakértőket, gyermekvédelmi szakembereket, webes biztonsági szakembereket, az úgynevezett stakeholdereket is (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) meghívták az eseményre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük